lauantai 5. toukokuuta 2012

PARMIGIANO MELANZANE





Sain pakkomielteen tämäntyyppisestä munakoisoruoasta parisen viikkoa sitten. Vihdoin vappuna sain sitten aikaiseksi tehdä asialle jotain. Tämä ohje on sekoitus monesta eri ohjeesta, parista keittokirjasta ja  yhdestä netistä löytyneestä versiosta. Nimen  ( ja osan ideoista ) olen napannut Saku Tuomisen Basta! -keittokirjasta, josta olen bongannut monta muutakin hyvää ja vielä parempaa ohjetta ! Tämä paistos tunnetaan myös nimillä melanzane alla parmigiana ja parmigiana di melanzane, tiedä sitten, että mikä on se oikea. Reseptimuunnoksia on myös useita, tämä on siis vain yksi muiden joukossa.

Aloitin ruoan tekemisen tomaattikastikkeesta. Sen muhiessa valmistelin munakoisot ja lopuksi tein bechamel-kastikkeen. Ainemääriä en muista ihan tarkkaan, sovellan aina ohjeita ja olen melko suurpiirteinen keittiössä muutenkin. Jonkinlaisen ohjeen kuitenkin yritän tässä antaa, olkaapa hyvät !

Parmigiano melanzane

3 munakoisoa
oliiviöljyä

2 tölkkiä säilöttyjä kirsikkatomaatteja ( Muttin ovat parhaita ! )
tuoretta basilikaa
kuivattua oreganoa
mustapippuria
suolaa

voita
vehnäjauhoja
maitoa
muskottipähkinää
pala parmesania

Valmista ensin tomaattikastike: kumoa tomaatit liemineen kulhoon, revi joukkoon runsaasti basilikaa, mausta lisäksi kuivatulla oreganolla ja suolalla ja mustapippurilla. Sekoita ja jätä maustumaan. Valkosipuli varmaan kuuluisi tähän, laita pari kynttä mukaan, jos pidät sen mausta.

Valmistele munakoisot: leikkaa ne pitkittäin alle sentin paksuisiksi siivuiksi. Itketä, jos haluat. Sivele munakoisot oliiviöljyllä ja paahda uunissa ( n. 200 ° C ) kauniin värisiksi.  Itse paahdoin munakoisot molemmin puolin, mutta tämä lienee makuasia myös. 

Valmista bechamel-kastike, mausta se muskotilla ja raastetulla parmesanilla. Lado uunivuokaa kerroksittain munakoisoa, tomaattikastiketta ja bechamel-kastiketta. Päälimmäiseksi tulee bechamel-kastike ja revitty mozzarella. Paista uunissa ( sama lämpötila edelleen ) kauniin kullanruskeaksi. Tarjoa sellaisenaan tai vaikkapa grillatun lihan lisukkeena. Omasta mielestäni tämä on varsin täyttävää ja olenkin vedellyt koko satsin ihan sellaisenaan. 

Jostain bongasin viinisuositukseksi tämän kanssa tarjottavaksi Casa Catelli Montepulciano d´Abruzzon luomuviinin, jota voin itsekin suositella lämpimästi joko tämän tai jonkun tomaattisen pastaruoan kaveriksi.

Muita, jotka innostuvat italialaisen keittiön antimista ?

PS. Emilia, Jamie Italiassa - kirjasta löytyy vastaava ohje !


22 kommenttia:

  1. Ihana ruoka ja hyvät kuvat! Basta on minustakin parhaita keittokirjoja, joita olen lukenut, ja myös hauskimpia. Otin sen kirjastosta, mutta täytynee hankkia vielä itsellekin.

    Postasin juuri marinoidut paprikat, mutta en Saku Tuomisen, vaan tosivanhan Lasse Lehtisen ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa hankkia se omaan hyllyynkin, se kun ei ole mikään trendikeittokirja ! Itsekin tykkään Tuomisen tyylistä ja sellaisista keittokirjoista, joissa on muutakin kuin reseptejä.

      Marinoidut paprikat, nam. Pakko tulla tsekkaamaan !

      Poista
  2. Tää täytyy nyt ehkä kokeilla :) Siis soveltaen tietysti! :) Nämä maut on just niin mun juttu. Nälkähän tässä tulee :)

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että saattaisit tykätä tästä :)

      Joo, soveltaen tietysti :D Ohjeita tähän löytyy vaikka kuinka, niistä voi yhdistellä sitten mieleisensä.

      Poista
  3. Hyvältä vaikuttaa.. Voisin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Tämä on vähän työläs, mutta vaivan arvoinen !

      Poista
  4. Kuulostaapa JUST hyvältä! Mahtava ruoka tai lisuke. Ja vielä viinisuosituskin - ei lainkaan pöllömpää ;) Italialainen ruoka on muuten jees, mutten oikein syö pastaa... et sillee. Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskalsin suositella juuri tuota viiniä, ihan sattumalta juuri sitä oli kotona ja testasin :D

      Mä taas söisin pastaa vaikka joka päivä, mutta yritän vältellä vehnää. Onneksi italialainen keittiö on niin paljon muutakin, ihania kasviksia ja kaloja, äyriäisiä, riistaa, juustoja ... nam.

      Poista
  5. Näyttää niin hyvältä! Munakoisoa tulee käytettyä ihan liian vähän. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hyvää ! Kannattaa kokeilla. Itse söisin munakoisoa vaikka joka päivä, ensi viikolle suunnittelen caponatan tekemistä ;) Mukavaa viikonlopun rippeitä sinne myös ! :)

      Poista
  6. Tämä on ihan suosikkijuttu minulle, sillä oikein kerään muankoiso-ohjeita. Kiitos!

    Itselläni on munakoisovoka, jossa on aika paljon samaa, mutta tomaattimurskaa ja tietysti valkosipulia sekä taisi olla paria kolmea juustoa. Tarjoan iltapalana ilman mitään lihaa tms. Patonkia, tuoretta (sitä Fazerin ihanaa puolivalmista) ehkä lisäksi ja tietty punkkua.

    Munakoisomestari, blogiystävä, saapuu taas tänä suvena, joten taidan laittaa nyt hänet töihin...jälleen. Minä opetin viime vuonna suppiskastikkeen ja hän saa opettaa jonkun helpon ja herkullisen munakoisojutun.

    Ihanat kuvat, joita ihan syö...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena: kokeile tätä ! Olen ihan varma, että tykkäät. Ja joo, tällaisia ohjeita on vaikka kuinka paljon. Tässä tykästyin juuri noihin kokonaisiin tomaatteihin.

      Caponata on seuraavana listalla ! ;)

      Poista
  7. Oi, nammmm... Ihan mahtavan kuuloinen juttu. Samoin tuo kirja kuulostaa täysin mun jutulta :) Täytyypä käydä kirjakaupassa katselemassa!
    Mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rilla: jos vain suinkin löydät tuon kirjan, osta se itsellesi ! Se on täynnä helppoja ja selkeitä ohjeita ja mukavaa jutustelua italialaisesta ruoasta ja ruoka- ja juomakulttuurista.

      Poista
  8. Muah, kerrankin mulle ei tullut hirveitä himotuksia tänne tullessa, koska kupu pullistelee pizza biancaa. Väsäsin muinoin Glorian ruoka-aviisissa olleen ohjeen mukaan ja se kyllä hipoo täydellisyyttä. Nyt tein vielä grillissä pizzakiven päällä. Sen kanssa pari lasillista proseccoa. Eli sama maa - sama valuutta :D

    Ennen pizzaa tosi epäitaliaanosti metsän raivausta, niin että mä haisen suorastaan maahiselta. Vaikka kuinka yritin kuvitella olevani risustamassa oliivilehtoa, en onnistunut kuvitelmissani.

    Lisättäköön seuraavaan kauppalappuun munakoisot. Kaikkea muuta löytyykin ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, nyt mulle tuli nälkä ! Tuon pizza biancon ohjeen mä voisin haluta.

      Haiset maahiselta ? :DD

      Kokeile tätä, oikeasti !

      Poista
  9. Oih! Näyttää niin hyvältä - eikä helpota ollenkaan mun Italia-ikävää... Tää toimis varmaan lasagnen korviikkeena hiilarien vahtaajalle, vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii kyllä ! Vähän vehnäjauhoja on tuossa bechamel-kastikkeessa, mutta annosta kohden ei hh:t eivät ole kovinkaan paljon. En jaksanut laskea makroja kylläkään. Tomattikastikkeeseen voi laittaa jauhelihaa, sitten tämä onkin jo melkein moussakaa ! :)

      Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !