torstai 11. marraskuuta 2010

D


Dekkarit ovat aina olleet minulle mieluisaa luettavaa. Välillä ihan harmittaa se epäluulo ja ylenkatse, jota jotkut tuntevat kyseistä kirjallisuuden alalajia kohtaan. Ajattelen silloin aina, että kyseinen henkilö ei tiedä mistä puhuu ;-)   ja totean, että kaikessa kirjallisuudessa on sekä hyvin että huonosti kirjoitettuja yksilöitä, eikä pelkän oletuksen vallassa kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä mistään. Mitä siihen tulee, että kirjan anti saattaa olla pelkästään viihdyttävä vailla informatiivista tai kehittävää tai syvällistä sisältöä, niin olen sitä mieltä, että ei kaiken tarvitsekaan olla niin vakavaa. Eikä viihdyttävyys poissulje hyvää kieltä ja kerrontaa, ei dekkareissa eikä muussakaan kirjallisuudessa, ja minulle ainakin viihdyttävyys sinänsä on itseisarvo, ainakin toisinaan.

Vanhanaikaiset murhamysteerit ovat dekkareiden aatelia. Agatha Christie, Maria Lang, Quentin Patrick, Dorothy L. Sayers, Ellery Queen. Agatha Christien nokkeluutta ja tuotteliaisuutta ihmettelen aina vain. Kirjat kestävät monta lukukertaa eikä yhtään haittaa, vaikka murhaajan tietäisi etukäteen. Christien kirjat ovat täynnä viehättävää ajankuvaa  ja kuuluvat lohtukirjoihini. Dorothy L. Sayersin Juhlailta on yksi parhaita lukukokemuksia tällä saralla ikinä. Erityinen ylpeydenaiheeni on Maria Lang -kokoelma, olen nimittäin saanut kerättyä kaikki Christer Wijk -kirjat :-)


Uudemmista dekkarikirjailijoista pidän erityisesti Elizabeth Georgesta ja Minette Waltersista. Walters taitaa psykologisen jännityskirjallisuuden hyvin.  Myös Martha Grimes ja P.D. James kuuluvat ehdottomiin suosikkeihini. Martha Grimes onnistuu olemaan kirjoissaan myös  hauska, henkilöhahmot ovat suorastaan hulvattoman hupaisia. Henning Mankellista pidän myös ja samoin Donna Leonin kirjoista, joskin ne ovat hiukan liian samankaltaisia keskenään jaksaakseen kiinnostaa kovasti.

Puuttuuko oma suosikkisi listaltani ? Suosittele jotain uutta, mielenkiintoista dekkaristia ! :-)

10 kommenttia:

 1. Uusista ruotsalaisista Camilla Läckberg (kannattaa lukea järjestyksessä) ja kotimainen suosikkini on Eeva Tenhunen.

  anu

  VastaaPoista
 2. My kinda lady! Minä olen myös ollut aina dekkarifani! Agatha Christiet tuli luettua jo lapsena, ja tähän mennessä jo moneen kertaan! Onnistuit listaamaan monta omaakin suosikkia, kuten Maria Lang, Henning Mankell, Minette Walters, P.D. James...

  Ja oli siellä uusiakin nimiä, jotka otan mielelläni vinkiksi!

  VastaaPoista
 3. Dekkaristi ilmoittautuu! Itse lisäisin vanhanaikaisten murhamysteerien kirjoittajien listaan Ngaio Marshin, erinomaisia dekkareita.

  Mulla alkaa olla Agatha Christie -kokoelma täynnä, tosin en ole enää vuosiin ehtinyt sitä täydentää, sillä en kuollaksenikaan muista, mitä hyllystä jo löytyy ja mitkä puuttuvat. Pitäisi varmaan luetteloida ne...

  Maria Lang-kokoelmasta olen kateellinen!

  VastaaPoista
 4. riippuu tietysti dekkarin määritelmäatä. minä tykkään Leena Lehtolaisen kirjoista, vaikkeivät ne ihan "puhtaita" dekkareita kai olekaan. Sarah Paretskysta olen kuullut hyvää. Liza Marklund ja Anne Holt ovat naapurimaiden dekkarikuningattaret. Itse pidän erityisesti jälkimmäisestä. sitten on vielä olemassa yksi erityisen hyvä ruotsalainen tai tanskalainen dekkaristi, jonka nimeä en muista juuri nyt :/

  VastaaPoista
 5. Suosittelen ranskalaista Fred Vargasia!

  VastaaPoista
 6. Camilla Läckbergin kirjoista olen lukenutkin yhden ja voisin ehdottomasti lukea lisää. Fred Vargas on outo, vaikka nimen tietysti olen kuullutkin. Ngaio Marshia saattaa hyllystäni löytyä, vaikka en muista lukeneeni hänen kirjojaan.

  Miten ihmeessä onnistuin unohtamaan kotimaiset kirjailijat? Olen toki lukenut Leena Lehtolaiset, Pirkko Arhipat ja Eeva Tenhuset. Pidän heidän kaikkien tyylistä kyllä.

  Leonida: ihanaa, että joku muukin fanittaa P.D. Jamesia !

  VastaaPoista
 7. Dekkari fani täälläkin :) Sekä kirjoina että tv.sta katsottuna nautittavaa ajanvietettä. Minulla vielä kun tuo vilkas mielikuvitus tuo siivet ;)

  VastaaPoista
 8. Lähes kaikki TV:stä tuleva jännitysohjelma on liian rankkaa minulle, pystyn juuri ja juuri katsomaan Agatha Christie filmatisointeja :-D

  VastaaPoista
 9. Mattimyöhäisenä kommentoin, mutta Fred Vargas piti minunkin lisätä listaasi! Ja jos luet yhden, eikä nappaa, niin lue toinen ja kolmaskin, ne ovat minusta monet kovastikin erilaisia keskenään.
  :)Meeri

  VastaaPoista
 10. Meeri: saan ja luen kaikki kommentit, myös vanhempiin postauksiin tulleet :-) Pitää varmaan seuraavalla kirjastoreissulla katsoa, josko tuota Vargasta löytyisi !

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !