keskiviikko 25. toukokuuta 2011

RUSKEAA PITSIÄOlin viime sunnuntaina perinteisellä kirppiksellä, vain vähän ennen sen sulkemisaikaa. Jostain syystä eräällä mummelilla oli jäänyt myymättä tämä ihanuus, joka siis selkeästi odotteli minua... Peittoja ja täkkejä alkaa olla kaikenlaisia, mutta niitähän toki tarvitaan aina, nyt vielä enemmän kuin aikaisemmin. Tämän peiton sijoituspaikasta on vielä pientä epävarmuutta. Tällä pruuvikierroksella se jäi koristamaan sohvaa, mutta saattaa olla, että keksin sille jonkin muun loppusijoituspaikan.

Satuin lukemaan jostain lehdestä tässä hiljattain eräästä naisesta, joka kiertelee ahkerasti kirrputoreja. Hän kertoi desinfioivansa ja pesevänsä astianpesukoneessa tekstiilejä lukuunottamatta kaiken mahdollisen. Taidan suhtautua aika lepsusti näihin kirppislöytöihini, kun maksimissan pesaisen tavaroita hiukan astianpesuaineella. Vaatteet toki tuuletan ja pesaisen pesukoneessa, mutta muuten en juurikaan päätäni vaivaa mahdollisilla mikrobeilla. Selkeästi likaiset jutut jätän vain ostamatta. Tulipahan vain mieleeni, että voiko käytetyssä tavarassa olla jotain erityisen vaarallista , josta en ole yhtään tietoinen ?

23 kommenttia:

 1. Tuota... Kyllähän niissä voi vaikka mitä olla. Itse kuulin ikävän tarinan naisesta, joka myi tietoisesti lastenvaatteita joiden tiesi olevan vaaralliselle homeitiöille altistuneita, oli vielä naureskellut miten hyvät rahat sai "saastuneista" vaatteista (sikamaista käytöstä). Uskoisin kuitenkin, että normaali pesu ja tuuletus riittää useimmiten. Kyllä kaltaisesi kokenut kirppistelijä varmaan huomaa jo heti kättelystä, mitä kannattaa jättää ostamatta!

  VastaaPoista
 2. Tosiaan kaikenlaista voi löytyä vanhoista täkeistä, vaatteista, kengistä jne. Itse keskityn melko lailla kirppiksillä tavaroiden haalimiseen enemmän kuin vaatteiden tms. 37 tuntia blogissa oli vuoden alussa "kiivas" keskustelu täkeistä ja täistä:
  http://37tuntia.blogspot.com/2011/02/takkeja-ja-taita.html

  VastaaPoista
 3. Hui! Minä en halua ajatella täitä... Olet löytänyt todellisen kaunottaren!

  VastaaPoista
 4. Susanna: aika erikoinen tuo tapaus, josta kerroit. Uskoisin kuitenkin, että harvinaista myös. En kylläkään tiedä, millaista haittaa muutama vaatteen mukana kukeutunut homeitiö voi tehdä, mutta ikävä ajatusmalli tuolla ihmisellä kuitenkin :-/

  Absolutely white: niin varmaan ehkä voi, mutta en suhtaudu siihen mitenkään vakavasti, kirppistelyä on takana reilu kaksikymmentä vuotta eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Tosin, hattuja en kirpputoreilla sovita, täit ovat todellinen ongelma juuri päähineissä. Toisaalta en ole hysteerinen muutenkaan, käyn ravintoloissa, nukun vieraiden ihmisten luona, käyn julkisissa käymälöissä jne. ;-) Kiitos linkistä, kävin lukemassa sen.

  Lehtokotilo: en minäkään, enkä ainakaan peittojen yhteydessä :-D Tämä on tosi kaunis ja myyjä oli oikein siisti vanhempi nainen :-)

  VastaaPoista
 5. On kyllä kaunis peitto! Ja värikin on ihana!

  VastaaPoista
 6. Nätti on ja sopii ihanasti pitsityynyjen kanssa. minä pesen kaikki astiat ja sen sellaiset tiskikonnessa ja tekstiilit tavalliseen tapaan pesukoneessa. Koskaan ei ole mitään ongelmaa ollut. Joskus jopa jotain leuluja on päässyt käyttöön ihan ilman pesuakin jos ovat olleet siistejä. Voihan niitä pelättyjä pöpöjä saada yleisten leikkipaikkojenkin leluista. Aika vastuutonta touhua jos joku myy hometalon tavaroita!

  VastaaPoista
 7. Sara: kiitos :-) Väri onkin oikein herkullisen suklainen !

  Kirsikka: kiitos :-) Ja niin voikin, mutta luulen, että tässä on kyseessä vähän eri asia, enemmänkin ehkä sellainen mielikuva-asia. Susannan kertomasta jutusta olen ihan samaa mieltä, välillä on vähän vaikea ymmärtää kanssaihmisiä.

  VastaaPoista
 8. Mä en usko, että mitään kummempaa voisi tavaroista saada. Tosin en itse varmaan ostaisi mitään täkkejä kuiteskaan. Sen sijaan siisti päiväpeitto on ihan eri asia.

  Nykymaailmassa kaihdetaan suureen ääneen kaikkea, mihin saattaa liittyä sana pöpö, bakteeri tai virus. Silti suurin osa ihmisistä matkustaa bussissa penkin niskatukeen nojaten ajattelematta täiden mahdollisuutta (oikeasti ei ne niin tartu!!!) tai tarttuu kaupan oven kädensijaan ja syö sen jälkeen jäätelötötteröä samalla kädellä. Miljoonat pöpöt vaihtavat omistajaa koko ajan ja onneksi me emme sitä tiedosta. Se voisi olla nykyihmiselle traumaattista.

  VastaaPoista
 9. Siis kaikkihan on mhadollista... Just jos joku on niin törkeä, että myy pahasti homeen saastuttamia tavaroita niin homeitiöt voi siirtyä mukana. Tämän takia pahasti homeen saastutamasta asunnosta ei voi viedä mitään tavaroita uuteen kotiin, jollei niitä voi pestä. Ne on ihan kaatopaikkakamaa valitettavasti. En ostaisikaan kirpparilta mitään mitä ei voi pestä. Mutta varmasti voi hyvin selvitä kirppistelystä ilman, että siitä mitään ongelmia seuraa:) Itse vain en ole innostunut mutenkaan kirppareista. Tuntuu, että tavaraa on muutenkin kaapit täynnä, ja pyrin olemaan ostamatta lisää. Astioita jne. on muutenkin liikaa. Saamme myös paljon lastenvaatteita ja leluja sukulaisilta, joten niitä ei ole juurikaan tarvetta ostaa muutenkaan. Ainoastaan joku vaate tarvitsee joskus hankkia, ja silloin hankin sen kaupasta. Selviää nopeammin ja helpommin, kun ei ole tosiaan intoa kiertää kirppareita jotain yhtä tuotetta etsimässä (laiska minä!) En myöskään myy kirppareilla, kun oon voinut kierrättää hyväkuntoiset vaatteet taas eteenpäin sukulaisille. Ja jollen saa jotain kelvollista kamaa heille menemään, niin sitten kierrätyskeskukseen tai keräyslaatikkoon.
  Kivaa viikonloppua!
  E

  VastaaPoista
 10. Ihana tämä sinun blogi. Itse rakastan kirppareita ja vanhoja tavaroita. Se on niin mahtava tunne kun löytää edulliseen hintaan jotain aivan ihanaa, sitä tärisee innosta loppupäivän. Siitä homeesta, itse ainakin haistan aina vaatetta, jota olen kirpparilta ostamassa ja homeen kyllä haistaa. Ja mitä täihin tulee niin ne elävät pään ulkopuolella vain noin vuorokauden, joten riittää, kun pitää sellaisen tuotteen, mitä ei voi pestä (esim.hattu) tuulettumassa ulkona tai suljetussa pussissa vaikka pari vuorokautta, niin ei siellä mikään enää elä. Tässä pari vinkkiä kaikille jotka tykkää myös kirpparikamasta!

  VastaaPoista
 11. Ihana pitsipeitto!

  Mä olen vähän samanlainen kirppisostosten suhteen. En jaksa muutenkaan kauheasti vouhottaa bakteereista ym. Mielestäni vanha viisaus vastasyntyneestä ja navetasta on parempi kuin turha peseminen ja desinfiointi. :)

  VastaaPoista
 12. Mirka: en minäkään usko, mutta ehkä se pelkkä ajatus likaisuudesta tms. tökkii joillakin. Vanhoja täkkejä mulla on jokunen, mutta ihan koristekäytössä nekin ovat.

  Jotenkin pelottavaa, miten paljon antibakteerisia aineita nykyään käytetään. Esimerkiksi trikolosaania on hammastahnoissa ja kodin pesuaineissa :-/

  E: on kyllä aika arveluttavaa tuollainen toiminta, jota tuossa aiemmin kuvailtiin :-/ Vaikka eivätköhän kaikki lastenvaatteet ole pestäviä, mutta silti. Ymmärrän oikein hyvin sen, että ei ole aikaa tai into kierrellä kirppareilla. Ne sopivatkin ehkä parhaiten tällaiselle helposti innostuvalle haahuilijalle, jolla ei ole mitään varsinaista tarvetta millekään. Tuohan on tosi hyvä, jos tavarat saa suoraan kiertoon jollekin. Itsekin kierrätän paljon suoraan ja laitan hyväntekeväisyyteen osan.

  Anonyymi: kiitos :-) Löydöistä tulee kyllä mieletön fiilis, totta ! Nuuskuttelen aina kaikki ostokset ja pahanhajuiset jutut jäävät ostamatta. Kiitos täidenkarkotusvinkistä :-D

  Emilia: kiitos :-) Kiva kuulla, etten ole ainoa lepsuilija. Mietin nimittäin ihan tosissani sitä juttua lukiessani, että olen varmaankin missannut jotain.

  VastaaPoista
 13. Olipa mennyt ohi tämä mainio postaus ja aihe!!
  Täällä yksi "einiintarkka"...olen ostanut silkkitäkinkin, enkä ole kiikuttanut pesulaan, käytössä on pakkastuuletuksen jälkeen. Voin tunnustaa että en edes pese kaikkia vaatteita mitä itselle ostan!! (olkoon kuinka hui.tahansa) jos kyse esim. farkuista, haistan kyllä puhtaan ja no, en vaan jaksa vouhottaa.
  Nukun myös hotelleissa, kylässä, en käytä käsidesejä ym. eikä meillä sairasteta juurikaan, ehkä "kop-kop" ja toisaalta hyvää tuuria, mutta tälläinen vain olen :)
  Joku totesi minulle kerran kauhuissaan: "ostanko astioita kirpparilta? Yök!!! Kuinka voit syödä jonkun vanhasta?"
  Kysyin..."etkö koskaan syö ravintolassa? tai jonkun luona?"
  Vastaus.."no, mutta, no joo, vähän eriasia"
  Onko?
  Tämmöisiä...:)

  t:aurablogin heidi, joka ei pääse kirjautumaan

  VastaaPoista
 14. Enpä ole itsekään tuosta vinkkelistä ajatellut... Vaatteet toki koneeseen ja pesen kaupasta ostetutkin ennen käyttöä. Astiat tiskaan normaalisti. Kaikkia leluja ei kyllä olla pesty, mutta eivät vauvoille mene enää meillä, joten ei sen puoleen hengenvaarassa olla. Joitain kirjoja tuulettelen. Uskallan ostaa jopa kierrätyskeskuksesta (hui!). Mutta mitään ihan rönttäistä en tietenkään osta, silmä kertoo tosiaan paljon. Huutiksessa on eräs myyjä, joka on saanut paljon negatiivista palautetta kun hänen myymänsä tuotteet haisevat tupakalle eikä haju lähde. Myyjä loukkaantuu saamastaan palautteesta. Keskustelupalstalla on ollut aiheesta (myyjän aloitteesta). Itse en myöskään haluaisi tupakalta haisevaa tuotetta. -K-

  VastaaPoista
 15. Hienoja juttuja! Ruskea peitto on aika mahtava! Tuskinpa sieltä kirpputorilta mitään kovin pahaa tartuntaa voi saada. Olen itse ajatellut asian niin, että eihän sitä voisi missään edes kulkea sillä kaupan kassan kynässäkin voi olla vaikka mitä, kun monet niitä koskettelee. Ei se liian puhdaskaan hyväksi ole. En olekaan aiemmin käynyt blogissasi, pitää tulla vielä uudestaan paremmalla ajalla! :)

  Terkuin Lisa

  VastaaPoista
 16. Kirppisvaatteet pesen pääsääntöisesti ja sellaiset puuvillatäkit. Esimerkiksi niitä silkkitäkkejä en ollut pessyt, koska olivat niin siistit eivätkä haisseet kummalliselta. Lasten lelut tiskaan tai sit en. Mä olen itseasiassa paljon vauhkompi kirjaston pikkulastenkirjoista kuin kirppiksen lastenkirjoista. Kirppiksellä kirjat ovat kuitenkin usein olleet vain 1-2 perheessä. Kirjastonkirjojen kiertoa en edes halua ajatella.

  anu

  VastaaPoista
 17. Heidi : hihii, myönnän myös käyttäneeni joskus jotain kirppispaitaa ihan sellaisenaan. Olen varsinkin Hietsusta tehnyt hyviä löytöjä, joiden myyjät ovat nuoria tyttöjä, joilla on edellisen sesongin tavaraa myynnissä, kaikki pestynä. En jaksa olla liian tarkka, saan siitä työssäni ihan tarpeeksi ;-) Ja hah tuolle astiakommentille, tosiaan. :-D

  K: tupakalta haisevat tuotteet jäisivät kyllä ostamatta ja antaisin varmasti negatiivisen palautteen, vaikka toki esim. vaatteista tupakanhaju lähtee pesemällä... siitä pitäisi ainakin mainita.

  Lisa: kiva kun eksyit ja tule ihmeessä uudelleen :-) Kuten aiemmin pohdiskelin, saattaa kyse olla kuitenkin ehkä enemmän mielikuvista kuin mistään todelliseksi koetusta tartuntavaarasta.

  Anu: ne silkkitäkit ovat tosi siistit. olen niitä tuulettanut enkä aio pestä niitä ennen kuin on tarve. Kirjaston kirjoistakaan en ole koskaan arvannut ajatella yhtään mitään , ihan hyvä jos lapset saavat vähän tutustua erilaiseen mikrobikantaan ;-)

  Ajattelin jo aiemmin laittaa gallupin pystyyn aiheesta, ehkä se pitäisi toteuttaa, kun aihe näyttää kiinnostavan. :-)

  VastaaPoista
 18. Kirppiksillä tykkään kierrellä, mutta ihan kaikkea en minäkään sieltä kotiini kanna. Edesvastuutonta myydä lasten vaatteita, jotka ovat altistuneet homeitiöille! Minusta kirppiksiltä tekee löytöjä. Nykyään ostan harvoja ja valittuja, koska ei kannata kotiin viedä vaan, koska halvalla saa.

  VastaaPoista
 19. Pakko vielä lisätä tänne, että jos tuo hometalo-juttu olisi ollut sellainen normaali huhu-juttu, en olisi kai ajatellut asiaa kovinkaan vakavasti, mutta kälyni kertoi minulle vähän järkyttyneenä hyvän ystävänsä toimineen näin. Juttu on siis valitettavasti ihan oikeasti totta, ja olen siitä edelleen ihan raivoissani. Jos saisin sen naisen käsiini, niin sanoisin kyllä pari valittua sanaa!!

  VastaaPoista
 20. kirsi: ihan totta tuo, että mitä tahansa ei kannata hankkia vain siksi, että saa edullisesti. Tosin saatan ostaa jotain vaikka tarvetta ei olisikaan. Aina löytyy lähippiristä joku, jolle kelpaa :-)

  Susanna: uskon kyllä tuon jutun :-/

  VastaaPoista
 21. Mun mielestä tuo bakteerivouhotus on mennyt vähän liiallisuuksiin. On sitä vuosikymmenet pärjätty ilman antibakteerisia pesuaineita ihan hyvin sen enempiä sairastelematta.
  Pesen kirppisastiat ihan siksi että ei voi tietää missä käytössä ne ovat olleet ennen myymistä. Vaatteet pesen pääsääntöisesti, mutta myönnän että joskus olen pukenut kirppisvaatteen päälle pesemättäkin jos olen todennut sen puhtaaksi. Nahkavaatteet ja etenkin sellaiset villa- ja turkisvaatteet joita ei voi pestä pistän pakastimeen kahdeksi viikoksi ennen käyttöönottoa tai edes vaatekaappiin laittamista. Tämän teen vain ja ainoastaan siksi että en enää ikinä koskaan tahdo turkiskuoriaisia vaivoikseni. Niistä eroon pääseminen muuton yhteydessä oli sen sortin rulianssi että ei enää koskaan!

  Olen myös sovitellut kirppiksillä hattuja päähäni sen suuremmin asiaa ajattelematta, toistaiseksi olen säästynyt täiltä. Ylipäätään ihmettelen miten joku kehtaa myydä pesemättömiä vaatteita suoraan pyykkikopasta. Eri asia jos on joku tahra joka ei pesussa irtoa, mutta niin usein törmää ihan hieltä haiseviin, likaisiin, kainalosta koppuraisiin vaatteisiin. Meitä on näemmä moneen junaan.

  Yhteenvetona voinen todeta että en ole turhan tarkka eikä minua yökötä käyttää jonkun toisen kenkiä tai vaatetta, kunhan olen sen pessyt/puhdistanut. Kirppiskenkiin muuten joskus suihkutan desinfiointiainetta sisään jos aion käyttää kenkää paljaaseen jalkaan. Ainoa asia jonka kanssa olen tarkkana ovat nuo turkiskuoriaiset ja koit, sillä niistä eroon pääseminen on todella vaikeaa kun pesiytyvät talon rakenteisiin.

  VastaaPoista
 22. Unohdin kehaista tuota virkattua peitettä, ihana :D Ja vielä ihanampi se on kun ajattelee että sen on joku käsin, aikaa runsaasti kuluttaen tehnyt.

  PS. Tuli vielä mieleeni noista vanhoista mummoista että aina ei ole kyse siitä etteivätkö he olisi siistejä. Kyse voi olla siitä että he eivät enää näe niin tarkasti että huomaisivat jos joku pieni öttiäinen on pesiytynyt kotiin ja omiin tavaroihin. Kaverin naapurissa asui mummeli. Kun mummelista aika jätti, tuli omaisten aika siivota koti. Roskakatokseen ilmaantui säkeittäin tavaraa joihin kaverini uteliaisuuttaan kurkkasi (vanhan tavaran keräilijä kun oli) ja ne suorastaan kuhisivat elämää. Päällisin puolin mummeli oli näyttänyt varsin siistiltä rouvalta, näkökyky vain oli kehnonpuoleinen.

  VastaaPoista
 23. Rhia: kiitos :-) Uskon myös, että vanhemmilla ihmisillä saattaa tulla ongelmaksi juuri tuo näkökyvyn puute ja sekin, että voimien ehtyessä siivoamiseen ja muuhun ylläpitoon ei ehkä riitä jaksaminen. Turkiskuoriaiset ja koit ovat ei-toivottuja, tosiaankin.

  Seuraava gallup pitääkin tehdä niistä asioista, jotka kirppiksellä ärsyttävät. Likaiset ja rikkinäiset vaatteet ovat yksi niistä :-/

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !