maanantai 20. syyskuuta 2010

OSTOLAKOSSA


Järkkäilin vaatekaappeja tässä eräänä päivänä ja tulin siihen tulokseen, että on aika aloittaa ostolakko. En aio pitää mitään perinteistä " älä osta mitään " -kuukautta, vaan vastaavan vaatekappaleen ( yläosan, alaosan, kengät, laukun ) saa hankkia vasta sitten, kun kaikkia jo olemassa olevia on pidetty ainakin kertalleen. Vaatteiden kohdalla ( pl. takit ) tämä tarkoittaa sitä, että ne pidetään pesukuntoon. Juhlavaatteet ja selkeät sesonkivaatteet jäävät ulkopuolelle, niillä on aina aikansa ja paikkansa. 

Joitain juttuja on jo hankinnassa ja ne toteutan, kirppisjuttujakaan ei lasketa ( kirppistelyyn ei ole tilaisuutta kuin aniharvoin ). Tarkoituksena on lähinnä tutkia sitä, mitä kaikkea kaapista jo löytyykään ja saada ne käyttöön, sekä laittaa sitten kiertoon kaikki epäsopiva tai vaikeasti yhdisteltävä.

Edit. Esimerkiksi yläosia on noin 100, tässä luvussa eivät ole mukana topit ja trikoopaidat. Farkkuja on 20 paria . Yläosia pidän 2-3 päivää yleensä ennen kuin laitan ne pesuun. Töissä on työvaatteet erikseen. Farkut menevät hyvin viikonkin, että aika pitkä lakko on tulossa. Hmmm.

9 kommenttia:

 1. Nyt tekee mieleni laskea oman garderoobin sisältö ja tehdä inventaario itsekin. Sen tiedän, että farkkuja on kolmet, jotka mahtuu päälle, loput on wanna-be-housuja menneiltä vuosilta ennen lapsia. Välillä käy itselleni ainakin niin, että joku kiva vaate suorastaan hautautuu kaappiin niin, että sen olemassaolo unohtuu, ja riepu jää siksi käyttämättä. Paha, paha...

  VastaaPoista
 2. Inventaario kannattaa pitää aina muutaman kuukauden välein, tai sanotaanko, että kannattaisi.... Mun lakkoa muuten pidentää huomattavasti ainakin alaosien osalta se, että en mahdu ainakaan viiteen pariin farkkujani. Kääk. Ehkä loivennan ostolakkoani siten, että osan saan heittää suoraan myytävien pinoon ilman käyttöpakkoa ?

  VastaaPoista
 3. Hui että, sulla on aika paljon vaatetta! :) Havahduin, että taidan olla aikamoinen minimalisti :o) Laskin, että omistan tällä hetkellä 53 hengaria, joissa on suurin osa mun vaatteista, mukaan lukien farkut, topit, hameet ja juhlavaatteet. Hengareista puuttuu kotivaatteet (neljät velourhousut, pari velourpaitaa ja muutama toppi) ja treenikamppeet.

  Aiemmin ajattelin tarvitsevani lisää hengareita, mutta tällä hetkellä olen niin innostunut seuraamaan "kuuden vaatteen haasteiden" etenemistä useissa blogeissa, että aion vain panostaa parempiin ja monikäyttöisempiin vaatteisiin ja laittaa loput kierrätykseen kierrätykseen :)

  Tsemppiä inventaarioon! :) Aloittaminen on aina vaikeinta..

  VastaaPoista
 4. Hmmm. Mun mielestä tämä 100 yläosaa saattaa olla jopa alakanttiin. Vai mitä? Vai tarkoititko Odd Mollyn yläosia tuolla sadalla? Hah. :D Tiks lukkoon jne.

  VastaaPoista
 5. Kyllähän niitä vaatteita on vuosien varrella kertynyt. Olen huono luopumaan mistään, mihin olen kerran ihastunut. Toisaalta taas vaatteideni käyttöikä on pitkä ja ostan paljon vaatteita ja asusteita käytettynä. Nyt yritän keksiä uusia yhdistelmiä ja harjoitella asustamista ja siten saada vanhoista vaatteista enemmän irti. Kierrätykseen lähtee kaikki epäsopiva ja hankalasti yhdisteltävä.

  Mottoni ei missään nimessä ole minimalistinen "vähemmän on enemmän" , vaan ihan oma " enemmän on enemmän" :-D Itselleni ei sovi " capsule wardrobe " -tyyli ollenkaan, vaikka ihailen kovasti sen taitavia.

  Himoshoppaaja: tikstiks :-) Ei ole alakanttiin, vähentämisen varaa on silti.

  VastaaPoista
 6. Enemmän on enemmän xD Ei kai siinä mitään vikaa ole, että omistaa paljon vaatteita :) Tärkeintä minusta on, että suurin osa on mieluista ja pitkäikäistä. Kertakäyttökulutus saa karvani nousemaan pystyyn, kuten ehkä blogiani lukeneena tiedätkin :D

  Ehkä minäkin omistaisin jokusen vaatteen enemmän, jos omistaisin enemmän vaatekaappitilaa. Ahdistun pinoista, joihin vaatteet unohtuvat ja jotka ovat sekaisin heti kun otan yhdenkään vaatteen esille. Eikä mitään mieluista löydy, kun pitäisi lähteä jonnekin :/

  Vaatteiden vähäiseen määrään vaikuttaa ehkä myös se, että tunneside vaatteisiin on minulle outo käsite ja ehkä siksi olen vähän liiankin innokas luopumaan. Saan enemmän kiksejä vapautuvasta tilasta kuin vaatteista kaapissani xD

  VastaaPoista
 7. Ei kai pari komerollista vaatteita tosiaan ihan huonoa ihmistä tee.. Pidän kyllä kaikista vaatteistani ja käytän niitä pitkään, sikäli kun ne vain mahtuvat päälle, mutta kyllä ainakin aika ajoin pitää tutkia kulutuskäyttäytymistään ja miettiä myöskin tilankäyttöä kotona. Jostain luin, että ekologisinta olisi iso vaatevarasto, että kannattaisi säästää kaikki vaatteet, ne kun tulevat ennemmin tai myöhemmin uudelleen muotiin. Nyt kaivelen kaapeista kymmenen vuotta vanhoja vaatteita: farkkutakki, kelsiturkki ja poncho pääsevät ( tai ovat jo päässeet ) käyttöön piiitkästä aikaa. Vielä kun hallisisi tuunauksen, niin pystyisi muokkailemaan vanhoja juttuja paremmin tähän päivään sopivaksi.

  VastaaPoista
 8. Sehän olisikin ekologista kun osaisi ja saisi aikaiseksi tuunattua vanhat vaatteet uuteen trendiin. Olen vain hieman laiska sillä saralla :/ Olen tällä hetkellä korjauttanut ompelijalla pienet viat, pyrkinyt ostamaan mieluista ja suhteellisen ajatonta tyyliä, ja pyrkinyt käyttämään vaatteet niin loppuun että ne ovat käytön jälkeen roskiskamaa.

  Kun ostaa mieluista tulee todellakin pitäneeksi vaatteita siihen saakka, että ne menevät käytössä rikki. On siinäkin huonot/huvittavat puolensa: lempilipokkaista lähti pohja kaupungilla kävellessä ja lempihousut rasahtivat takamuksen kohdalta lentokentällä, kun kyykistyin matkalaukulle xD Etelän lomalla toisia pitkiä housuja ei ollut edes mukana, joten kuljin loppumatkan seiniä pitkin ;D

  VastaaPoista
 9. ^Kyllä nauratti, kun ajattelin sinua hiiviskelemässä koko loman selkä seinää vasten :-D

  Lehdissä on näkynyt viime aikoina kivoja vinkkejä vanhojen vaatteiden tuunaukseen. Erityisesti on jäänyt mieleen juttu, jossa paidasta ja hameesta tehtiin mekko. Pitäisi varmaankin opetella ompelukoneen käyttö...

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !