sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

KÄYTETYN JÄLJILLÄ


Internetin myötä käytettyjen vaatteiden ja asusteiden markkinat ovat jokaisen ulottuvilla. Itse olen käyttänyt esimerkiksi Huuto.nettiä vuodesta 2004, kun halusin ostaa joitain käytettyjä lastentarvikkeita uudelle perheenjäsenellemme eikä asuinpaikkakunnallamme ollut kirpputoria. Tutustuin siihen siis odottaessani esikoista ja sillä tiellä olen edelleen... eBay on minulle paljon uudempi tuttavuus, pitkään jotenkin arastelin ulkomailta ostamista lähinnä maksuliikenteen vuoksi. PayPal-tili on kuitenkin todella helppokäyttöinen ja osittautunut varsin turvalliseksi makuvälineeksi. Siitähän ei tietenkään pääse mihinkään, että aikaa ja vaivaa tämäntyyppinen ostaminen vaatii ja jotain käsitystä, mielellään aika tarkkaakin, siitä mitä on etsimässä. Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole aikaa ja halua tällaiseen. Toisaalta, tuotteiden etsiminen ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, ja esimerkiksi eBayssa  pystyy tallentamaan erilaisia hakuja, jolloin osumasta tulee ilmoitus omaan sähköpostiin.

Tosi usein kuulen kysymyksiä ostopaikoista ja vinkeistä, miten tehdä löytöjä. Kokosin tähän postaukseen muutamia huomioitani. Kirppislöydöistähän tein juuri vähän aikaa sitten oman juttunsa, joten keskityn tässä nyt vain lähinnä nettiostoksiin.

1) Tiedä mitä haet, etsi kuvia, käyttökokemuksia, hintatietoja. Rekisteröidy nettihuutokauppojen käyttäjäksi, se ei maksa mitään, mutta voi omille sivuillesi lisätä kiinnostavia kohteita tai myyjiä ja seurata huutokauppojen kulkua. Jos löydät jotain kiinnostavaa, kurkkaa saman myyjän muutkin kohteet.

2) Varaudu korkeahkoon hintatasoon esimerkiksi merkkivaatteissa  ja -laukuissa ( merkki, malli, materiaali vaikuttavat )

3) Nettihuutokaupoissa kannataa hakea esille myös sulkeutuneet kohteet ja katsoa hinnat sekä myyjien tiedot ( palautteet, mitä on myyty/myynnissä )

4) Kysy myyjältä tarvittaessa lisäkuvia, tuotteen tarkempia mittoja ( erityisesti vaatteissa ! ), ostopaikkaa. Luotettavat myyjät vastaavat kyllä ja lähettävät tarvittavat kuvat. Huomaa, että  myyjät eivät aina ole halukkaita lähettämään tuotteita ulkomaille. Kannattaa kuitenkin kysyä sitä, vaikka ilmoituksessa muuta sanottaisiinkin ja viestissä ilmoittaa maksavansa lisäkulut. Yleensä se sitten onnistuu kuitenkin.

5) Hyväksy pienet virheet, käytetty on käytetty, uuden saa kaupasta. Tai sitten ei saa, monet suositut mallit ovat sellaisia, joita ei enää valmisteta. Ja toisaalta käytetyn ostaminen madaltaa kynnystä käyttää esimerkiksi laukkua, näin ainakin minulla. Uudenkarheaa varoo jotenkin liikaa.

6) Hanki se PayPal-tili, se käy moniin tavallisiin nettikauppoihinkin maksuvälineenä 

7) Muista laskea kauppahintaan myös mahdolliset tullimaksut ja alv:t, kun tilaat EU:n ulkopuolelta. Postikulut ovat välillä aikamoisen korkeat, varsinkin painavissa ja kirjatuissa lähetyksissä.

8) Muita käytetyn ostopaikkoja ovat: 2ndhand-liikkeet, Etsy, kirpputorit ( joilta vain harvoin tekee mitään merkkilöytöjä ). Harmillista kyllä monella ( ei yhdelläkään ? ) kotimaisella 2ndhand-liikkeellä ei ole nettiputiikkia, joten niissä pitää käydä itse paikan päällä. Muualta nettikauppoja sitten löytyykin. Yhden laukun olen ostanut täältä, liike on luotettava ja toimitus oli varsin nopea.

9) Feikit ovat riesana nettihuutokaupoissa sekä vaatteissa, laukuissa että muissa asusteissa. Laukut kannattaa laittaa autentikoitavaksi the Purse Forumille. Täältä löytyy jotain tietoa feikeistä Mulberry-laukuista. Monet huuto.net-myyjät antavat luvan tulla katsomaan laukkua livenä, kannattaa hyödyntää se optio, jos vain suinkin mahdollista. Omalle kohdalleni on sattunut pari feikkiä Odd Mollya, niistä olen reklamoinut ensin myyjälle ja toisessa tapauksessa raportoin eBayn ylläpidolle asiasta. Sain molemmissa tapauksissa rahat takaisin, tosin hävisin postikulut molempiin suuntiin, mutta se riski on otettava.

10) Maailmalla suositaan lähes poikkeuksetta eri merkkejä kuin täällä. Toisaalta monia sellaisia tuotteita, joita täältä ei saa juuri mistään, on saatavilla muualla paljon yleisemmin. Lueskele vaikka ulkomaalaisia vaateblogeja tai lehtiä, jotta saat hiukan tietoa tarjonnasta muualla.


Toivottavasti tästä oli jotain iloa. Saa kysyä, mitä mieleen juolahtaa, yritän vastata parhaan kykyni mukaan !

*edit. ystävällinen lukija vinkkasi listan kirpputoreista. Se löytyy täältä. Lista on viimeksi päivitetty tällä viikolla, joten olettaisin sen olevan ajan tasalla.

7 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä, Petriina!

  Vaikka olen jo valveutunut nettiostaja, en ole vielä 2nd handia rohjennut kokeilla, saati eBayta. Vaatii kuitenkin jonkin verran perehtymistä ennen kuin kannattaa mitään kalliimpaa ostaa. Vinkkisi ovat hyviä!

  Niin ja tuo laukkulinkki on kiinnostava!

  VastaaPoista
 2. Hyviä vinkkejä! Tunnustan tässä julkisesti, että olen varastanut yhden idean täältä blogistasi. Nimittäin ne rintarossit, joita olet ostanut Etsystä ja teit yhden itsekkin, niitä olen vähän harjoitellut salaa... Idea oli liian hyvä sivuutettavaksi! Kiitos ideasta, ja anteeksi "varkaus"... ;)

  VastaaPoista
 3. Leonida: hyvä, jos koit hyötyväsi näistä jotenkin. Asiaa olisi vaikka kuinka paljon, mutta yritin laittaa ylös sellaisia asioita, joita itse olisin toivonut tietäväni aloittaessani.

  Susanna: ks edellä :-) Ja ei ollut oma ideani mitenkään se rintarossi, varasta pois ;-) Kiva, jos täältä saa jotain ideoita, se on tarkoituskin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä Petriina! :)

  Mistä olet löytänyt Kaffen vaatteita? Saako Suomesta jostain (muualta kuin Prismasta ;) vai oletko tilannut nettikaupasta?
  Nettikaupoissa olen nähnyt itsekin, mutta Suomessa en muualla kuin Prismassa, jossa valikoima painottuu trikooseen :D

  - Marie

  VastaaPoista
 5. Marie: enpä olisi uskonut, että Nelly.comilla ja Prismalla on yhteisiä myyntiartikkeleita :-D Tämä mekko on kuitenkin paikallisesta pikkuliikkeestä :-) Muita jälleenmyyjiä en tiedä, yritin googlettaa, mutta laihoin tuloksin. Ehkäpä suoraan Kaffen sivuilta voisi löytää ?

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä vinkeistä! Ehkä tuota 2nd handia nyt uskaltautuu joskus kokeilemaan. Joku ihana Mulberry löytö kyllä kelpaisi... :)

  Miten noiden feikki-Mollyjen kanssa muuten kävi, saitko eri tuotteen kuin kuvassa oli? Oliko myyjillä hyvät palautteet, vaikka myivät feikkejä?

  VastaaPoista
 7. Mollyhullu: Sain sen tuotteen, joka kuvassa oli ( oletan ), mutta kuvista ei pystynyt päättelemään mitään. Vasta kun tuote oli kädessä, eron näki ihan selvästi. Myyjien palautteet olivat ok. Ainakin toinen mainitsi itse ostaneensa sen aitona eBaysta ja myyvänsä eteenpäin, koska koko ei ollut sopiva. No ei kai ollutkaan, koko 2 vastasi ehkä kokoa 4 ja mittasuhteet olivat ihan päin seiniä siinä vaatteessa. Mutta kuvaa ei siis oltu lainattu valmistajan sivuilta, jos sitä tarkoitit ?

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !