tiistai 24. heinäkuuta 2012

REALITY BITES ELI REMPPAKUULUMISIA


Tervetuloa työleirille.
Lupasin aiemmin vähän Kallismaan remonttikuulumisia. Osa lomafiiliksistä oli näytillä aikaisemmin, nyt sitten olisi tarjolla sitä vähemmän kaunista katseltavaa. Saan varmaankin mieheltä moitteita, kun totean, että kivaa on tämäkin karuista kuvista huolimatta, hänhän kuitenkin tekee ne likaiset hommat ja hikoilee voimaa vaativien juttujen kimpussa. Hommaa tosiaan riittää, sen kertoi yksi rakennusalan ammattilainen, jonka pyysin tekemään pienen kuntokartoituksen ja auttamaan remonttisuunnitelman tekemisessä, itse kun emme oikein tienneet, että mistä aloittaa. Tai siis, aloitimme siitä, että muutama iso, vaarallisen laho puu kaadettiin, mutta siinäpä se. Tämän kesän projekteja ovat siten sähköjen uusiminen, saunan huopakaton purku ja peltikaton teko sekä piipun korjaus/uudelleen muuraus, navetan peittäminen pressulla ensi kevään korjausta varten: navetta aiotaan lyhentää ja jäljelle jääneeseen osaan tehdään huopakaton tilalle peltikatto. Kaikki kasvillisuus pitää raivata talon ympäriltä ( tehty ! ) ja muutama ilmastointiaukko porata ( ööh, tai jotain ) kivijalkaan. Aitta pitää jossain vaiheessa purkaa osiin ja rakentaa uusiksi, eteläpäädyn hirret ovat pahoin lahonneet. Tällä ei ole kiire vielä, ajattelin että sen voisi toteuttaa parin vuoden sisällä. Päätalon tiilikatto on onnkesi hyvässä kunnossa, huh.

Kallismaa on 1920-rakennettu hirsirunkoinen paritupa, jossa on kahden isomman huoneen lisäksi yksi pieni makuuhuone. Talo on ollut tyhjillään vuosikymmenet, mutta joitain korjaustoimenpiteitä on siitä huolimatta tehty, ulkolaudoitus on maalattu jokunen vuosi sitten, päätalon savupiiput muurattu uusiksi ja pellitetty. Ilmalämpöpumppu ( ! ) asennettu lämmittämistä helpottamaan muutama vuosi sitten. Tilalle ei ole koskaan tuotu juoksevaa vettä , onneksi, ja sähköliittymäkin on tähän asti ollut nk. valoliittymä ( 1 x 35 A ).  Taloon 50-luvulla on tehty lattiaremonttia ja pärekaton päälle on asennettu tiilikate ja jokunen pinkopahvikerroskin tuvasta löytyi, onneksi sen suurempia toimenpiteitä ei ole tehty. Talo itsessään on säilynyt ihmeen hyväkuntoisena, todennäköisesti juuri siksi, että vesi on haettu kaivosta aina näihin päiviin saakka. Muistaakseni noin 15-20 vuotta sitten talon nurkalle iski salama, joka tuhosi viereiset pari mahtavaa koivua ja teki selvää tuvan sähköjohdoista ja pinkopahveista. Ihmeellistä on, että sen kummallisempaa ei sattunut, mutta selvää oli, että poistamme pahoin vaurioituneet ja ilmastointiteipillä korjatut pahvit ihan vain siksikin, että pääsemme tutkimaan alla olevaa hirsirakennetta tarkemmin. Muutama kuva ko. projektista:
Pinkopahveja   tapetteineen   oli  tuvassa noin  viisi kerrosta,  kaikki   tiukasti  nupinauloilla   kiinnitettynä  .  Hirsien välissä on tilkkeenä jäkälän ja pellavan lisäksi savea, jonka poistaminen on aikamoisen pölyistä hommaa. Meillä on kuitenkin ajatuksena jättää hirret esille ja maalata ne pellavaöljymaalilla valkoisiksi, joten saven poistamiselle ei ole vaihtoehtoja. Tosin olen sitä mieltä, että energiataloudellisesti varmaan kannattaisi jättää ne paikoilleen ja löydä päälle uudet pahvit ja tapetti. Tätä mietititään vielä.

Sähköt uusitaan tällä viikolla, liittymä laajenee ja mittari siirretään ulos. Kaikki vedot uusitaan myös, ensin tilapäisesti ja myöhemmin rempan edettyä lopullisesti. Jokunen pistorasia tarvittaneen lisää, sen verran kaupunkilaisia olemme, että jotain elekroniikkaa kuitenkin tarvitsemme elämäämme helpottamaan ! Olen tutkaillut eri vaihtoehtoja, jotain vanhaan tyyliin sopivaa pitäisi löytyä, kangaspäällysteistä johtoa ja nättejä pistorasioita ja katkaisimia. 

Leivinuuni on tällä hetkellä vähemmän sievä sinapinkeltainen. Se olisi tarkoitus maalata valkoiseksi.
Tuvasta ja pienestä makuuhuoneesta sekä porstuasta löytyi iloksemme vanha lankkulattia korvikelattian alta.  Lankussa näkyy paikoin kaunis siniharmaa sävy, jota en ainakaan löytänyt sellaisista maalivalikoimista, joilla olemme aikoneet lattiat maalata. Ylemmässä kuvassa, jossa leivinuunikin pilkahtaa,  on se lattian ja muutenkin tuvan huonoin kohta, nurkassa on hirsiseinässä lahoa lähes kahden hirren leveydeltä ja lattia on notkollaan ja muutenkin jotenkin ihan eriparia kuin muu lattia. Hirsirakentamiseen erikoistunut kirvesmies kävi katsomassa ja arvoimassa tilanteen. Päädyimme siihen, että lattia puretaan tuosta kohtaa ja korjataan tuo nurkka, samalla vilkaistaan alapohjan tilanne vähän tarkemmin.  Ammattilainen piti vauriokohtaa vähäisenä ja  kuivuneena ja totesi seinien olevan muuten oikein hyvässä kunnossa. 

Taustalla yksi remppa-apulainen katselemssa DVD:tä läppäriltä ja LIDL:in erinomaiseksi osoittaunut matkajääkaappi.
Koe-erä. Pinkopahvit ja savi poissa, seinä pesty soodavedellä.

Eteisen lattiaa. Joku on taltannut oksakohtia pois, harmi.


Sellaista pientä kesälomapuuhaa. Kaiken ohessa ennätimme kuitenkin nauttia kauniista ilmoista ja maalaiselämästä muutenkin, kävimme uimassa, katsomassa hevosia, poimimme marjoja ja ihmettelimme pihapiirissä pesiviä pääskysiä. Olosuhteista huolimatta söimme hyvin, tarkoittaen pääsääntöisesti siikliä , Pyhäjärven ahvenia ja tuoreita kasviksia ja marjoja sekä leivinuunissa paistettua makkaraa ( sic ! ) ja ihalimme pellon ja metsän taakse katoavaa aurinkoa. Ei hassumpaa.

32 kommenttia:

 1. Voi että, ihanaa! Mä niin jo kaipaan noita hommia, että melkein tekisi mieli hypätä autoon ja tulla teille hommiin!!!

  Jos te päätätte energiatalouden nimissä eristää hirsiä, niin suosittelen puukuitulevyä, huokoleijonaa, siihen hommaan. Se on erittäin helppoa työstää, selviätte siitä mainiosti itse ja sen päälle voi esim. tapetoida suoraan. Ja se eristää oikein kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa, tervetuloa vaan ! Kouhuviinipalkka ? :D

   Kiitos tiedosta ! Ainakin osa huoneista aiotaan tapetoida, tuota voisi käyttää sitten siinä ala. Sisähommia on tosiaan tarkoitus tehdä mahdollisimman paljon itse.

   Poista
  2. Mä voisin tehdä ihan silkasta ilosta, mutta en mä siitä kuohuviinistäkään kieltäytyisi ; )

   Poista
 2. On kyllä mielenkiintoista seurata projektin etenemistä. Lopputulos on varmasti vaivan arvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon ja uskon, että on kaiken vaivan arvoista. Ihan heti ei kuitenkaan tule valmista... :)

   Poista
 3. Wau! Voin jo nyt aavistella miten antoisaa on tehda projektia ja nahda kaden jalki :) Yksi kysymys...miksi seinat on pesty soodavedella? Onko se jokin niksi? Kyselen vaan ihan mielenkiinnosta...remppaamme taalla Irlannissa vahan taloa ja olen uteliaana kaikille nikseille! Kauniita, antoisia paivia sinne!

  Lauriczek

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antoisaahan se on, kun niin selvästi ja nopeasti näkee työnsä tulokset :)

   Seinän soodapesuvinkin antoi hirsirakentamiseen erikoistunut kirvesmies, sillä saa helposti lian pois ja se myös vaalentaa puuta jonkun verran. Kamala sotku siitä kyllä tuli, savilillua oli lattiat täynnä... Ajattelimme esikäsitellä myös leivinuunin pinnan ko aineella ennen maalausta.

   Kiitos samoin sinne ! :)

   Poista
 4. Tsemppia remppaan! Pitkasta aikaa lukemassa kuulumisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä tarvitaan, aikamoinen homma tuossa on !

   Kiva, että kävit ! :)

   Poista
 5. Ehkä jo tiedättekin,mutta Kanta-Hämäläisenä vinkkaan Metsäkylän navetasta Hämeenlinnan aulangolla:kaikkea purkutalojen kunnostukseen hirsistä ovenripojen ja uuninluukkujen kautta pistorasioihin.Siis vanhaa,hyvää tavaraa.Heillä myös ossajarekisteri vanhojen talojen kunnostajista je erikoisosaajista ja neuvojista.Nettisivut on.Googletat Metsäkylän navetta tai osaajat.com.Voipi olla niitä sähköjohtoja,bakeliittipistorasioita ja kaikkea muuta.Tai ainakin osaavat neuvoa.Jos tiesittekin jo,niin tämä voi olla vaikka positiivista viidakkorumpua.Aurinkoa(just alkoi loma itselläkin) ja valoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ! Paikka on vähän turhan kaukana, mutta tietysti, jos oikein kova tarve jollekin tietylle jutulle tulee, niin ainahan sitä voi harkita lähtevänsä reissun päällekin sitä varten.

   Kivaa lomaa !

   Poista
 6. Tuskin maltan odottaa mitä sun hyvällä maulla tuosta unelmasta vielä syntyykään. Tsemppiä remppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos luottamuksesta :D Ja tsempeistä, sitä tarvitaan !

   Poista
 7. Minusta tuo teidän paikka vaikuttaa ihan täydelliseltä paratiisilta. Upeasti säilynyt tuo vanha kaiken alla piilossa. Olen aina haaveillut tuollaisesta piilopirtistä, mutta haaveeksi se saa jäädäkin vielä moneksi vuodeksi. Ja tsemppiä remonttiin! Onneksi sitä voi tehdä ihan omaan tahtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että se on sellaisen paratiisin ja työleirin yhdistelmä :) Tosin noissa hommissa on se ilo, että se poikkeaa normaalihommista niin paljon, että niistäkin nauttii. Kaikki vanha ilahduttaa kovasti, onneksi tietyt asiat ovat säästyneet ja säilyneet niin hyvin.

   Kiire ei ole :)

   Poista
 8. Kovasti on hommaa, mutta ainakin näkee työnsä jäljen. Näyttää kyllä kaiken vaivan arvoiselta paikalta! Hitaasti hyvä tulee;)

  Katselin tuossa sun aiempiakin postauksia ja huomasin tuon Louhisaaren, hih, mulla on blogissa Louhisaarenjuoman ohje:D Se on muuten älyttömän hyvää ja niin kesäistä!

  Lisää remppakuvia odotellaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhisaaren juoma ! Pitää tulla tutkimaan, että mitä se pitää sisällään. Näin sitä pullotettuna linnan myymälässä, mutta en katsonut yhtään tarkemmin.

   Lisää remppakuvia tulee kyllä, ihan varmasti ! :)

   Poista
 9. Tuosta tulee varmasti ihana! Tai onhan se jo, mutta siitä tulee vielä ihanampi, ja mukavampi ;). Toivottavasti kerrot rempan etenemisestä myöhemminkin, näitä on kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana ja siitä tulee vielä ihanampi, just näin :) Ja ehkä hiukan mukavampi, mutta mitään kovin isoja muutoksia ei ole luvassa.

   Kerron toki, aivan varmasti ! :)

   Poista
 10. Teilläkin pieni työmaa siellä. Mutta tulee varmasti ihana. Se on kaikessa rasittavuudessaan myös niin inspiroivaa ja kutkuttavaa, kun korjataan vanhaa ja rakennetaan jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " Pieni " työmaa, sano tuo mun miehelle :DD !

   Tuo puuhailu juuri tuota mitä sanoit ! Kaikesta huolimatta :)

   Poista
 11. Uuuuuhhh... No, okei. On siinä vielä "vähän" hommaa :D
  Siitä huolimatta, näen tuon paikan just niin idyllisenä ja ihanana, kuin se varmasti onkin - plus tulee olemaan. Melkein olen kade :) Plus harmittaa, että meidän tontilta on purettu kaikki vanha rakennus on purettu pois. Olis jättäneet edes jonkun navetan puolikkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i, mitä mä sanoin ? ;)

   On se sitä, ihana nyt ja myöhemminkin. Pitää vain muistaa vaalia kaikkea vanhaa ja sopeutua taloon eikä yrittää muuttaa liikaa mitään.

   Navetan puolikaskin voisi olla kiva :) Mulla ajatus sellaisestakin, kunhan saadaan joskus katkaistua tuo olemassa oleva. Isot pariovet, pukkijaloille pöytä ja lyhdyt siihen päälle roikkumaan. Muutama rapu ja hyvää seuraa... :) Niin, ja tietysti joku ystävällinen on siivonnut sen siihen malliin, että siellä voidaan viettää aikaa, raahannut huitsin kuuseen sen rukin, neljä potkukelkkaa, pinon 50-luvun ovia, höyläpenkin vanhan lieden, yhden baarijakkaran ja sata pärekoria.

   Poista
 12. No tuossa riittää pikku puhdetta... ihana lopputulos tulee kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku puhdetta, totta tosiaan ! :D Tulee siitä ihana, mutta kyllä se työtä vaatii... paljon.

   Poista
 13. Vai sellaista puhdetta... kuulostaa ja näyttää jännältä! Ihanuushan siitä sitten tulee kaiken puurtamisen jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tulee ! Tänäkin viikonloppuna on vuodatettu " muutama " hikipisara... ;)

   Poista
 14. Tämä näyttää näissä kuvissa jo valmiiksi niin ihanalta. Ja ihanammaksi varmasti vaan muuttuu :). Kuinka paljon teillä tässä on tilaa, vaikuttaa tosi tilavalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo itsessään ei ole mitenkään älyttömän iso, tupa, isompi kamari, pikkukamari ja eteinen plus pieni kuisti :) Neliöistä ei ole tietoa, kaikilla tuntuu olevan eri käsitys siitä, että miten iso tuo on... :D

   Poista
  2. Onhan siinä jo tilaa valtavasti! Meidän mökkerössä on keittiö (tupa), pieni kamari ja vintillä nukkumistilat. Eteistä ei ole, koska keittiöön tullaan sisälle avokuistilta.

   Poista
 15. Mitä enemmän kuvia katselen, totean tuon olevan meidän mökin peilikuva noin pääpiirteittäin. Meillä on remontoitu viimeksi 80-luvulla sisävessa ja keittiö ja pinnat joskus 1960-luvulla, joten ihan noin rustiikkista ei todellakaan ole. Mutta koska pohja ja kuvat oviaukoista sun muista ovat kuin omaa torppaa katselisi, heräsi erittäin suuri mielenkiinto meidänkin talon ikää kohtaan. Osaatko neuvoa, mistä voisi löytää projektille arvioijaa noin historiallisessa mielessä?

  Lueskelen taas lisää :)

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi tuuri ja kirvesmiehemme osasi heti sanoa talon ikkunoista, että torppa on paljon vanhempi kuin mitä meille oli kerrottu. Hän kutsui sen perusteella paikalle tuntemansa Museoviraston rakennustutkijan, joka sitten kertoi kaikenlaista. Eli Museovirastoon ottaisin yhteyttä ensisijaisesti ! Meillä iänmärittely oli melko helppoa, kun muutoksia on tehty minimaalisen vähän. Onnea tiedonhankintaan ! :)

   Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !