maanantai 31. tammikuuta 2011

TÄÄLTÄ TULLAAN PARIISI


Maanantai- viikon tyyppillisesti ikävin päivä. Aamulla heräsin liian myöhään, kipeänä edelleen. Töissä oli poikkeuksellisesti kova kiire ja aikatulut menivätkin aivan sekaisin. Mukavaa oli kuitenkin se, että pääsin vihdoin töihin kuitenkin ja lapsetkin ovat lähes terveet. Mukavaa on ollut myös miettiä tänään eilisen keskustelun tulosta: Pariisin matka odottaa huhtikuussa ! Olen ehdottomasti kaupunkimatkaihminen, mitä enemmän museoita, kahviloita ja ihmisiä, sen parempi. Ihailen taloja ja rakennuksia, vaikka arkkitehtuurista en tiedäkään mitään. Katukahvilassa istuminen ja ihmisten katseleminen on huveista hauskinta. Mistä ne kaikki ihmiset tulevat, keitä he ovat ja miksi he ovat juuri siellä missä sillä hetkellä ovat ?

Olen Pariisissa ollut vain kerran, kymmenisen vuotta sitten. Mielikuvani kaupungista on harmaa ja sateinen. Koin yhden isoimmista reissupettymyksistäni silloin: Louvre oli suljettu museotyöntekijöiden lakon vuoksi. Aloin itkeä vollottaa, kun tajusin, etten pääsekään sinne. Onneksi d'Orsay pelasti reissun. Kahden ja puolen tunnin jonottaminen kannatti. Rakastan impressionisteja ja postimpressionisteja. Reissuun mahtui myös käynti Marmottan museossa, ja oikeastaan ainoastaan nämä asiat muistan Pariisista sen harmauden lisäksi. Kaipailisinkin reissuvinkkejä kokeneilta Pariisin kävijöiltä tai siellä hiljattain käyneiltä tai muuten vain sinne hyvän reissun tehneiltä !


Valokuvat olen tilannut  Etsystä, ne ovat valokuvaaja Irene Suchockin ottamia. Hänet löydät mm. täältä.

13 kommenttia:

 1. Tähän on kiintoisaa vastata, sillä olen ollut Pariisissa vain kerran. Huhtikuussa kun olin tavannut Elämäni Miehen. Olimme autoreissulla kuten usein myöhemminkin sen jälkeen. Pariisiin en syttynyt ollenkaan. Halusin jo samana päivänä Sveitsin puoelle, missä olenkin sitten ollut sekä kahdestaan että koko perheen kanssa niin monta kertaa, että en osaa enää laskea. Zürich on yksi suosikkikaupungeistani. Muita ovat Salzburg, Locarno ja Galway.

  Toivon, että koet nyt ihan erilaisen Pariisin. Joskus oudot seikat voivat pilata koko tunnelman. Minulla se ei ole koskaan sää, vaan joku muu juttu.

  En pidä Suomen huhtikuusta, joten lähtisin ilomielin vaikka Amsterdamiin tai Wieniin, mutta olen nyt vanhan, rakkaan koiruuden omaishoitaja loppuun asti. Hän on hyvän vanhuutensa ansainnut sillä ilolla mitä on meille tarjonnutvuosien saatossa.

  Siis huhtikuu on kuukausista julmin. Toivon, että kuvaat Pariisissa jotain erilaista ja syöt edes kerran uutta parsaa...'der Spargel mit Hollandaise Sauce' 'und mit Kaffe der Apfelstrudel'...immer. Lihon aina Keski-Euroopan reissuilla, mutta käyn keväällä halvaksi, sillä syön melkein vain uutta parsaa;-)

  Miten minä nyt näin pitkästi...aloin kai miettiä huhtikuuta. Ja sitä kaikkea siinä.

  Olet oikeassa, mikään ei voita katukahviloissa istuskelua ja ilmapiirin 'juomista'!

  VastaaPoista
 2. Tulevasta Pariisin matkastasi on hyvä lukea kahdesta syystä: Itseänikin vaivaa kauhea matkakuume ja ongelma oikeastaan on, että millä kokoonpanolla (koko perhe vai kahden puolison kanssa) ja minne suunnata keväällä tai alkukesästä. Huhtikuu on kuukausi, jonka Leenan tavoin koen julmaksi. Silloin haluaisin mennä jonnekin. En ole koskaan käynyt Pariisissa tai missään Ranskassa, mutta nyt minulla olisi henkilökohtainen syy käydä ko. maassa.

  Hurmaavia nuo kuvat! Onnistut löytämään Etsystä vaikka mitä ja aika ihana paikka (kauppa? kauppaportaali?) se onkin.

  Kaupunkilomat ovat parasta lomailua.

  VastaaPoista
 3. En ole koskaan käynyt Pariisissa, mutta tuo on yksi paikoista tällä pallolla, missä olisi kiva piipahtaa. Ja nimenomaan viipyilemään kahviloissa, kävelemään ympäriinsä ja ihailemaan rakennuksia, museoita ja ihmisvilinää ympärillä.

  Mukavan tapahtuman, matkan tai konsertin odottaminen antaa iloa jo paljon etukäteenkin. Mukavia hetkiä odotellessa...

  ps. vastustan: huhtikuu on ihan mahtava kuukausi! jes!! : ))
  ... tuohon Leena Lumen kommenttiin liittyen ; )

  VastaaPoista
 4. Unelmoin Periisista, mutten ole sinne koskaan päätynyt. Kerran ajanut pimeällä ohi, silloin näin vain paljon valoja. Matkustusvinkkejä ei minusta siis ole antamaan.

  Halusin vain onnitella tulevasta matkastasi! On mukava, kun on mitä odottaa.

  VastaaPoista
 5. Voih, minäkin haluan Pariisiin!

  Pariisi on yksi lempikaupungeistani!

  Luxemburgin puisto on ihana paikka, St. Germain'ssa on kivoja kauppoja. Eiffelin torni on ihan must paikka, kuten Vosgesin aukio. Ja ne lukuisat kahvilat, joissa minulle ainakin maistuu Kir Royal. Ja croque monsieur -leipä ja kaakao käy aamiaiseksi. Ja onhan siellä vaikka mitä näkemistä.

  Kannattaa ostaa/lainata Helena Petäistön Pariisin opas-kirja (Aamiainen Cocon kanssa), siinä erittäin hyviä vinkkejä.

  Terkuin,
  Elsa

  VastaaPoista
 6. Itse olen ollut Pariisissa vain kerran, vuosia sitten toukokuussa. Lähdin vähän asenteella, että koska KAIKKI rakastavat Pariisia, niin minä en siihen ainakaan hurmaannu. Toisin kävi. Ei siitä mitään sydämeni kaupunkia tullut, mutta pakko oli myöntää, että onhan se ihana.

  Parhaiten mieleen ovat jääneet latinalaiskorttelit ja käyskentely Sacre Coeurilla. Sinne kirkon katolle kupolin alle muuten pääsee kiipeämään, sieltä on mielettömät näköalat. Meillä oli eväänä mansikoita ja kuohuvaa.

  Jos vaikka oliskin ostoslakossa (vaikka ei kai kukaan reissulla!? ;) niin suosittelen poikkeamaan Lafayette-tavaratalossa ihan vain arkkitehtuurin vuoksi.

  Ja fiilistele ennen reissua Amelie-leffalla!

  Ninja

  ps. Pariisissahan on kuulemani mukaan huikea kirppis-vintage-tarjonta, siitä ehkä kannattaa ottaa selvää.

  VastaaPoista
 7. Oih, Pariisi! Olen käynyt 7 kertaa ja haaveilen taas uudesta matkasta. Huhtikuu on aika täydellinen ajankohta matkustaa sinne, ainakin jos sattuu aurinkoinen sää; itse olin kerran huhtikuussa, ja se oli ihanin kaikista Pariisin matkoistani!

  Vinkkejä olisi vaikka kuinka paljon, mutta tässä muutama:

  Persoonallisia kahviloita ja kauppoja löytyy joka puolelta, mutta etenkin Marais'n kaupunginosasta sekä Montmartren kukkulan alapuolelta. Montmartrelle kannattaa mennä illalla; silloin se on tunnelmallisimmillaan ja näköala on huikea. Kukkulan raflojen hinnoissa on turistilisä; vähintään yhtä kivoja ja edullisempia paikkoja löytyy vähän alempaa.

  Ihanan tunnelmallinen katu etenkin ilta-aikaan on Rue Mouffetarde (paljon pieniä ravintoloita yms.) Seinen eteläpuolella. Ihan Seinen (etelä)rannassa on legendaarinen kirjakauppa Shakespeare & co., auki joka päivä puoleen yöhön, ihana paikka!

  Myös Champs-Élysées on parhaimmillaan iltavalaistuksessa. Sielläkin liikkeet auki puoleen yöhön tai 23:een, eli elämää riittää. Kuuluisa Saint-Ouenin kirpputori (metro: Porte de Clignancourt) on muistaakseni auki la-ma. Siellä on ensin kahlattava rihkamakauppiaiden meren läpi, ennen kuin pääsee varsinaiselle kirppisalueelle.

  Louvre on niin valtavan kokoinen, että jos sinne jaksaa jonottaa, kannattaa miettiä etukäteen, mitä haluaa nähdä. Ihana pieni museo on l'Orangerie Louvren kupeessa, siellä mm. Monet'n lumpeet. Pompidou-keskuksessa on melkein aina joku kiinnostava näyttely, ja sinne ei yleensä tarvitse jonottaa.

  Odotan innolla matkakertomustasi (vaikka onhan sinne tietysti vielä aikaa)!

  VastaaPoista
 8. Oih, ihana Pariisi! Mulle se ihanin koluamispaikka Pariisissa on nimenomaan tuo Saint-Ouenin kirppis, sinne kannattaa varata kokonainen päivä, vähintään. Viimeksi olin jo tinkimässä itselleni kasan 20-luvun pitsisiä aurinkovarjoja, kun tajusin, etten niitä todellakaan tarvitse. Ne vaan oli niin sieviä ja silloin vielä jopa halpoja :)

  VastaaPoista
 9. Leena: tottakai parsaa pitää saada ! Voisula ja grillattu parsa, ai että... Pariisin matkan tunnelmaan vaikutti moni muukin asia: oli pääsiäinen, monet paikat olivat kiinni, ruoka oli parhaimmillaankin keskinkertaista, pitkät välimatkat jne. Olen varma, että reissu on nyt toisenlainen :-)

  lumiomena: kaupunkilomat ovat todellista hermolepoa ja sielunhoitoa. Ja kiitos,tosin yritän hillitä itseäni Etsyn suhteen myös, vaikka minusta on mukava hankkia käsityöläisten ja pienten yrittäjien tuotteita.

  Anne: suunnitteleminen ja odottaminen on puoli hauskuutta :-)

  Elsa: minulla taitaa tuo mainitsemasi kirja ollakin hyllyssäni. Olen lukenut myös Ranskalaiset korot, joka oli mielestäni mainio katsaus ranskaan ja ranskalaisiin. Hyvä, että muistutit hänestä. Ja kyllä vain, Kir royal on ihanaa ;-)

  Ninja: hahaa, en edes yritä uskotella itselleni tai muille, että olisin ostolakossa PARIISISSA :-D Kirppisjutut kiinnostavat, pitää tosiaan ottaa selvää.

  Lumikko: iso kiitos pitkästä listastasi :-) Siinä tulikin monta kiinnostavaa juttua, jotka laitan muistiin.

  Tuia: sä olisit voinut hankkia omaisuuden myymällä ne kaikille tällaisille vanhaan tavaraan höyrähtäneille ;-) Tuonne Saint-Oueniin on pakko päästä, täytyy funtsia, miten saan matkaseuran pehmitettyä... No, pari, kolme Kir Royalia tekee varmaan tehtävänsä :-)

  VastaaPoista
 10. Oi, olin vuosi sitten ensimmäistä kertaa Pariisissa. Se oli ihana matka! Emme osanneet ranskaa kuin muutaman pakollisen sanan verran (puhutteko englantia-ei-kiitos-päivää) huonosti lausuttuna, mutta saimme kaikesta huolimatta loistavaa palvelua. Kiersimme kaikki "pakolliset" nähtävyydet ja muistona yli 1000 valokuvaa.

  Bon voyage! :)

  VastaaPoista
 11. Vino pino: 1000 kuvaa on aikamoinen määrä ! Ottaisin varmaan enemmän kuvia, jos olisin yksin, mutta seura sihisee vieressä, että näyttää ihan turistitouhulta :-) Siihen minä, että no niinhän me ollaankin, mitäs sitten ? ;-)

  Lehtokotilo olikin jäänyt välistä tuossa aiemmin, pahoitteluni ! Kyllä vain, matkan odottaminen on niin mukavaa ! Se suunnittelu ja fiilistely :-)

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !