sunnuntai 18. marraskuuta 2012

MYYJÄN KIRPPISVINKIT


Olen aiemmin kirjoitellut kirppis- ja secondhandvinkkejä lähinnä ostajan näkökulmasta, mutta nyt raivaus - ja kirppisprojektin myötä ajattelin laittaa ylös muutaman sanan myös myyjälle. Monet tuskailevat, kun kirppistavarat eivät mene kaupaksi tai sitä, että myyntihommasta on kauhea vaiva. Itse olen kyllä sitä mieltä, että kaikesta pääsee eroon, kun hinta vain on  kohdillaan. Eri asia tietysti on, että viitsiikö kaikkea myydä pilkkahintaan, mutta sekin pitää miettiä etukäteen, mikä on tarkoitus: oikeasti päästä tavarasta eroon vaiko saada omiaan takaisin mahdollisimman paljon. Ensimmäiseen auttaa se, että hinnoittelu osuu kohdalleen: minihinnoilla pöytä tyhjenee nopeasti. Jälkimmäiseen joutuu näkemään enemmän vaivaa ja suosittelenkin esim. uudenveroisten merkkivaatteiden myyntiä vaikka Huuto.netissä tai vastaavassa palvelussa, jossa tuotteesta saa paremman hinnan lähes poikkeuksetta.  Alla muutama huomio kirppismyyntiin, osa näistä on toki sovellettavissa myös muuhun käytetyn tavaran kauppaan.

1. Tee karsintaa koko ajan. Varaa kirppistuotteille esim. iso pahvilaatikko tai jätesäkki, johon laitat tavaraa sitä mukaa, kun toteat sen tarpeettomaksi. Auttaa huomattavasti siinä vaiheessa, kun sitä tavaraa pitää olla kasassa myyntipaikkaa varten. 

2. Korjauskelvottomat, ikitahraiset ja auttamatta vanhentuneet kamat kuuluvat roskiin. Ajanmukaiset, ehjät ja siistit tavarat sen sijaan tekevät yleensä kauppansa hyvin. 

3. Pese ja mielellään silitä myytävät vaatteet. Putsaa muutenkin myytävät tuotteet. Aikamoinen homma, mutta kannattaa kyllä !

4. Valikoi myyntipaikkasi, jos mahdollista. Monet kirppikset ovat nykyään erikoistuneet,  vauvanvaatteita ei ehkä kannata viedä paikkaan, joka muuten pursuilee vain huonekaluja ja vanhoja tavaroita. Myös myyntipisteellä paikan sisällä on merkitystä, peränurkan pöytää ei kukaan ehkä jaksa enää penkoa, ainakaan isossa paikassa. Itse olen valmis odottamaan parempaa myyntipaikkaa, jos tarjolla on vain mielestäni huonoja vaihtoehtoja.

5. Myy sesonkitavaraa oikeaan aikaan: joulukuusenjalat tuskin tekevät kauppansa kesähelteillä.

6. Älä ylihinnoittele. Mitään selkeää sääntöä sopivaan hintaan ei ole, mutta jos siisti ja hyväkuntoinen tavara sopivalla paikalla ei tee kauppansa, vika on hinnoissa. Kaikkea ei tarvitse myydä eurolla tai kahdella, mutta sellaisilla hintalapuilla varustetut tuotteet kyllä tuppaavat katoamaan melko nopeasti. Jos et osaa yhtään arvioida, mitä laittaa hinnaksi, niin laita myyntihinnaksi sellainen summa, joka on noin 10 % alkuperäisestä hinnasta.

7. Älä sullo paikkaa liian täyteen. Varaa enemmin pidempi myyntiaika. Viikko on aika lyhyt aika myydä mitään, itse pidän paikkaa usein kaksi, kolme viikkoa ainakin. Ryhmittele tavarat, jos mahdollista.

8. Hyvä myyjä siivoaa paikkansa usein.

9. Pieniä ja arvokkaita tavaroita varten on yleensä tarjolla vitriinitilaa. Myös hälyttimiä kannattaa hyödyntää. Valitettavasti kirppiksiltä häviää tavaraa melko paljon...

10. Jos alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että kotiinpäin on tulossa takaisin liikaa kamaa, alenna hintoja. Kirjoita kokonaan uudet hintalaput tai laita myyntipaikalle ilmoitus alennetuista hinnoista. Muista ilmoittaa kassalle alesta myös.

11. Palauta vieraat tavarat paikoilleen tai vie ne kassalle.

12. Good luck tähänkin hommaan !

Kuvan kynttilänaluset ovat kirppislöytöjä muutaman viikon takaa.


24 kommenttia:

 1. Juuri näin! Itse pidin hiljattain kirpparipöytää ja koska en suuremmin pidä siitä laitan tavaran menemään hinnalla, jolla niistä varmasti pääsee eroon. Pöydästä lähti kieroon 1/3 tavaroista vuorokauden sisällä, joten hinnat lienivät kohdillaan.
  Arvokkaammat / isommat jutut myyn nettikirppareilla, sellaiset tavarat taas, joita en jaksa lähteä edes myymään, vien ensin taloyhtiömme roskakatoksen kierrätyshyllylle ja jos eivät siitä häviä, siirrän ne roskikseen. Samoin teen kirppikseltä jääneelle tavaralle. Toistaiseksi kaikki siitä hyllyltä on hävinnyt - hyvä, jos toisen roska saakin vielä uuden tilaisuuden! Meidän talossa tosin asuu pienituloista väkeä, mutta luulisin, että omistusasuntojenkin piirissä tuollainen kierrätyshylly toimisi, varsinkin lehtien osalta.

  Valitettavasti suurin osa kirppismyyjistä ei noita kirjoittamiasi neuvoja noudata ja siksi en itse tulekaan kirppiksillä asioineeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen kierrätyshylly olisi kieltämättä hyvä idea, kaikkea ei jaksaisi aina raahata kovin pitkälle. Erityisesti lehtien kierrättäminen olisi kannatettavaa, ne ovat aika lailla kertakäyttökamaa muuten.

   Kirpputoreissa on eroja. Siistit paikat ovat valitettavan harvassa...

   Poista
 2. Nämä on kyllä hyvä kirjata ylös ja miettiä omalta kohdalta, onko asiat näin, kun menee myymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin muutama juttu miettiä, vaikka uskon kyllä, että kaltaisillasi konkareilla on homma hallussa ! :)

   Poista
 3. 2., 3. ja 6. ovat tosi tärjeitä ohjeita ja 7., mikään ei ole ikävämpää, kuin yrittää varovasti siirrellä rikkimeneviä tavaroita paikasta toiseen, että näkisi mitä oikein on myytävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo varmaan ovat tosiaan ne oleellisimmat. Enkä ainakaan itse innostu yhtään sellaisista paikoista, jotka on survottu aivan täyteen !

   Poista
 4. Hyviä ohjeita. En ole myynyt tavaroita kirppiksellä, mutta ostajana tiedän, että oikea hinnoittelu on oleellista. Joskus näkee tosi likasia tavaroita, astiat saattavat olla vuosien rasvaisen lian peitossa ja kuka ostaisi likaisia vaatteita. Itse vien paljon tavaraa hyväntekeväisyyskirppikselle ja kierrätyskeskukseen. Ne ovat ihan hyviä vaihtoehtoja kunnon tavaralle jos ei halua nähdä myymisen vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinnoittelu on tosiaan oleellista, samoin se, että myytävä tavara on kunnossa. Korjattavat pikkuviat eivät välttämättä haittaa, mutta esimerkiksi ikitahraiset ja haisevat vaatteet kuuluvat roskiin.

   Kierrätyskeskukseen mekin viemme esim. huonekalut ja isommat jutut. Ja esim. UFF:in laatikoita täyttelen epäsäännöllisen säännöllisesti.

   Poista
 5. Tää oli tosi hyvä! (Itse syyllistyn siihen, että tungen paikan heti ihan täyteen. Enhän mä itsekään jaksa kiinnostua ihan täyteen sullotuista hyllyistä??) Ens viikosta hylly taas varattuna, katotaas miten käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli jotain iloa :)

   Hyviä myyntejä !

   Poista
 6. Juuri näin se menee.Itse pesen ja silitän kaikki vaatteet laitan muksujen vaatteet niihin pieniin Lindexin ja H&m:n henkareihin ja siitä kirppis tankoon.Menee kuin kuumille kiville.
  Mä yleensä mietin mitä itse ko.tuotteesta olisin valmis maksamaan.Vältän ylihinnoittelua.Ja käyn siivomassa (tai mieheni) usein kirppari pöydän.En koskaan tunge liian täyteen että ihmisten ei tarvitse kaivella sekaisin koko pöytää.Laitan usein 10 sent. maksavat hälyt kamoihin koska niitä pöllitään niin paljon.Ja se harmittaa.
  Mä en voi ymmärtää kun valkoiset/vaaleanpunaiset vaatteet on ihan tummia kun ihmiset eivät osaa pestä niitä oikein.Mä en sellaisia osta.Tohon hinnoitteluun vielä sen verran et taitaa pöytien kovat hinnat olla myös syynä että tavaroista yleensä pyydetään liikaa.Meillä maksaa pöytä ja siihen rekki 20€ vko.Merkki vaatteet myyn aina huutiksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on oikein hyvä periaate, että miettii sitä, mitä itse maksaisi käytetystä vastaavasta.

   Meillä pöytävuokra on viikosta 23€, jotkut paikat ottavat vielä provision siihen päälle ( 5% yleensä ). Kyllähän siihen saa jo jotain myydäkin, että saa tuon summan kasaan...

   Poista
 7. Hyviä vinkkejä, näitä minäkin aina noudatan. (Tosin tuo silittäminen tökkii välillä.) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silittäminen on ärsyttävää, mutta kannattaa silti ! :)

   Poista
 8. Hyvät vinkit! Mä oon myös huomannut ettei pöytää kannata pitää sataa vuotta. Siis jos tavara ja hinta on kohdillaan, niin menee kyllä nopeasti. Täällä on pöytävuokra 36 e viikkoa ja siinä saa myydä jo paljon, että saa pöydänhinnankin. Kiva uusi juttu oli, et asiakasnumero on sama, niin jääneisiin tavaroihin voi jättää hintalapun tarrallisen valmiiksi seuraavaa myyntiä, jos nyt ei ostettu. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinhän ne menevät nopsaan kaupaksi, mutta mä tykkään viedä tavaraa erissä, jotta pöytä ei ole liian täynnä ja sotkuinen.

   36€ on kieltämttä aika paljon ! Mutta tuo on hyvä idea, että asiakasnumero pysyy samana eikä vaihdu paikan mukaan.

   Poista
 9. Tosi hyvä postaus ja niin samaa mieltä siitä, että kaikkea myytävää ei kannata viedä kerralla ja sulloa pöytää niin täyteen, että kukaan ei jaksa sitä tonkia. Itse lukeudun siihen joukkoon, että mieluummin "sekaan" ne pöydät, joissa kokonaisuuden näkee yhdellä vilkaisulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli jotain iloa. Ja kyllä vain, kierrän itsekin ( yleensä ) kaukaa ne pöydät, jotka ovat ihan täynnä ja sekaisin. Ei jaksa penkoa ja varoa samalla kaikkea mahdollisesti särkyvää.

   Poista
 10. Olen päätynyt siihen että vuokraan sen sikakalliin pyödän jossa väki käy, hyvältä paikalta, viikoksi. Otan aina saman pöydän uudestaan, joten kuskaan jotakin sitten uudestaan jos ei heti mene. Hinnat kohdilleen, vaatteet henkareihin ja pikkusälät pöydälle. Ja siivoaminen on erittäin tärkeää. Pöytää kannattaa käydä järjestelemässä joka päivä. Tarpeellinen postaus aloitteleville myyjille. Iloa viikkoon ja hyvää myyntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Eipä se halpa paikkamaksu paljon ilahduta, jos kävijöitä ei ole. Ja siivoaminen on tosi tärkeää, sotkuiset pöydät eivät juuri houkuttele. Tosin, joissain paikoissa se sotku tulee päivässä... eli tosiaan, joka päivä pitäisi ennättää käydä paikan päällä.

   Kiitos ja kiitos samoin ! :)

   Poista
 11. Loistovinkkejä! Mä yritän aina ajatella sitä kautta, että ostaisinko tämän tuotteen omaan kotiini. Siis sen kunnon puolesta. Jos totean, että en, niin en vie myyntiin. Pöytä jossa on osa huonoa ja osa hyvää tavaraa jää ainakin multa penkomatta, arvostan sitä, että myyjä on vähän nähnyt vaivaa asian eteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan miettiä sitä, että jos tuote ei kelpaa itselle, miksi joku muukaan sitä haluaisi ? Tosin ihmisillä on aina hiukan eri kriteerit käytettävyydestä. Itse olen tarkka, mutta toki joskus jotain jää huomaamatta.

   Siisti pöytä houkuttelee aina !

   Poista
 12. Allekirjoitan tämän täysin.
  Tosin tavarat jotka eivät kelpaa mulle enää, kyllä kelpaavat muille. Kaiken mitä olen täältä kotoa kirpparille kantanut, on yleensä mennyt. HInnat kohdilleen.
  Itselläni kolme lasta joiden parhaimmat vaatteet myyn blogini yhteydessä. Kirppareilla ei kukaan maksa merkkivaatteista, vaikka olisivat uudenveroisia. Siksi kannattaa viedä sellaista, mitkä voi surutta laittaa edullisilla hinnoilla eteenpäin.
  Mä olen harrastanut kirppareita ja kierrätystä koko ikäni. Ja tälläkin hetkellä on kirppispöytä. Karjaalla paras paikka maksaa 85e kuussa, muut 55e. Eli aika edullista minusta. =)
  Itse tykkään eniten pihakirppareista ym. myyntitapahtumista, missä saa olla itse paikanpäällä. Tunnelma on yleensä niin kiva, että siitä nauttii.

  VastaaPoista
 13. Merkkivaatteista ei tosiaan saa kirppiksellä juuri mitään, ja harvoin niihin nykyään törmääkään käytettynä muuta kuin just Huutiksessa tai joissain secondhand-liikkeissä.

  Ei tosiaan ole pahat hinnat nuo mainitsemasi, ihan eri luokkaa kuin täällä ( 23 € / viikko plus provisio ).

  Pihakirppikset ovat kivoja, niitä vain on melkoisen harvoin :(

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !