maanantai 30. heinäkuuta 2012

SAUNASTA ( JA SEN REMONTOINNISTA )


Sauna. Itse en ole aikaisemmin ollut yhtään saunaihmisiä, mutta olen nyt vihdoin oppinut ymmärtämään, että vika on ollut aiemmissa kokemissanini saunoissa, ei minun ominaisuuksissani sinänsä. Kuivat, parin makuuhuoneen väliin rakennetut sähkösaunat eivät ole mistään kotoisin, eivät ainakaan silloin, kun päässyt löylyttelemään kunnon puulämmitteisessä saunassa. Ihana kosteus ja lempeä kuumuus, en yhtään ihmettele, että tätäkin vanhaa tölliä on haluttu pitää pystyssä eikä mitään kylpyhuonetta tai suihkua ole päärakennukseen koskaan tuotu. Rakennus on vuosien saatossa päässyt aika huonoon kuntoon, vesikatto vuotaa ja ulkolaudoituksessa on hiukan korjattavaa, betonilattiassa on aikamoinen rako ja lauteet, no, niitä ei oikeastaan kannattaisi mainita. Vesipadan luukku on irti ja padassakin on pieni halkeama, mutta silti, korjatahan tämä täytyy, vastaavaa ei saa uutta rakentamalla sitten millään. 

Vesikatto uusitaan, vanhan kolmiorimakatteen tilalle tehdään peltikatto. Aluskate pitänee uusia osittain ainakin, piipun juuressa oli joitain pieniä, mutta näkyviä vaurioita. Piippu muurataan ja suojataan. Ulkolaudoituksen osittainen uusiminen sekä  maalaus keittomaalilla lienevät vuorossa ensi kesänä. Uusi vesipata pitänee hankkia jossain vaiheessa, samoin lauteet pitää uusia. Lauteet ovat korkeat ja jyrkät ja reunojen suojakaiteet uupuvat. Ei kovinkaan kätevää kahden sähikäisen kanssa saunoessa. Tunnelmaa eivät silti nämä puutteetkaan pilaa millään, päinvastoin, olen huolissani uudistuksista: miten tehdä ne niin, että sama fiilis säilyy ?
12 kommenttia:

 1. Kyllä se säilyy, kun ette laita mitään muuta ylimääräistä :) Uuden vanhan vesipadan saatte varmasti dyykattya jostain kierrätyskeskuksesta. Tai sellaisen vesipatakiuas-yhdistelmän. Ja on niitä uusinakin oikein kivoja ja perinteisiä.

  Meillä on ihana sauna. Ihan talossa sisällä, lämpiää puilla ja on just sellainen karu. Spa-henkisyys on kaaaaaukana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan halua mitään ylimääräistä tänne, en ainakaan mitään spa-tunnelmaa ! :D Hei, toi oli hyvä neuvo toi dykkaaminen... tosin vanha pata on muurattu ja rapattu tai jotain, joten vastaavaa ei varmaankaan saa mistään. Ja kiuas on mun isoisäni tekemä viritys, super-sellainen, sitä ei vaihdeta ! :)

   Poista
 2. Mulla on mennyt tän kesän (?) takia monta postausta ohi... Mut ihania projekteja siellä! Sauna, ruokapöytä, nukkekoti... kaikki! Samoilla linjoilla nannan kanssa tuon saunan suhteen. Hyvä siitä tulee! Itsellä haaveena roudata jostain vanha puusauna tähän meidän pihan nurkkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan sitä kesääkin ollut, lomaa monella nyt ainaki :)

   Pieniä vanhoja rakennuksia saa varmaan siirrettyä ihan kokonaisenakin, mutta hyväkuntoista saunaa voi varmaan olla vaikea löytää ?

   Poista
 3. Yes -sauna on kyllä ihan parasta! Itse en ole ronkeli saunan suhteen, vaikka melkein kaiken muun suhteen olenkin. Hyvään saunakokemukseen mielestäni tarvitaan hyvä ajoitus ja fiilis, hyvä seura ja tarpeeksi kuuma sauna. Sauna on yksi niistä harvoista paikoista joissa rentoudun, joten ehkä siksikin nautin siitä niin suunnattomasti! Parhaat kokemukset tulee mieleen lapsuudesta kun sai sen jaffan saunan päätteeksi. :)

  Näyttää oikein idylliseltä tuo sauna. Kirpsakalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, lapsuuden saunajaffa, namnam ! Lasipullossa jossa oli sellainen vedettävä metallikorkki... ihan parasta.

   Oikein idyllinen ja kirpsakka, sopivalla tavalla :)

   Poista
 4. Ihana ja todellakin tossa miljöössä enemmän on vähemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, yritetämme pitää kaikki mahdollisimman ennallaan ja korjata vain välttämättömimmät. :)

   Poista
 5. Pihasauna on ihan ehdoton juttu! Kotiinkin voisin sellaisen ottaa. Mutta nyt jatkan sun postausten lukemista! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aika kiva kyllä ! Olen tosi tyytyväinen, että tällainen ratkaisu on päätetty ylläpitää eikä missään vaiheessa ole tuotu vettä sisätiloihin. :)

   Poista
 6. Hei,

  Saunaremontti saaressa mielessä meilläkin. Saunarakennuksemme on hirttä ja muutettu saunaksi 50 vuotta sitten. Betonitiiliseinän toisella puolella on saunakamari. Aioimme tilata uuden hirsisaunan ja muuttaa vanhan saunan aitaksi. Viimeisin suunnitelmamme on kuitenkin vaihtaa saunan ja saunakamarin paikkaa, jotta saunasta olisi merinäköala. Meidän saunamme ulkohirret ovat punamultaiset ja sammaleella tilkityt. Suurin ongelma on halkema piipussa vesikaton alapuolella. Katonpäällinen piippu onkin enää epämääräinen tiilikasa.

  Kävimme purjehdusreissulla Ruotsissa aivan upeassa punamultaisessa saunassa, jossa oli valkoinen ruutuikkuna lattiaan asti - oli upea näköala lauteilta. Ruotsin saunassa oli ulkosuihku, jota varten oli saunan kylkeen rakennettu pieni koppi suihkuverholla. Pohdimme jotain samanlaista, koska ymmärtääkseni sellaiselle ei tarvitse viemäröintiä järjestää ja saunakin säilyisi kuivempana.

  Miksi vaihdatte kolmiorimahuopakaton peltiin? Uteliaisuuttani kysyn.

  terv. kalastajatorppa

  VastaaPoista
 7. Ulkosuihku ja merinäköala lauteilta eivät kuulosta hassummalta ! :D

  Olen ymmärtänyt, että peltikatto on pitkäikäisempi ja edullisempikin kuin kolmiorimakate . Ainakin kokenut remonttimiehemme oli sitä mieltä että uutta huopaa ei kannata laittaa ja tähän minäkin olen päätynyt lueskeltuani kaikenlaista... asiantuntija en todellakaan ole, mutta peltikattoon olemme päätymässä. :)

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !