sunnuntai 26. elokuuta 2012

MUMMOLAFIILISTÄ


Ennen kuin päästään Kallismaan sisustuspuuhiin ihan tosissaan, fiilistelen etukäteen hiukan asiaa hankkimalla kaikenlaista sekalaista pikkutavaraa kaappeihin odottamaan ( toivottavasti ) ensi kevättä.  Sekalaiseen pikkutavaraan kuuluvat ehdottomasti vanhat eripariset Arabian astiat ja vanhat kahvitölkit. Tuntuu muuten siltä, että molemmat artikkelit ovat aikalailla hinnoissaan. En ole kauhean tarkka tavaroiden kunnosta, käyttöönhän ne tulevat, mutta välillä joutuu hiukan miettimään, että kannattaako kolhuisesta lautasesta maksaa esimerkiksi kaksitoista tai kahdeksan euroa kappaleelta. Vielä en ole maksanut, mutta monesti Arabian lautasten hinnat alkavat olla sitä luokkaa huonokuntoisinakin. Huh.

Pientä mietintää ja muutosta Kallismaan sisustussuunnitelmiin aiheuttaa Museoviraston rakennustutkijan antamat ohjeet. Olimme alunperin ajatelleet, että jätämme hirret paljaiksi ja maalaamme ne valkoiseksi. Siihen suunnitelmaan tuli kuitenkin muutos, Museoviraston kanta on, että sellaista ei pidä tehdä missään tapauksessa. Laitamme siis poistamiemme pinkopahvien tilalle huokolevyt ja tapettia. Positiivinen ongelma tässä on se, että esimerkiksi Tapettitalon valikoimista löytyy ihania tapetteja vaikka kuinka monta, ihania sellaisiakin, joita ei ole esimerkiksi lehdissä näkynyt ollenkaan. En vain osaa päättää, en kuosia enkä värimaailmaa. Mietitään.

20 kommenttia:

 1. Vanhoissa astioissa ja purnukoissa on sitä jotain!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ! Ne ovat ihan erilaisia sielunelämältään ! :)

   Poista
 2. Välillä tulee vastaan ihan järkevän hintaisia arabioita, varsinkin "maakunnissa", mutta eipä tosiaan tee mieli maksaa maltaita käyttöastioista.

  Miksi ette muuten laita uutta pinkopahvia seiniin tapetin alle? Meillä laitettiin ja isäntä kehui, että oli helppo laittaa! Ja on ainakin perinteinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tulee joo järkevänhintaisiakin vastaan, mutta aika usein hinnat ovat ihan karseita :/

   Huokolevyn pitäisi eristää paremmin kuin pinkopahvin, näin olen ymmärtänyt. Pinkopahvilla seinäpinnasta tulee kyllä kiva ja perinteinen .

   Poista
 3. Ihana punainen purkki. Ja vanhat Arabian astiat kiehtovat minua aina.

  Olen todella tarkka astioiden kunnosta. Kallis ja kolhuinen Arabian astia ei päädy meille. Olen huomannut, että astioiden hinnat kipuavat kokoajan ylöspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin, että haluaa virheetöntä, varsinkin jos keräilee ko. tuotteita. Enkä minäkään osta kallista ja kolhuista, mutta edulliset pikkuvialliset kelpuutan kyllä. Käyttöön ne tulevat ja ennemmin tai myöhemmin niissä on itse aiheutettuja kolhuja kuitenkin...

   Punaisessa purkissa on kivat värit ! :)

   Poista
 4. Meillä on samoja kukkalautasia. Mä maksan arabian parittomista lautasistani pääasiassa 0,50-3 eur/kpl. Osa on kolhuisia, osa ihan siistejä. Ostelen niitä ihan yksittäin ja kaksittain.

  Tosi fiksua, että otitte museoviraston mukaan. Niiltä voi muuten anoa korjausavustuksiakin. Anomisaika taitaa olla kerran vuodessa, projekti pitää olla määritelty ja raha pitää käyttää vuoden sisällä k.o. projektiin.

  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia satseja minäkin olen hankkinut, yksi ja kaksi lautasta kerralla ja suurin piirtein samaan hintaan.

   Oltaisiin ilman Museovirastoa varmaan tehty kaikenlaista ajattelematonta, vaikka ajattelimme, että säästämme mahdollisimman paljon. Joo, korjausavustuksista tiesinkin, kattorempaan sitä voisi varmaan hakeakin.

   Poista
 5. Se ei todellakaan ole hyvä maalata hirsiä ( sisustajien typeryyttä saada vanha näyttämään uudelta, samalla sen saa hengittämättömäksi aika nopeesti ja kaikkee muuta tylsää ) pinkopahvi on heleppo laittaa,kuten tuossa ylhäällä todetaan ja on perinteinen metodi...tapeteissa on tuskasen hyvä valikoima.
  Kato vinkkinä esim. tuon ajan talojen tyypillisimpiä tapettimallistoja jos haluat vaalia perinteitä ja ajanhenkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille hirisrakentamiseen erikoistunut kirvesmies ja toinen rakennusalan asiantuntija kyllä vakuuttivat, että pellavaöljymaali ei tee haittaa puulle, mutta Museoviraston tutkija tosiaan oli ehdottomasti sitä vastaan. Tiedä sitten. Laitetaan nyt sitten tapetit, niin ei ainakaa tule tehtyä mitään hassua.

   Tuon ajan talo kattaa ajanjakson 1800-l alusta tähän päivään, joten valikoimaa tosiaan riittää... :D

   Poista
  2. aaah, olin aivan unohtanut tuon pellavaöljymaalin...se on hyvä, oikeesti. Se että museotyypit ei hyväksi niin johtunee varmaankin monesti siitä että haluavat niin alkuperästä kuin mahdollista (ainakin silloin kun asuin kruunuvoudin talossa, yhdessä niistä harvoista suomessa) hyvä ettei pitänyt ite valamistaa celluloosasta pinkopahavitkin:D

   Poista
  3. Pellavaöljymaali on hyvä, mutta silläkin maalaaminen on peruuttamatonta. Mutta onneksi on kivoja tapetteja ! :)

   Poista
 6. Kuulostaa niin kiinnostavilta nämä uudet juonenkäänteet Kallismaan remontissa! Hauskaa, että kirjoittelit tuosta tapettiasiasta, olen nimittäin juuri alkanut metsästämään kiinnostavia tapettimalleja kotiimme tehosteseinään. Olitkos sinä tilannut jostain ulkomailtakin tapetteja "siviili-kotiinne"? Jos olit, niin sujuiko hyvin? Vinkkejä hyvistä tapettifirmoista otetaan vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin tosiaan kotiin tapetteja, mutta en enää muista, että mistä ! Kaikki meni kuitenkin hyvin, toimitukset olivat nopeita ja kuluiltaan siedettäviä. :)

   Poista
 7. Sun pitää tulla meidän kulmille arabia-ostoksille! Löytyy paljon edullisemmin.. Ainakin jotain :)
  Taptointivaihtoehto kuulostaa aika tosi kivalle. Teillä on niin mielettömän kauniita tapetteja muutenkin, voin kuvitella, että näistä tulee ihan napit myös. Mietit rauhassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, mielelläni tulisin ! :)

   Tykkään itsekin tapeteistamme kovasti, kiitos vain :) Eikä mua oikeastaan harmita yhtään, että " joudumme " tapetoimaan, vaihtoehtoja vaan on aika paljon. Ja löysin yhden tapetin, jota mun on pakko saada... siihen värimaailmaan ja tyyliin vain on vaikea keksiä muita sopivia. Mietin, mietin ! :D

   Poista
 8. Tuosta hirren maalaamisesta... Meillä on tässä meneillään olevassa makkariremontissa tarkoitus maalata yksi hirsiseinä pellavaöljymaalilla... Se onkin sitten tässä asunnossa varmaan ainut kohta, jossa tuota hirsiseinää maalataan. Et uskokaan millaista mielen myllerrystä olen asian tiimoilta käynyt - puolesta ja vastaan! Mä olen pähkäillyt ja jahkannut ja välillä on tuntunut siltä, että mä en pysty ikinä päättämään mitä sille seinälle tehdään... Toisaalta ajatus sotii maalausta vastaan juuri sen takia, että se ei vaan kuulu näihin perinteisiin menetelmiin. Toisaalta taas tykkään siitä miltä maalattu hirsiseinä näyttää ja se toisi makkariin juuri sitä ilmettä mitä haetaan... ja jos se ei taloa sinänsä vahingoita, niin... Olen myös lohduttautunut sillä ajatuksella, että huoneeseen jää toinen iso seinä piiloon maalaamatonta hirttä, jos sitä haluaa joskus esiin ja tämän maalatun voi peittää tapetilla. Niin, poishan sitä maalia ei siitä koskaan enää saa...

  Hupsis! Tulipa pitkä sepustus. Tästä huomaa miten ristiriitaisia tunteita aihe mussa herättää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirren maalaaminen ei kai ole ongelma sinänsä, siis jos sen maalaa oikealla maalilla. Lähinnä Museoviraston kanta on se, että maalaaminen on peruuttamaton toimenpide. Ymmärrän pähkäilysi kyllä enkä itse pidä kauhean pahana asiana, jos pienen pätkän maalaa.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !