tiistai 1. helmikuuta 2011

MIKÄ KUU ?Tammikuussa tammipakkaspojat
lumella luo lumpeen ojat.

Helmikuussa helmenkirkkaat säät
kiillottavat järven jäät.

Maaliskuussa laulaa talitintit,
kuullaan trillit sekä kvintit.

Huhtikuussa säikyt vesisäitä,
niityt nostaa pälven päitä.

Toukokuussa kevät voiton perii,
karitsojen villat kerii.

Kesäkuussa alkaa kukkaisaika,
valoisien öitten taika.

Heinäkuussa huojuu heinäpellot,
kilkattavat karjankellot.

Elokuussa on elonkorjuujuhlaa,
luonto antimiaan tuhlaa.

Syyskuu sulle omenoita syöttää,
metsästäjä vyönsä vyöttää.

Lokakuussa saat sä pähkinöitä,
syksyn yököt valvoo öitä.

Marraskuussa tuuli öisin itkee,
puista viimein lehdet kitkee.

Joulukuu on viimein joulun kuu,
silloin vasta paljon tapahtuu.

Kirsi Kunnas/ Hanhiemon iloinen lipas


Edellisen postauksen kommenteista tuli mieleen miettiä, että mikä kuukausi on itselleni se mieluisin ja mistä pidän vähiten.  Monet tuntuvat inhoavan huhtikuuta ja marraskuuta, ja ovathan ne aika ilottomia ja paljaita kuukausia, jolloin ei myöskään ole mitään vakiintunutta mukavaa juhlittavaa.

Pidän toukokuusta, sen vihreydestä ja kepeydestä ja toiveikkuudesta. Vappu, äitienpäivä, oma syntymäpäiväni, koulun päättyminen, valmistujaiset, hellejaksot ja ihana vehreys. Tarvitseeko enempää sanoa ? Kesä on jo monesti turhan lämmin ja vihreyskin menettää loistonsa. Syyskuusta pidän myös, sen väreistä ja aurinkoisista raikkaista päivistä. Inhokkini taitaa olla tammikuu, joulun jälkeen kaikki tuntuu hiukan lattealta. Tammikuu on pitkä ja vielä pimeä. Toki arkeen paluu on myös virkistävää, mutta silti toivon aina, että tammikuu olisi suoritettu alta pois mahdollisimman pian. Helmikuu on mukavan lyhyt ja  silloin onkin jo hiukan enemmän kevättä ilmassa. Monen inhokkikuukausi marraskuu on pimeydestään huolimatta kiva siksi, että silloin aletaan jo odottaa joulua, voi rauhassa juoda glögiä kääriytyneenä isoon peittoon ja poltella kynttilöitä. Ei pakkoulkoilua eikä siivoamista silloin ;-)

Onko sinulla jokin suosikkikuukausi ? Milloin taas pitää päästä mahdollisuuksien mukaan pakoon jonnekin muualle ?

6 kommenttia:

 1. Ah toukokuu, sille minäkin antaisin ääneni, paljolti samoista syistä kuin sinä. Toukokuu kantaa helmoissaan ihanaa lupausta kesästä.

  Tammi- ja helmikuu ovat tosiaan ne, jotka ovat vaikeimmat, vaikka lumi ja talvi ovat väkeviä ja hurmaaviakin elementtejä. Ehkä pitkä pimeys ja kylmyys vaativat veronsa.

  VastaaPoista
 2. Minä pidän marraskuusta! Ihan oikeasti. Pidän siitä samoista syistä kuin sinäkin. Marraskuu on piilomukava kuukausi ja ihaninta on, ettei ole pakko olla samalla tavalla aktiivinen kuin vaikkapa kesäkuukausina. Marraskuu on kodikas ja siinä lohdullinen kuukausi.

  Minulle klassikko, huhtikuu, on julmin ja vaikein kuukausi. On vaikea kestää likaa ikkunoissa (kun talvella voi tosiaan vaan vetää verhot eteen), pysyä perässä naapurien puutarhasuunnitelussa, kulkea rännässä ja sohjossa. Kaikki on liian paljasta.

  Omat suosikkikuukauteni ovat elo-syyskuun vaihde, joulu- ja yllätyksekseni toukokuu. Elokuu-syyskuu on usein niin suloista, täyteläistä syyskesää. Voi pukeutua hellemekkoon, mutta seuraavana päivänä ehkä tarvitseekin sateenvarjoa. Illat ovat lämpimiä ja pimeitä, kuin aavistus jostain muualta ja kynttiläkausi alkaa. Joulukuuta rakastan "kaikista mahdollisista syistä", ei ole mitään, mikä joulukuussa olisi huono. Mutta toukokuu! Enkä ole edes kevätihminen. Toukokuussa luonnon herääminen, kesän kynnyksellä oleminen, ensimmäinen ruokailu pihalla ja polkupyöräily rapakauden jälkeen ovat kaikki ihmeellistä ja uutta.

  VastaaPoista
 3. Toukokuussa syntyneenä kannatan tietenkin sitä!

  VastaaPoista
 4. Karenina Unska: miten kauniisti sanottu tuo, että toukokuu kantaa helmoissaan lupausta kesästä !

  lumiomena: ihana tunnustus ! Olen hiljaa mielessäni ajatellut, että minussa on pakko olla jotain vikaa, kun en inhoa marraskuuta. Kodikas marraskuu, juuri näin. Eikä silloin vielä joulun aiheuttamaa kiireen tuntua. Kevätkuukaudet ovat aika armottomia, se valo paljastaa kaiken talven yli muhineen ikävän.

  Lehtokotilo: ai sinäkin olet toukokuinen ! Oma synttäripäiväni osui kouluaikana melkein aina luokkaretkipäivälle, olipa siinä juhlaa kerrakseen :-)

  VastaaPoista
 5. Olen ehdottomasti kevään ihminen!!Varsinkin toukokuu - on aivan ihana! Silloin kaikki on vielä edessä.... kesää odotellessa.... kevät on oikeastaan parempi kuin kesä,kevällä odotellaan ja toivotaan...
  Mutta onhan syksykin aivan ihana! Saa laittaa kynttilöitä palamaan, mennä viltin alle soffalle... :)
  Me täällä Suomesssa ollan niin tottuneita vudoenaikoihin ja kaikilla vuodenajoilla on omat "charminsa"!! Sen huomaa ja sitä arvostaa vasta kun on esim. vuoden jossain missä on kesä koko ajan...

  VastaaPoista
 6. ladybird: kyllä vain, kaikissa vuodenajoissa on oma viehätyksensä. Täytyy tunnustaa, että kuulun kuitenkin niihin, jotka ainakin joskus toivovat ikuista kesää ja auringonvaloa.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !