tiistai 29. tammikuuta 2013

LAUTASELLA


Tällaista juttua on toivottu pariinkiin otteeseen, kun olen joskus ohimennen maininnut kasvisten kulutuksen runsaudesta ruokavaliossani. Kumiankka-projektin myötä asia on vain korostunut, millään muulla ei nimittäin ruokavalion energiatiheyttä saa laskettua niin helposti ja terveellisesti kuin lisäämällä kasviksia siihen. Jostain uutisesta muistan lukeman, jonka perusteella keskivertosuomalainen syö vain noin 200 grammaa kasviksia päivässä, vaikka minimisuositus on se puoli kiloa vuorokaudessa. En oikein tiedä, että mitä ihmiset sitten syövät ? Kenties pastaa, perunaa, riisiä ja leipää ? Ainakin itselläni em. ruoka-aineiden syöminen vähentää kasvisten käyttöä, olen sen monta todennut ruokapäiväkirjaa pitäessäni. Uskon myös, että kasvisten korkeaksi koettu hinta vaikuttaa myös osaltaan siihen, että niitä syödään niin vähän. Ei ole kuitenkaan mikään pakko ostaa eksoottisia hedelmiä tai syödä salaattia ympäri vuoden. Juurekset ja pakastevihannekset eivät ainakaan ole yleensä hinnalla pilattuja, ja kuten aiemmin olen todennutkin pakastevihanneksista, niissä yleensä kohtaavat hinta ja laatu. Ruokapäiväkirjan pitoa suositellaan yleensä silloin, kun ihminen haluaa laihtua, mutta sanoisin, että myös ravinnon laadun tarkkailun vuoksi se kannattaa. Laadulla tarkoitan kokonaisuutta, jossa on huomioitu kaikki ravinnon makro- ja mikroravinteet, rasvaprofiili, kuidut, kasvisten määrä saadun energiamäärän lisäksi. Itse olen ruokapäiväkirjja pitämällä onnistunut parantamaan hiukeasti syömäni ruoan laatua. Joka päivä en tietenkään syö niin hyvin kuin pitäisi, aina ei jaksa / ehdi / viitsi ja välillä vaan pitää saada esimerkiksi kunnon pizzaa punaviinin kera, vaikka jotain muutakin jaksaisi /ehtisi / viitsisi. Tyypillisesti viikonloppuisin syömiset ovat enemmän tai vähemmän epämääräisiä, ruokarytmi ei ole silloin oikein kohdillaan ja laadunkin kanssa on vähän niin ja näin.

Oman ruokakirjanpitoni mukaan syön hyvänä jaksaa / ehtii / viitsii päivänä lähes kilon kasviksia vuorokaudessa. Lasken ( tai ohjelma laskee minun puolestani ) ravinnosta myös muita asioita, mutta keskitytään nyt olennaiseen. Kasvisten ahtaminen helposti päivän syömisiin käy vaikka näin: 

aamupala: smoothie, jossa banaani ja pari desiä pakastemarjoja ( lisäksi leseitä, rahkaa, kanamunaa )
( 200 g )
välipala: avokado tai omena tai vaikka molemmat, kuten tänään ( plus rahkaa, raejuustoa tms )
( 200-300 g )
lounas: kukkakaalilaatikkoa ja lohta +sieniä / kasvisose- tai linssikeittoa ( plus raejuustoa )
( 200 g )
välipala: pari ruisleipää + päälle keltaista paprikaa+ yksi porkkana / marja-tai hdelmärahkaa / maustamtonta jougurttia hedelmäpaloilla ja hedelmämysillä
( 100 g )
illallinen: kanaa ja pussillinen parsakaalia / munakoisopaistosta / paistettua kesäkurpitsaa / kaalisalaattia
( 200 g )

Välipaloina syön kasvikset yleensä sellaisenaan, mutta aterioilla suosin erilaisia juurespyreitä, kasvispaistoksia ja -laatikoita sekä keittoja, niillä saa helposti vaihtelua, samoin smootiheen voi upottaa melkein mitä vain, hedelmiä ja marjoja erityisesti. Ihan hassulta tuntuu sanoa tämä , mutta podin vuosikausia hedelmäkammoa, josta tämä pieni ote yli kahden vuoden takaa kertonee jotain:

Vaikka kasvisten käyttö tässä taloudessa on runsasta ja monipuolista, hedelmien syönti takkuilee jostain syystä. Yksi syy on tietenkin valikoiman suppeus ja hedelmien huono laatu; nehän poimitaan raakana ja kypsytellään sitten jossain laivan ruumassa. Jos kypsytellään. Olen kerran jos toisenkin ostanut kiivejä, jotka eivät parissa viikossakaan ole pehmenneet sopivasti, vaan muuttuvat pinnalta lössöiksi ja ovat kuitenkin sisältä kovia kuin golfpallot. Ärsyttävää. Puhumattakaan homeisista viinirypäleistä ja kuivista, puisevista appelsiineista...  

Hedelmäkammosta olen onneksi parantunut, mutta toisin kuin kuvat antavat ymmärtää, appelsiineista en välitä edelleenkään. Se kuoriminen ja ne valkoiset suikaleet ovat jotenkin ihan liikaa. Mutta yritystä on siis ollut siihenkin suuntaan, vaikka tunnustan puristavani lähes kaikki käsillä olevat sitrushedelmät mehuksi. Pitää varmaan ottaa työn alle seuraavaksi appelsiini ja sen kaverit, niillä kun saisi vielä lisää vaihtelua lautaselle.

24 kommenttia:

  1. Mä syön sen puoli kiloa kasviksia päivässä, eikä tuossa ole mukana mukana ole hedelmiä, niitä syön melko vähän. Toisaalta taas sitten syön lähes päivittäin sen pari desiä mustikoita tai mansikoita pakstimesta. Tavoite on että 250g kasviksia lounaalle ja 250g päivälliselle. Aina ei ihan täyty, joskus ei napa vaan vedä.
    Itse en koe hedelmiä kovin tarpeelliseksi jos ruokavaliossa on marjat. Syksyn kotimaiset omenat yms. on tietysti poikkeus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisten käyttösi kuulostaa hyvältä :)))

      Ei hedelmät varmaan olekaan pakollisia, mutta tykkään vaihtelusta ja marjojakin menee vain pari desiä päivässä, joten olen opetellut syömään niitä. Hedelmät ovat helppoja välipaloja esim. töihin.

      Poista
  2. Tämä on mulle hyvä muistutus ja oppi. Hyvinä päivinä syön kyllä noin 6-700g kasviksia/hedelmiä, mutta se on yleensä ensimmäinen asia, joka huonona päivänä meinaa "unohtua". Kotona en millään jaksaisi kuoria porkkanoita tai pillkoa paprikaa. Ihan niinkuin se olisi joku suurikin rasitus. Mun tavoite olisi nyt opetella tekemään enempi ihan kasvisruokaa, johon sitten voi lisätä sitä lihaa tai kalaa halutessaan kylkiäiseksi.

    Hedelmiä menee helpommin. Itseasiassa mä olen ollut hedelmätarjontaan aika tyytyväinenkin. Yleensä kaupasta löytyy edes jotain, joka on hyvää. Pari vuotta sitten siirryin liki pelkästään luomuomenien käyttäjäksi. Ne ovat olleet hyvälaatuisia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Samoin luomu-viinirypäleet maistuu ihan erilaiselta kuin tavisvastaavat. Niissä mun mielestä maistuu se ero selvästi, kun eivät ole pinnoitettuja torjunta-aineilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan itsekin tuon kuorimisen ja pilkkomisen hankaluuden ( katso mainintani appelsiineista ), vaikka tosiasiassa siihen voileivän tekemiseen menee ihan yhtä paljon aikaa.

      Yritän syödä useamman kasvisaterian viikossa. Usein se on kasvissose- tai linssikeittoa reajuuston kera. Sopivaa evästä töihin otettavaksi sekin.

      Hedelmien hankkimisessa pitää nähdä vähän enemmän vaivaa, sen olen huomannut. Luomuomenoita suosin itsekin, ne kun voi syödä kuorineen. Viinirypäleitä taas ostan harvoin, ne kun ovat yleensä jo valmiiksi homeessa. :/

      Poista
  3. Tosi kiva postaus!! Mä voisin elää pelkillä kasviksilla ja kananmunalla :) Tuossa sen 1,5 vuotta, kun söin erittäin vähän perunaa, pastaa, leipää ja riisiä huomasin, että mun kroppa ei niitä kaipaa. Mutta viime syksynä otin ruisleivän ja puurot ruokavalioon. Ja hyvin menee. Kasviksia kyllä menee sen lisäksi se puoli kiloa päivässä; töihin ostan aina viikon kasvistarpeet valmiiksi niin voi napostelunälän iskiessä syödä porkkana- ja kurkkusuikaleita :) Kukkakaali- ja parsakaali on myös ihan herkkua.

    Hedelmistä tämän hetken herkku on verigreippi, kokeilepas sitä. Puolita ja syö lusikalla. Näin ollen ei tarvitse repiä niitä valkoisia suikaleita pois. Omppuja söisin, varsin niitä vihreitä kirpeitä, mutta kun oon allerginen niille :/ Kotimaiset omput suoraan puusta ei aiheuta mitään oireita, mutta noi kaupan saa kyllä saman tien suupielet näpylle. Raskausaikoina ei tullut mitään allergiaoireita ompuista; silloin söin töikseni niitä kirpeitä omppuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en voisi elää ihan pelkästään kasviksilla ja kananmunilla, mutta melkein :)) Kasvismunakas on mun vastaus moneen "mitä-syödä-tänään" -kysymykseen. Ja kukka- sekä parsakaali ovat herkkua, syön jompaa kumpaa lähes joka päivä. Tavallisesta kaalistakin olen oppinut tykkäämään.

      Verigreippi voisi tosiaan olla just se sitrushedelmä, joka menisi alas muutenkin kuin mehuna. Kiitos vinkistä ! :)

      Poista
  4. Voi miten mielenkiintoinen/hyödyllinen postaus tällaiselle lihapullalle joka ei juurikaan syö kasviksia ja hedelmiä. Lasten lempiruokaa on meillä kala ja kun mä en syö sitäkään mutta meillä laitetaan usein. Lapset kyllä syö hedelmiä ja kasviksia joka päivä jos laittaa niitä tarjolle.Ainoastaan tomaattia ei syö.Koitan nyt parantaa omaa ruokavalioo heti kättelyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihapulla :D Hyvä, jos tästä oli joitain iloa ! Kannattaa aloittaa tutuilla kasviksilla ja laajentaa sitten repertuaaria pikku hiljaa. Aloita vaikka sillä, että ujutat raastettuja ja pilkottuja kasviksia ruokiin. Tai tee vaikka täytettyjä paprikoita tai kesäkurpitsoita, joihin upotat jotain sellaista mistä tykkäät muuten ( jauhelihaa ? ;) ).

      tsemppiä !

      Poista
  5. Ihanan inspiroiva juttu. Itsellä on juuri se laiskuus, tai siis "laiskuus". On muka huomattavasti haastavampaa kuoria välipalaksi porkkana, kuin voidella leipä :D Höpöhöpö, täytynee ottaa itseään niskasta kiinni! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos juttu inspiroi ! Aika nopsaan tosiaan sen porkkanan kuorii ja vielä nopeammin halkaisee avokadon... :D

      Poista
  6. Tuo on ihan totta, että hyvät appelsiinit ovat harvinaista herkkua. Yleensä sellaiset ovat ohut ja sileäkuorisia, mutta kuorimallahan sen vasta tietää, mitä täysin mehutonta purua sisältä löytyykään.

    Muhun uppoaa kaikki hedelmät ja olen pyrkinyt siihen, että naposteluhimoissani ostan mielummin esim. viinirypäleitä kuin sitä suklaalevyä. Hintakin on yleensä sama. Vähän kyllä huolettaa ne rypäleiden pinnassa ihan tuntuvat torjunta-ainetahmat - pitää siis koittaa noita Mirkan mainitsemia luomurypäleitä!

    Cittarissa on mun mielestä ihan selkeästi parempi hedelmätarjonta, kuin Prismassa. Tuoreempaa, monipuolisempaa ja luomumpaa. Erityisesti sharoneita/persimoneja siellä on usein vinot pinot edullisesti, niitä ei Prismasta löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitää kommentoida vielä noita rypäleitä. Ne on mun mielestä ainoita hedelmiä, joissa tuo luomu tosiaan selvästi maistuu. Mä olin muuten kuvitellut, että viinirypäleiden kuorten kuuluukin maistua vähän sellaiselta kitkerältä, kunnes tajusin, ettei noissa luomuissa ole sitä makua.

      Poista
    2. Olen myös hiukan epäluuloinen juuri viinirypäleitä kohtaan: luomulaatuiset ovat usein homeessa ( ei niitä torjunta-aineita ! ) ja tavallisissa suurin piirtein näkee ne myrkyt siinä päällä.

      Meillä ei ole Prismaa eikä Cittaria, vaan peruskoo ja perusässä. Ei voi kehua kummallakaan, mutta saa niistä ainain porkkanaa, omenaa ja avokadoa.

      Poista
  7. Vaikea kuvitella päivää ilman hedelmiä ja marjoja. Olen kasvissyöjä ja sitä lajia tulee tietysti tarpeeksi nautittua. Jokaisen olisi hyvä opiskella vähän ravinto-oppia, mitä kaikkea ihminen tarvitsee voidakseen hyvin. Varsinkin kasvissyöjiksi ryhtyvien pitäisi huolehtia proteiinin saannista. Minulla on vahva usko, että ruokavalio on osasyyllinen myös moniin masennuksiin ja henkiseen jaksamattomuuteen. Minua ilahduttaa, että smoothiet ovat valloittaneet Suomen, niissä tulee nautittua marjoja herkullisessa muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smoothiet ovat tosiaan loistokeksintö, tuskin söisin marjoja muuten kuin kesäaikaan.

      Itsekin uskon siihen, että ruokavaliolla on yhteys moniin sairauksiin ja oireisiin, myös masennukseen. Ja totta tuokin, että varsinkin erikoisruokavaliota noudattavien pitäisi olla tarkkana monen asian suhteen, jotta hyvinvointi ei kärsisi.

      Poista
  8. Muodikas nimi tekee ruuasta suositun (hyvä niin!) Smoothiet olivat ennen nimeltään pirtelöitä. Sitä ennen pöperöitä ja mössöjä. Smoothieita olen itse vedellyt aamuisin jo kymmeniä vuosia :). Nyt ovat tulleet "superfoodit" ja terveyssienet ynnä muut, vähän kaikkea on tullut kokeiltua :) Olet(te)ko kokeilleet ZONE:a? Sen kun aikoinaan löysin, tulin ruokaetsimisessäni "perille".

    Kasvisten kanssa on työläintä kokkaus, voih (tällaiselle laiskalle poropeukalo-kokkaajalle kuin mie). Syön mitä ikinä tahansa nokkoskeittoo jos sen joku vain kokkais.. Tää postauksesi oli hyvä muistutus terveellisestä ruuasta, valmiseinekset niiiin herkästi valtaavat kiireisen ihmisen ruokapöydän. Kasvissyöjän ja terveysintoilijankin.

    Ihanan raikkaita tällaiset blogit, joissa terveellisyys on esillä. Ruokasi kuullostaa mmmmm. maailman mahtavimmalta ja muakkaimmalta. Kelpais minulle :)
    -Helena ja Blackie-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että on nimityksestä kiinni tuo smoothien suosio, vaan pikemminkin kaikesta hyvinvointiin liittyvästä, joka on ollut pinnalla jo pitkään.

      ZONE on tuttu, vaikka en ole noudattanut sitä itse. Kuitenkin melko lähelle tuon mukaisesti jakautuvat makrot silloin, kun en ole tiukemmalla hiilarirajoituksella ( josta olen alkulaihtumisen jälkeen siirtynyt lähemmäs normaalia ). Vaikuttaa minusta hyvältä ruokavaliolta, tosin en itse jaksaisi laskeskella kaikkea niin tarkkaan ainakaan jatkuvasti.

      Kasviksia voi kyllä syödä ihan sellaisenaankin, mutta monet joutuu kieltämättä ainakin joko kuorimaan tai pilkkomaan ;) Kokeile pakastekasviksia, esim. kukka- ja parsakaalista saa helposti vaikka uunigratiinin. Teen myös monesti sellaista parsakaalilisuketta, jossa pakastepussillinen parsakaalia kumotaan paistinpannulle, jossa on oliiviöljyä. Freesaillaan niitä siinä muutama minuutti, lopuksi heitetään perään siemeniä tai pähkinöitä ja annetaan nille vähän väriä myös.Valmis !

      Kiitos :))

      Poista
    2. Kiitii vinkeistä, kokeiluun menevät!!!
      -Helena ja Blackie-

      Poista
    3. Kesäkurpitsastakin saa helposti hyvää, paista sellaisia kolikoita oliiviöljyssä pannulla ( vaikka sipulin kera ) mausta currylla esim. Täytetyt paprikatkin saa helposti pyöräytettyä, täytteeksi esim. sipulia, sieniä ja vähän ranskankermaa tai vaikka tonnikalaa. Ja sellaisista pakastekasvissuikaleista tekee helposti kasvissosekeiton ja niiitä valmmita soseitakin voi käyttää ! Tietenkään mikään ruoka ei valmistu ihan itsekseen, mutta melko helpolla haluteessaan pääsee kyllä :))

      Poista
  9. Viljat eivät tosiaan ole mitenkään välttämättömiä, mutta mulle ne sopivat ainakin pienessä määrin, joten olen antanut niiden olla helppouden vuoksi. Olen välillä jättänyt ne poiskin, ihan testimielessä. Hyvin on toiminut ja kuidutkin tulevat melko helposti täyteen kasviksista.

    Aamusmootihe on ihan paras aamupala, en tulisi enää toimeen ilman sitä !

    VastaaPoista
  10. Petriina, jokainen kasvissyöjä, jonka minä tunnen kärsii vakavasta paino-ongelmasta! Se ratkaisu on jokin muu juttu...Minulla on vain 7 ylimääräistä kiloa, enkä ole kasvissyöjä, uskon ennen kivikautiseen ruokavalioon ja lääkäriini, joka sanoi, että kaikkea kohtuudella mutta valkoinen sokeri ja jauhot pois. Siis mun kilot ovat pastakiloja;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan huomasitkin, että kasvisruokavaliosta tässä EI ollut kysymys :)) vaan ravinnon energiatiheyden laskemisesta , vaikka itse asiassa tutkimusten mukaan kasvissyöjien ruokavalio on keskimäärin niukkaenergisin ja heidän BMI:nsä on keskimääräistä matalampi. Mutta uskon, että senkin voi koostaa ihan pieleen, kuten monet muutkin erikoisruokavaliot. Liian vähän proteiinia ja liikaa hiilihydraatteja on mun villi veikkaus siitä, mikä yleensä kasvissyöjien ruokavaliossa mättää. Sen lisäksi voi toki olla pielessä moni muukin asia, säännöllisen ateriarytmin puuttuminen, makean syönti jne.

      Sokeri ja jauhot eivät sovi mulle yhtään. Tuli taas testattua eilen, koskakohan sitä oppisi lopullisesti ?

      Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !