lauantai 13. huhtikuuta 2013

WANTED: KOMPAKTI KEITTIÖ


Jos on unohtunut mainita, meillä on kesäpaikkana yläkuvassa näkyvä torppa ;)  Paikka on  ihana, vaikka se onkin melkoinen työmaa. Sillä on kuitenkin yksi ihan selkeä käyttömukavuutta haittaava puute: ei keittiötä. Viime kesän pärjäsimme matkajääkaapilla ja vanhalla Strömbergillä, mutta varsinkin kunnon jääkaapin puute aiheuttaa sen, että kaupassa on käytävä joka päivä. Muutakaan säilytystilaa ei juurikaan ole, ei ainakaan ruokatarvikkeille. Lautaset, lasit, padat ja pannut ovat kaikki porstuan isossa kaapissa, joka on melkoisen hankalaa käytön kannalta sekin. Strömberg on ihan hyvässä kunnossa, mutta melkoinen sähkösyöppö ja induktiolieteen tottuneelle aika hidas. Elokuussa keittelimme sillä kaivokylmää vettä kiehuvaksi rapuja varten, aikaa siihen meni noin puolitoista tuntia. Hitaaseen keittämiseen meillä onkin tuo leivinuuni helloineen, mutta välillä huollon pitäisi pelata vähän nopeammin. Ja tiskejä varten olisi kiva saada nopeati kuumaa vettä. Toiveet siis keittiölle ovat: jääkaappi, liesi ja säilytystilaa sekä tietysti joku pieni, työskentelytaso.


Ongelmana on tila. Keittiö voi maksimissaan olla n. 2m leveä, sisältäen kaiken tarvittavan. Uunista lienee paikko luopua säiltystilan vuoksi. Yläkaappeja en haluaisi, sillä ne tukkisivat tuota pientä tilaa ihan liikaa. Toisaalta avohyllyt tällaisten huithapelien käytössä muuttuvat varmastikin hetkessä rytökärpän läjiksi. Muiden kuvissa ne vain näyttävät niin kivoilta sointuvine astioineen ja nättine pinoineen... 


Pöydän paikka on ikkunan edessä, sitä ei voi oikeastaan siirtää. Maisema on niin kaunis ( eikä valaistusta juuri ole tällä hetkellä ). 


Heteka on AINA ollut tuossa kulmassa, mutta mietin sen siirtämistä tuonne leivinuunin taakse, jonne jää hassu, pimeä ja kapea soppi. Nukkumista varten sopiva, mutta muuhun käyttöön siitä ei taida olla. Vapautuvan tilan voisi käyttää siihen, että paikalle hankkii säilytystilaa irtokalusteen muodossa. Haaveissa olisi joko iso, vanhanaikainen astiakaappi tai jokin muu kaappimainen säilytin.Tapettia ( joka on tietenkin se tärkein asia ! ) en ole vieläkään päättänyt. Ehkä tupaan/keittiöön tuo Sabloni, joka väriensäkin puolesta passaisi vallan mainiosti.

Ja kuvat ovat sitä paljon peräänkuulutettua realitya. Just noin ollaan näköjään astiat marraskuussa tuohon jätetty, kuivumaan. Kalusteet ovat sieltä täältä haalittuja. Ikean muovituolien tilalle olisi tarkoitus hankkia vanhoja tuoleja rykelmä ja pöydäksi kelpaisi jokin vanha ja madonsyömä lankkukyhäelmä, sitten joskus.33 kommenttia:

 1. Meillä oli vanhassa mökissä samanlainen heteka. Nykyään se toimii kesäsänkynä rannassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heteka on niin kätevä ! Meillä on niitä kaksi, toimivat loistavasti sohvana ja sänkynä :))

   Poista
 2. Täys muodonmuutos siis luvassa, kuulostaa hyvältä! Miksi ette hankkisi kaasuliettä? Se on nopea ja ulkomuodoltaan niitä löytyy tavishelloja moninverroin tyylikkäämpiä. Meillä on kaasu kotona ja aiotaan laittaa myös saareen. Jääkaappi on kyllä aika ehdoton kesäaikaan... Tai ehkä maakellari? :) Annan ääneni myös kunnon vanhanajan astiakaapille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jo sähköt, joten ajattelin, että sähköliesi olisi kätevin, ehkä sellainen pelkkä keittotaso. Induktioliesi on yhtä nopea kuin kaasu, ja se on turvallinen. Maakellari olisi loistojuttu, mutta ei suunnitelmissa ainakaan ihan vielä. Aloitetaan jääkaapista ja katsotaan, josko jossain vaiheessa saataisiin se kellarikin aikaiseksi. Paikkakin sille olisi jo ! :)))

   Poista
 3. Mainiota tämä kuvallinen suunnittelusi. Sehän on jo kuin puoliksi tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuh, olisikin ! Ja pyörittelen tuota keittiötä edes takaisin, vaikka luulen, että luontevin paikka sille olisi se, missä se nytkin on ollut !

   Poista
 4. Vanhanajan kaapit syö sisäänsä uskomatoman paljon astioita. Luulen, että sellaisen hankkimisen jälkeen ei yläkaapeille edes ole tarvetta. Ja jos on, niin sitten laittaa niitä hyllyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin kuvittelen ! ja muutaman hyllyn haluaisin ihan ulkonäöllisistä syistä, voisin pitää nillä sellaisia asioita, joita ei juuri käytetä :))

   Poista
 5. Oi miten ihana paikka, mahdollisuuksia täynnä! Ja parasta on, että voit tehdä ihanan oman näköisesi siitä. Toivottavasti jaat täälllä miten projekti etenee, jään innolla seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on ihana, mutta melkoinen työmaa :))) Mutta suunnittelu ja tekeminen on ihan hauskaa. Ja tästä projektista kuullaan varmasti ;)

   Poista
 6. Söpö torppa. Meilläkin on, sähkötön sellainen. Kaasujääkaappi ollut eteisessä jo yli 10 vuotta, kesällä 2-paikkainen kaasukeittolevy (20 vuotta käytetty) puuhellan päällä käytössä - syksyisin ja keväisin ruoka valmistetaan tietysti puuhellalla. Hyvin ovat toimineet nämä kaasulaitteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että kaasulaitteet toimivat aivan hyvin, mutta meillä tosiaan on sähköt jo vedettynä ( ja uusittunakin ). Päädymme todennäköisesti induktiotasoon, mutta mitään ei ole vielä päätetty.

   Poista
 7. Mahtava tupa ja mielettömät mahdollisuudet, Mä annan ääneni sille astiakaapille ja sitten ehdotan, että sopisiko sellainen Smeg-tyyppinen jääkaappi-ihanuus vaikka sitten sinne samalle puolelle (eli eri puolelle kuin, varsinainen keittiö). Saisitte enempi tilaa muille tarpeille sinne keittiöseinustalle.

  Meillä on myös tupakeittiö mökillä ja vaikka jääkaappi on sijoitettuna melko kauas muusta keittiöstä, ei se juuri haittaa. Uunin haluaisin ehdottomasti meille, se on ollut suurin puute näiden vuosien aikana. Uuniruokia tekisin mielelläni, sillä ne valmistuisivat mökkioloissa itsestään, eikä tarvitsisi olla lieden ääressä hämmentämässä. Eli mieti ihmeessä saisitko sen vielä jonnekin. Mä voisinkin laittaa kuvia joskus meidän mökistä. Se ei ole sinänsä vanha (1980?), mutta on vanhaan tyyliin rakennettu. Tupakeittiössä on valtava muurattu uuniseinä, jossa on takka, puuhella ja leivinuuni. Yllärinä tuli, ettei leivinuunilla voi oikein kesäaikana mitään ruokaa laittaa, koska mökki tulee aivan liian lämpimäksi. Siksikin se normiuuni on haaveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smegia mäkin kuolaan, mutta se rtökäle taitaa viedä ihan liikaa tilaa :/ Ja on aika kallis investointi vain silloin tällöin käytettäväksi. Pieni jääkaappi kylmeneekin aika lailla nopeammin, joten sellainen tason alle tuleva varmaan hankitaan.

   Uunin mäkin haluaisin, mutta vähän alkaa vaikuttaa siltä, että sellainen ei oikein mahdu suunnitelmiin. Toisaalta, leivinuuni ei aiheuta mitään lämpöhalvausta, vaikka se olisikin päällä kesälläkin, joten siinä voi tehdä hauduttamista vaativaat ruoat ( sitten joskus, kun on aikaa hitaalle keittämiselle... ). Tai sitten viime kesänä oli niin kylmä, että leivinuunia saattoi huoletta pitää päällä kolme päivääkin putkeen !

   Poista
 8. Hei! Meidän kesämökki-torpan keittiö on selvästikin melko samalla sabluunalla tehty :) Ruokapöytä on aivan samalla paikalla (se valoisuus ja maisemat). "Hetekanurkkauksessa" on vanhat keittiönkaapit ja tiskinpesuallas, sitten on pieni pöytä ikkunan edessä kuten kuvassa. Jääkaappi onkin toisella puolen huonetta.
  Riittäisikö kesämökille kaksilevyinen, sähköjohdon päässä oleva levy (sellaista myy esim. Clasu). Se ei veisi hirveästi tilaa ja se voi olla tavallisella pöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan :) Näitä paritupia löytyy Suomesta varmaan melkoisen monta ! Ruokapöydän paikka on toisaan tuo, sitä ei voi millään siirtää muualle. Aika nihkeästi suhtaudun siihenkin, että hetekan paikka pitäsi muuttaa ;)

   Haluan nopean ja helpon lieden, jolla tiskiveden saa kuumennettua kädenkäänteessä, joten luulen, että induktiotaso tulee tuohon. Saunalta on pitkä matka ja aamuisin ( varsinkin pimeällä ) lähteminen sitä vettä noutamaan on aika työlästä. Toisaalta joku tuollainen siirrettävä juttu olisi helppo juuri tilankäytön kannalta. Mutta Ikeassa on sellaisia kaksilevyisiä induktioita, joku sellainen voisi olla pop. Katsotaan. :))

   Poista
 9. Ihana siitä tulee! Minkä takia tuon hetekan muuten pitää olla keittiössä, kysyy yks hölmö täällä... Jos se ei olisi, sulle jäisi paljon tilaa hajottaa ns. keittiöosa vaikka ikkunan molemmin puolin seinälle. Vai nukkuuko joku siinä hetekassa?
  Voih, nyt tulikin kova ikävä kesäkotiin... Meilläkin on vaan muutaman metrin pätkä keittiöseinää, mutta jääkaappi-pakastin on erikseen toisella seinällä kiinteä kulmakomeron kera. Kiinteät kulmakomerot imevät ihanan määrän keittiökamaa. Ja mä en halunnut avohyllyjä hiirien takia, niitähän siellä sitten kulkis pipanoimassa ja pissimässä astioihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan sitä kysyä ! Sille ei ole muuta paikkaa :D ja lisänukkumasijoja tarvitaan. Talo on tosi pieni, sisältäen vain kolme huonetta. Tupa, pikkukamari ja kamari, jossa on meidän parisänky ja lasten vuoteet. Pikkuhuoneessa on yksi heteka ja toista sinne ei mahdu. Ja mä tykkäisin, että tuvassa olisi lötköttelypaikka, siellä kuitenkin suurin osa sisällä vietetystä ajasta kuluu. :))

   Joo, toi hiiriongelma on kieltämättä ärsyttävä. Mutta avohyllyt NÄYTTÄÄ kivoilta ;))

   Poista
 10. Niin tai tai, tuosta ei voi tulla muuta kuin kaunis! Tosiaan, miksi se heteka on keittiössä? Vai nukutaanko siellä lämmityksen vuoksi kylmällä säällä? Niin tehtiin ennenvanhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin ! Vaihtoehtoja on ja melkein mikä tahansa niistä on parannusta nykyiseen :) Mä tuossa edellä vastasinkin jo: sille ei ole muuta paikkaa ja sitä paitsi, se on aina ollut siinä :D

   Poista
 11. Olipa kiva nähdä kuvia tästä teidän aarteesta! Katsotaan jos oltais kesällä joskus yhtä aikaa tuolla suunnalla, voitais tulla käymään. Ja talkoisiinkin saa pyytää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, se on ihan varma, että jos joskus kurvaatte pihaan niin viisi minuuttia siitä on joku työkalu kädessä, ei kaffekuppi ! :D

   Poista
 12. Oletteko harkinneet sellaisia valmiskeittiömoduuleita, eli minikeittiöitä, joista löytyy kaikki perustoiminnot kompaktisti? Sellaisen lisäksi voisi hankkia laatikkojääkaapin, jonka päälle voi integroituna laittaa uuninkin jos tuntuu siltä, että se jääkaappi on liian pieni.

  Seinille kapeita ovellisia kaappeja, joka olisi vaihtoehto suurten seinäkaappien ja avointen hyllyjen välillä.

  Tuo heteka on mainio! Meillä on ihan samanlaisia talolla 3 tai 4 kpl. Ne vaan ovat ruman ruskeita vielä. Yllättävän mukavia jopa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin sellaistakin, mutta luulen, että päädymme sellaiseen ratkaisuun, jonka voi koota osista ja jota voi sitten myös uudistaa osa kerrallaan ( jos jotain hajoaa ).

   Mä en oikein tiedä, että millaisia kaappeja tarkoitat ? Joka tapauksessa, kaapin syvyys on se ratkaiseva asia, ei niinkään leveys.

   Meilläkin on toinen, korjattu ruskea versio. Tässä on tosiaan yllättävän hyvä pötkötellä ja käteväkin se on. Ottakaa ihmeessä käyttöön vaan ! :))

   Poista
 13. Kylläpä tuohon varmaan mukavan pikku keittiönurkkauksen saa. Voisiko ikkunaakin hyödyntää? Mikäs sen mukavampaa kuin touhuilla ikkunan edessä;) Avohyllyt kuulostaa järkevältä, mutta tietysti se on aina haasteellista pitää ne puhtaina ja järjestyksessä... ja uunilämmitys tuo oman lajinsa haastetta, pitää pinnat ainakin valkoisina;) Entäpä vitriinikaapit lasiruuduilla? Tsemppiä remonttiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen nimenomaan ! :D Ikkunan eteen olen suunnitellut joko sellaista penkkiä ( joka olisi ihana, mutta epäkäytännöllinen ) tai sitten ihan jompaa kumpaa noista kuvissa näkyvistä vanhoista pöydistä. Siinä on aika vähän tilaa millekään avautuville oville tai laatikoille ja ikkunan alareuna tulee aika matalalle.

   Vitriinikaappeja voisi harkita. Kiitos vinkistä !

   Poista
 14. Pitkästä aikaa katsomassa kuvia!

  Kuvan perusteella, jos vaan mahtuu, mä laittaisin ehkä koko seinällisen kaappeja / laatikoita, eli niin että nykyisen keittiön kohdalle normaaleja pöytäkaappeja ja ikkunan alle ja siitä eteenpäin seinään asti matalampaa, istuinkorkeudelle tulevaa laatikostoa. Siihen päälle pehmusteet ja kokoelma tyynyjä niin syntyy köllöttelypaikka usemmallekin ja alle säilytystilaa. Ja avohyllyjä sitten ikkunan molemmin puolin. Näin pakkaa sekoittaakseni ;)

  T: Niinu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Niinu ! Kiva "nähdä" suakin välillä :))

   Et sä mitään sekoita :) Jotain tuollaista mietin itsekin ensin, mutta hetekalle pitää löytää paikka ja tuo soppi tuossa uunin takana on aika kapea, joten laatikoille jää vähän nirkosesti tilaa aueta. Enkä tiedä, että tarvitaanko sitä säilytys tilaa ihan niin paljon. Mutta kaikkea saa ehdottaa, kiitos sulle !

   Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !