maanantai 26. huhtikuuta 2010

HAALEAN VIHREÄÄ



Viime viikko oli Nuukuusviikko. Jos en ihan onnistunut olemaan niin nuuka ja vihreä kuin olisin halunnut, niin ainakin tiettyjä asioita tuli taas pohdittua hiukan syvällisemmin ja joitain konkreettisiakin juttuja tuli toteutettua. Ruoka oli koko viikon ajan kasvisruokaa, lukuunottamatta paria lounasta, jolloin jouduin tyytymään kaupan tarjoamiin valmisruokiin hataran pääni vuoksi... eväät siis jäivät kotiin ja söin pari valmista kana-riisiateriaa. Kyseisiä aterioita ei pääse kehumaan, mutta tätä itse valmistamaani herkkua sen sijaan voisin kehua aika monellakin sanalla ;-)

Täytetyt paprikat

neljä punaista paprikaa
1,5 dl täysjyväohraa
1 dl vaaleaa soijarouhetta
muutama tuore herkkusieni
1 sipuli
2,5 dl maustettua ranskankermaa
kasvislientä, suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Pese paprikat ja leikkaa niistä kansi irti. Poista simenet. Keitä ohra kypsäksi kasvisliemessä, lisää loppuvaiheessa soijarouhe ja anna sen kiehahtaa ohjeen mukaan ( n. 5 min ). Paloittele sienet ja sipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä pannulla. Sekoita keskenään ohra-soijaseos sekä sienet ja sipuli . Lisää joukkoon ranskankerma, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Maista ! Laita paprikat oliiviöljyllä voideltuun vuokaan, laita täyte paprikoiden sisälle ja kansi päälle. Paista uunissa n. 200 asteen lämpötilassa 20-30 min, niin, että paprikat hieman pehmenevät. Lopuksi voi laittaa grillivastuksen päälle, jotta paprikat saavat hieman väriä pintaansa.







Nuukuusviikon saldo kokonaisuudessaan: kävelin joka paikkaan, kuten aina. Yksi bussimatka torille ostamaan kotimaisia vihanneksia . Samalla tarttui VILA:n alerekistä mukaan kaunis paita, joka kuitenkin kauneudestaan huolimatta oli ihan turha ostos. Mulla on paitoja vaikka kuinka paljon. Lähes täysin kasviruokaviikko, tosin käytin kuitenkin kohtuullisen runsaasti maitotuotteita, kuten aina. Ruokakaupassa hillitsin itseni, enkä ostanut naistenlehtiä enkä kukkia. Banaaneja en ostanut lainkaan, kun tarjolla ei ollut Reilua. Kuopukselle hankin kesäkengät ja tulevan syksyn vaatteet käytettynä. Itselleni ostin käytetyn laukun. Kävin kampaajalla ( edellisestä käynnistä olikin jo pari kuukautta... ), myin joitain omia ja lasten tarpeettomia tavaroita eteenpäin. Sunnuntaipäivän ulkoilun saldo: yksi iso muovikassillinen lähitienoolta kerättyjä roskia. Tai siis minä lähinnä bongailin roskia ja jaoin vuoronumeroita innokkaille noukkijoille. Harkitsen jopa pienen muovipussin pitämistä aina mukana, että voisin napata kävelyretkiltä pahimmat roskat talteen. Kuivuria en käyttänyt kertaakaan koko viikolla, taisin pestäkin vaatteita vain yhden koneellisen. Summa summarum: paljon parannettavaa, mutta pääasia, että näitä juttuja tulee edes joskus mietittyä.

6 kommenttia:

  1. Roskien keräämistä voisi kyllä harrastaa jokainen silloin tällöin. Pienellä vaivalla olisi ympäristö siistimpi. (Tosin tietty ensisijaisesti pitäisi olla roskaamatta.)
    Suhteellisen nuukasti olet onnistunut viime viikon elämään! =)

    VastaaPoista
  2. Moi Nonna ! Näin kevään tullen huomaa hyvin, miten siivottomia ihmiset ovat . Kolmevuotiaskin osaa isoon ääneen ihmetellä, miten " pajjon loskia " tähän maahan mahtuu. Liikaa sanoisin. Ei voi kuin ihmetellä sitä, miksi ihmiset heittävät roskat maahan, vaikka roskis on muutaman ( kymmenen ) metrin päässä ?

    En tiedä tuosta nuukasta. Mä teen liikaa ostoksia, olen vaihtelunhaluinen enkä voi vastustaa hyviä löytöjä. Varsinkaan vaatteiden suhteen. Kosmetiikassa ja kodintarvikkeissa osaan olla hankinnossani hyvinkin kohtuullinen, mutta vaatteet ( ja käsilaukut ) ovat mun heikkous. Ruokajutut ja energiankulutus ovat ihan hyvällä mallilla kyllä.

    VastaaPoista
  3. Mekin on harrastettu tuota ostamatta jättämistä silloin, kun ei jostain syystä ole tarjolla reiluakauppaa tai luomua. Ei sillä välttämättä suurta vaikutusta ole, mutta esimerkiksi porkkanoissa jo makuero on niin suuri ettei normiporkkanoita enää halua syödä..

    Ja tuo roskien kerääminen ja vielä sen opettaminen myös lapsille, tosi hyvä juttu! Mun mummo on haka roskien keräämisessä, joka työmatkalla mukaan lähtee pieni pussillinen roskia maasta! Minä teen töitä kotona ja roskien kerääminen työmatkalla on eteenpäin lähinnä viikkosiivouksen osalta :D

    VastaaPoista
  4. En minäkään osaa sanoa, että miten suuri merkitys ostamatta jättämisellä on, vaikka tokikin jos useammat niin tekisivät niin jossainhan se vaikutus tuntuisi. Ja totta, monesti luomuvihannekset maistuvat paljon paremmilta. Harmi vain, että ainakin täällä luomutarjonta on vielä vähäistä.

    Sun mummosi on ihan pro tuossa roskien keräämisessä :-) . Lapset jo kyselivät, että koska taas mennään roskaretkelle... halvat huvit, sanoisin !

    VastaaPoista
  5. Vihdoin ehdin tänne sun blogiin!

    Mä harrastan kanssa roskien käräilyä, vaikka tää meidän kaupunki kunnostautuukin siinä asiassa aika hyvin. (Vietin viime keväänä muutaman päivän Turussa Hirvensalossa, ja hyi, miten kamalan roskaista ja likaista siellä oli!!!) Samaten roskiksia on täällä niin tiuhassa, ettei kenelläkään pitäisi olla mitään syytä heittää roskia maahan...

    VastaaPoista
  6. Hienoa kasvatusta, leikin varjolla saa lapset innostumaan monista asioista :)

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !