keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

WANHAN REMONTOINNISTA


Kallismaan remontti olisi tarkoitus aloittaa, jahka saamme selville, että mitä teemme ja missä järjestyksessä. Hirsirunkoisen päärakennuksen rakennusvuosi on 1920-luvun alkupuolelta. Sähköt on, juoksevaa vettä ei onneksi ole koskaan sisälle asti tuotu. 

Sisällä tehdyt remonttitoimenpiteet ovat hyvin pieniä, 1950-luvulla on lattioille tehty " jotain ".  Tuvan ja kamarin lattiat ovat korkeammalla kuin tuon pienen eteistilan ja mattolevyjen alla on harmillisesti raakalautaa, ei vanhaa lankkua. Pinkopahveja ja tapetteja on useampi kerros. Tuvan katto on paneloitu. Ikkunat ovat alkuperäiset, samoin katto, joka ainakin silmämääräisesti näyttää olevan hyvässä kunnossa. Savupiiput on muurattu uusiksi ja pellitetty.

En yhtään tiedä, että mistä pitäisi tai kannattaisi aloittaa. Jostain hirvän tylsästä tietenkin, pitäisi  ryömiä ullakolle ja tutkia kattoa tarkemmin ja tilata joku ihminen tutkimaan hormit. Itse haluaisin tietysti aloittaa siitä kivasta päästä, lattioista, tapeteista ja sen sellaisesta sisustushommasta, mutta järki sanoo, että on varmasti parempi ensin tonkia ne tylsät pohjamudat. Kysynkin nyt, että olisiko teillä antaa suosituksia kirjoista, nettisivuista tms. josta saisi hyvää informaatiota tällaisen pitkäkestoiseen vanhan talon projektiin ? Kiitos !

16 kommenttia:

 1. Joo Panu Kailan opus on aika kattava myös niihin pohjamutiin ja toinen kiva on Perinnemestarin remonttikirja.

  Mä myös suosittelen aloittamaan katosta, koska me ollaan menty pers edellä puuhun aloittamalla muista kohdista, kunnes lopulta sitten palattiin siihen kattoon.

  Ryömit ihan eka sinne katolle ilman valoa ja katsot paistaako päivä jostain nuppineulan pään kokoisesta reiästä sisään. Sitten ryömit sinne jonkun raksavalon kanssa vesisateella, mieluiten kaatosateella. Vaikka sellaisen kannettavan työmaavalon. Tsekkaat kurkihirret, etenkin niistä katon liitoskohdista ja tsekkaat ylipäätään kaikki liitoskohdat, jos on kuisteja tms. Sitten kantsii katsoa hormin ympäristö, näkyykö tuoreita valumajälkiä.

  Kaikenmoisiin vanhoihin valumajälkiin saatat törmätä ja katto voi muutenkin näyttää maallikosta aika pahalta, mutta jos siellä on tuuletus toiminut, niin ne vanhat pienet vuodot on todennäköisesti kuivunut omia aikojaan.

  p.s. ei susta sattumalta ollut kuvaa uusimman kotivinkin vikalla aukeamalla..? :D

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä, katto on tärkein (ja kaikki muutkin mainitsemasi "tylsät hommat". Ja jos sähköjä tarvitsee uusia, kannattaa niidenkin suunnitelma tehdä hyvissä ajoin (etenkin jos siis tarvitaan joitakin muutoksia).

  Kyllähän se taitaa niin olla, että suurimpiin (lue: myös kalleimmat) talon peruskuntoon ja terveyteen vaikuttaviin juttuihin kannattaa panostaa. Tapetteja voi vaihdella vaikka vuosittain, jos niin haluaa, mutta kukapa noita rakenteellisia remppoja haluaa koko ajan korjailla.

  Mutta hei, voihan sitä varmasti jo jotain kivaa sisustusjuttuakin aloitella. Itselleni ainakin pelkkien sisäpuolisten hirsiseinien esiin kaivaminen huonokuntoisten pahvien ja tapettien alta, oli ensiapua pahimpaan sisustusvimmaan. Vanhan purkaminen on jo puoliväli uuteen :)

  Mekin hankimme nuo Nannan mainitsemat kirjat + muitakin. Ihan hyviä vinkki-apuja ja hyvää perustietoa, mutta pian huomasimme että tapoja korjata on monia, joten itse ne päätökset pitää kuitenkin miettiä ja päättää. Jokainen tuon ajan talo on oma yksilönsä, eikä mitään pakettiratkaisuja varmaan kukaan voi antaa.

  Maalaisjärki on kanssa ihan hyvä (vaikka sitten kaupunkilainen olisikin). Ja tsemppiä remppaan, on se ihan kivaa :))

  VastaaPoista
 3. Hei! Korkeammalla olevat lattiat on varmaan lisäeristetty ja noiden lisäeristeiden alla saattaapi hyvinkin olla vanha lauta lattia. Kannattaa kurkata pintaa syvemmälle.

  VastaaPoista
 4. nanna: kiitos, aion ainakin katsastaa nuo ! Ja superkiitos noista käytännön neuvoista, mulle pitääkin nämä jutut taivuttaa rautalangasta just noin: ota käteesi työmaavalo jne. Mä en vaan yhtään tiedä, että mitäs sitten, jos jotain ongelmia ilmenee .Eikun, laitan meiliä sulle ! :D

  Sattumalta taisi olla :) Kävin kurkkaamassa lehden.

  sari: sähköt todellakin tarvitsee uusia... yksi salamanisku ja iankaikkisen vanhat kangaspäällysteiset johdot eivät ole ehkä ihan paras yhdistelmä. Ja joo, näinhän se on, että rakenteelliset jutut ensin kuntoon ja sitten vasta voi miettiä muita asioita... mutta pinkopahvit aion repiä pois heti ;)

  Mun on pakko aloittaa ihan perusasioista tässä hommassa :/ Maalaisjärkeä on onneksi vähän !

  Kiitos !

  Anonyymi: näin mekin tuumimme, mutta pikaisella katselmuksella ei ainakaan löytynyt. Täytyy varmaan purkaa jostain kohtaa vähän enemmän.

  VastaaPoista
 5. Panu Kaila on hyvä & toinen paikka etsiä tietoa on rakennusperintöportaali (www.rakennusperinto-fi), missä haettavissa artikkeleita aiheen mukaan

  VastaaPoista
 6. Toi Sarin kommentti on muuten totta, että tapoja korjata on monia ja jokaiselta ammattilaiselta tulee omansa. Yritä siinä sitten miettiä, että kuka on oikeassa, onko kukaan vai onko kaikki...

  Me muuten leviteltiin vielä vesisateella sellaista raksamuovia, että kuultiin mihin vesipisarat putoaa, kun etsittiin vuotokohtia.

  Mutta siis, jos havaitset ongelmia, niin sun pitää löytää joku tyyppi, joka ne korjaa : )
  Jos katto vuotaa jostain, niin muutaman kattolaudan tai kurkihirren paikkaaminen ei ole mikään iso ongelma. Ne on just näitä, jotka kuulostaa isoilta jutuilta, mutta on oikeastaan aika pieniä. Niihin menee muutama miestyötunti ja vähän puutavaraa.

  Meidän aitan katossa oli pari vuotokohtaa ja katto paikattiin vaihtamalla muutama peltiliuska. Tän asuintalon katon korjaamisessa ei selvitty ihan niin helpolla, mutta se näytti pahalta, ihan kamalalta, muttei lopulta ollutkaan kovin paha.

  Uutta Kotivinkkiä odotellessa :D

  VastaaPoista
 7. Ihana projekti teillä edessä, toivottavasti kirjoitat siitä täällä!

  En osaa antaa muita (kirja)vinkkejä kuin mitä olet jo saanut; meillä remontin ideiointi ja toteutus on ollut lähinnä miehen kontolla, vaikka itsekin olen lueskellut noita edellisten kommentoijien mainitsemia kirjoja ja pähkäillyt kaikenlaista. Olisi tosiaan ihana aloittaa niistä tapeteista, ja oikeastaan niitä rakenteita ei jaksaisi miettiä ollenkaan, saati kärsiä niiden puutteiden aiheuttamista epämukavuuksista, kuten vetoisuudesta :D.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: kiitos :)

  nanna: kiitos lohduttavista sanoistasi ! Mä tosiaan pelkään just kaikkia isoja remppoja, aika ja osaaminen kun on kuitenkin kortilla.

  Joo, mäkin aloin odottaa sitä ! :D

  Maria: kyllä varmasti raportoin täällä ! Päästäisiin nyt vain alkuun ensin :D Meillä vaan on niin, että mun pitäisi ideoida ja päättää, enkä ole kummassakaan kovinkaan hyvä...

  VastaaPoista
 9. Voi mikä unelma teillä oottaa! <3 siis sitte ku isommat on valamiina ja saat alakaa sisustaan :) Oih, varmasti on vaikia oottaa että pääsee sisustelleen mutta ainahan voi tehä ajatustyötä ja kirjata ideoita vihkoon ylös niin sitte saattaapi muistaa paremmin ko SE sisustamisen aika koittaa sitte oikiasti :)
  Panu Kailaa mieki oisin ehottanu kirjoista ja netistä :)

  Tsemppiä, ihanaa aikaa, voimia ja nautintoa remppaamisseen <3

  VastaaPoista
 10. Täällä: http://www.rintamamiestalo.fi/portal.php on hyviä keskusteluja vanhan talon säästävästä remontoimisesta - oli mun aarreaitta silloin kun tehtiin omaa remonttia. Ja mulla on se Panu Kaila, jos haluat pitkäaikaislainaan!

  VastaaPoista
 11. Meän Satu: nii-in, sitä aikaa odotellessa ! Ideoita olen ottanut ylös kuvallisessa muodossa, mutta joku vihkokin voisi olla hyvä.

  Mukavaa, että jätit viestiä ! :)

  Anna: kiitos ja KIITOS. Mielelläni otan lainaan tuon kirjan !

  VastaaPoista
 12. Vanhan talon remontoinnista en tiedä mitään, mutta tuo Sadun ehdotus ideavihkosta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Joskus muuttoa tehdessä kun en ole millään malttanut odottaa että pääsee uuteen kotiin sisustamaan olen tehnyt leikkaa-liimaa-menetelmällä jokaisen huoneen yksityiskohtaista sisustussuunnitelmaa. Saa purettua sitä sisustusenergiaa johonkin ja sitten kun pääsee varsinaisesti sitä toteuttamaan on ajatukset jäsentyneet ja toteuttaminen sujuu helpommin. Ja saa sen odotus-ahdistuksen päästä pois :D

  VastaaPoista
 13. Mie käyn täällä sinun blogissa kyllä aina ku tullee postaus mutta ei vaan saa aikaseksi jätettyä kommenttia, sori <3 Mutta tiät nyt että täällä ollaan vaikkei minusta kuuluis eikä näkyis mittään :)

  Mulla on ollu vuosia jo sisustusideavihko käytössä :) tosin mie en raski leikata kuvia sinne ku mie kerrään sisustuslehtiä :D joten ne jää vaan kirjotuksen ja piirrosten tasolle :)

  Mukavaa viikonloppu :)

  VastaaPoista
 14. Rhia: tosiaan, jäsentelemisessä auttaa kaikenlainen etukäteissuunnittelu : ) Olen Pinterestissä, mutta se ei tietenkään ole ihan sama asia, vaikka voihan sielläkin kerätä ideakuvia eri tauluille.

  Meän Satu: kiva, että käyt :) En mä oletakaan, että ihmiset joka kerta jättää viestiä, mutta aina välillä on kiva saada joku kommentti :)

  Kiitos samoin !

  VastaaPoista
 15. Ei vitsit, mikä ihanuus! (ja mikä homma). Muista dokumentoida tarkkaan, mitä on tehty ja mitä mistäkin on löytynyt. Siis kaikki kerrokset tapettia jne. Sitä voi olla kiva myöhemmin lukea. Joo ja ei ehkä kannata aloittaa tapetoinnista, vaikka se nyt niin kauheen kivaa oiskin... ;)

  VastaaPoista
 16. Sini: just näin, molempia ! Ajattelin kuvata kaiken ja varmaan tännekin tuon niitä sitten. Hihii, sen verran mäkin käsitän, mutta houkutus on ihan valtava...

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !