keskiviikko 28. marraskuuta 2012

ÄLÄ OSTA MITÄÄNTai osta ainakin harkitummin. Muistutuksena lähinnä itselleni seuraava pieni lista, jonka olen joskus koonnut kirjasta Kohtuus kaikessa, enemmän elämää vähemmällä ( Ritva Rajander -Juusti ). Harmillisen usein unohdan tämän listan, varsinkin siinä vaiheessa kun löydän jotain itseäni puhuttelevaa. Olen harkinnut listan printtaamista ja sen käyttämistä maksuvälinekorttien kääreenä. Asia, joka pitänee toteuttaa heti huomenissa, kun se nyt on aktiivisena mielessä kerrankin.

-Tarvitsenko tätä todella ? Jos en, onko tavara todella sellainen että pidän siitä paljon ? 
 Ensimmäiseen kysymykseen vastaus olisi yleensä, että en. Toiseen valitettavan usein kyllä.

-Onko sen ostaminen kaiken kyseisen tavaran ylläpitämiseen menevän ajan, rahan ja vaivan arvoinen (puhdistaminen, varastointi, muu ylläpito ) ? Tätä tulee mietittyä vielä vähemmän. Ei kai yksi pusero/mekko/laukku sen enempää vaivaa vaadi kuin ne x kpl entisiä ? Mutta esimerkiksi kahta autoa meillä ei ole.

-Kuinka monta tuntia minun pitää tehdä töitä maksaakseni tämän tavaran ? Yleensä en viitsi edes laskea, mutta ehkä kannattaisi. Työ ei ole yhtään niin kivaa, että sitä turhaan viitsisi raataa.

-Voisinko lainata tämän joltain ? Suurinta osaa tavaroista ei voi lainata, mutta käytettyä voi aina suosia. Tietysti joitain asioista, kuten esim. remonttivehkeita voisi kysyä lainaksikin. Hyvä ideaa.

-Omistanko jo jotain, mitä voisin käyttää tämän tavaran sijaan ?  Ööh, yleensä. Montakin. Tämä pitää pitää mielessä !!!

-Ovatko tässä tavarassa käytetyt materiaalit uusiutuvia ? Esim. vaatteiden osalta tämä pitäisi aina tarkistaa. Ja tehtävä on helppo, tuotelappua on helppo vilkaista. 

-Onko tavara vastuullisesti tuotettu ja ympäristöystävällinen ?  Miten tämän pystyy helposti toteamaan ?

-Voinko kierrättää tämän, kun en sitä enää tarvitse ?  Olen useinkin miettinyt sitä, että onko tavarasta liian helppo päästä nykyään eroon ? Jos en käytä, myyn sitten sen eteenpäin ( nettihuutokaupassa, kirppiksellä, jossain ). Vai ostettiinko aiemminkin yhtä paljon tavaraa ja ne sitten vain jäivät nurkkiin pyörimään tai päätyivät kaatikselle ?


Kulutuskriittistä Älä osta mitään - päivää vietetään taas tulevana perjantaina. Aiotko osallistua ?

16 kommenttia:

 1. Enpäs tiennyt, että tuo päivä on perjantaina. Hyvin voisin osallistua!

  Tuohon viimeiseen kohtaan kommentoisin, että joskus aiemmin ostettiin/tehtiin kyllä paljon vähemmän ja ne vähät kulutettiin loppuun tai kierrätettiin omassa taloudessa. Tämä nyky-yhteiskunta on kyllä mennyt kummalliseksi ja suunta on vain kiihtyvä...

  Näitä on hyvä miettiä ja takoa totuuksia päähän välillä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin lähinnä kahta tai kolmea viime vuosikymmentä, että onko siinä ajassa tapahtunut jotain muutosta. En osaa itse arvioida asiaa mitenkään.

   Joo, mun tarvitsee oikeasti ottaa talteen tämä lista ! :)

   Poista
 2. Olen kyllä saanut ostamista hillittyä toooosi paljon, mutta silti tekisi mieli printata noi pankkikorttiin kiinni siis noi kysymykset. Tosi hyvät! Kannatan kyllä kierrätystä ja käytän mielelläni muiden vanhoja juttuja. Ja pyrin ostamaan ajattomia kenkiä ja vaatteita. Voin mielelläni ottaa osaa perjantaihin. Välillä muuten tulee paha mieli siitä ettei osta esim. ystävien yritysten puolesta. Kun näkee miten paljon kaverit tekee yrityksensä eteen ja haluaisi kannattaa ja tukea, jotta heidän työnsä kannattaisi, mutta toisaalta vastustaa turhaa kuluttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen vähentänyt varsinkin uusien tavaroiden ostoa paljon. Yleensä kaikesta tarkistan ensin esim. Huutiksesta, että olisiko jotain hakemaani juttua tarjolla käytettynä. Kirppiksiltä tulee ostettua enemmän heräteostoksia, mutta parempi toki asioida siellä kuin kaupassa.

   Ymmärrän tosi hyvin tuon pointin, mitä sanoit kaveriesi yrityksistä. Sama koskee montaa muutakin firmaa, joita olisi mukava kannattaa, mutta... Toki ostaessa jotain voi lähes aina tehdä vähän parempia valintoja tiettyjen asioiden puolesta. Myös tässä olisi paranenttavaa minulla ainakin.

   Poista
 3. Oikein tervettä ajateltavaa...voisin kanssa osallistua!! Vaikka vähän paha viikonloppu kun pojat lähtee mummuloimaan viikonlopuksi niin pitäisi tehdä joululahjahankintoja...mutta jos siirtää ne lauantaille ;)

  Mies laskee melkein kaiken "työtunneissa" kun on yrittäjä niin ehkä se tajuaa sen helpommin kuin minä, tavallinen kuukausipalkkalainen. Hyvä olisi muistutella asiaa vähän väliin.

  Kierrättämistä kannatan minäkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervettä ajateltavaa, vaikka ei aikoisikaan osallistu tuohon perjantaihin tai ei olisi kovin kulutuskriittinen mieleltään. Itse ainakin kaipaan tällaista muistutusta aika ajoin.

   Pitää selvittää oma tuntipalkka, niin sitten laskeminen helpottuu. Mutta ihan tehokasta, ainakin arvokkaampia ostoksia suunnitellessa.

   Poista
 4. Asiaa. Tarina kertoo, että Björn Borgilla oli aina pelisortsien taskussa paperilappu, jossa luki 'katso palloon'.

  Luulen, että nämä kirjaamasi opit eivät koskaan juurru nykyihmisen mieleen liian hyvin, eli kiitos muistutuksesta ja hyvä tietää myös tuo perjantai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD

   Eivät varmaan juurrukaan. Arvaapa, montako kertaa olen näitä kuulaani takonut. Huoh.

   Poista
 5. Osallistun. Ostan yleensäkin uusia tavaroita hyvin vähän, maailmassa on jo niin paljon roinaa. Silti minulla on aivan liian paljon kaikkea. Kasvoin perheessä, jossa heitettiin hyvin vähän tavaroita pois ja kaikkea kierrätettiin käyttöön uudestaan ja uudestaan. Luulen, että useimpien ongelma on nykyään liiasta roinasta eroon pääseminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelinkin niin :)

   Myynti- ja lahjoituskanavia on kuitenkin tänä päivänä paljon, mutta ehkä ihmiset siltikin ostavat ihan liikaa siihen nähden, miten paljon vaivaa he viitsivät laittaa tavaran kierrättämiseen.

   Poista
 6. Hei! Ekku kertaa täällä, mutta kerrassaan ihanaa luettavaa! Samoilla linjoilla ollaan, täydellisesti. Hauska tuo siun lista!!! Asiaa ! :) Mistä muuten on tullut tuo älä osta mitään päivä? Vietetäänkö sitä useinkin ?? Ehdottomasti osallistun :)
  -Helena ja Blackie-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :)

   Älä osta mitään - päivä on lanseerattu Pohjois-Amerikassa jo joskus 1990-luvulla. Ja kerran vuodessa sitä vietetään, voisi varmaan viettää useamminkin...

   Poista
 7. osallistun! varsinkin näin joulun alla on tärkeää muistaa onko kaikki krääsä ja materiaalinen joululahja tarpeellista, parempia lahjoja ovat palvelut esim. lahjakortit, hyvät teot, vieminen ulos syömään ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluna ja toki muutenkin voi hyvin lahjoa jollain muullakin kuin tavaralla. Oletan, että tämän kyseisen päivän ajankohta on tarkoituksella valittu pidettäväksi näin lähellä joulua !

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta, osallistun!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !