sunnuntai 17. marraskuuta 2013

REMONTIN VÄLIRAPORTTI

 
    Kesän ja kesäkodin remppakauden loppumisesta on jo jokunen tovi. Oikeastaan kesäloman jälkeen  ei Kallismaalla ole tapahtunut juuri mitään, kun lähes kaikki liikenevä aika kun on mennyt lasten harrastusten ja miehen kakkostyön merkeissä. Syyslomalla tosin mies piti lasten kanssa pienen sissileirin ja vietti torpalla pari lomapäivää levyttäen tupaa, itse olen käynyt Kallismaalla valitettavasti viimeksi elokuussa. Ikävä on kova ja toivonkin, että viimeistään joululomalla pääsisimme paikalle edes pariksi päiväksi. Pieni väliraportti tällä kaudella tehdyistä hommista olikin paikallaan tässä vaiheessa,  ihan omaksikin iloksi ja muistinvirkistykseksi.


Tämän kauden päätavoitteet kohdistuivat lähinnä navettan kunnostamiseen. Rakennus oli päässyt varsin huonoon kuntoon, kuten näistä kolmesta allaolevasta kuvasta voi päätellä. Navetta oli painunut melko paljon, erityisesti lautarakenteisesta päädystään. Kunnostusurakka olikin melkoinen sekä ajallisesti että rahallisesti, mutta Museoviraston toivomushan oli, että se säästetään pihapiirin luonteeseen kuuluvana osana. Itsehän mietimme sen purkamista joko kokonaan tai osittain, mutta Museoviraston rakennustutkijan ehdotuksen mukaiseseti remontti kuitenkin toteutettiin, lukuunottamatta vesikaton materiaalia. Nyt rakennus on  suhteellisen suora, se on salaojitettu, perustuksia on vahvistettu ja vesikatto kiiltää uutukaisena, pinnoitettuna peltikattona sinkityn sijaan.  Pitää myöntää, että kyllähän se navetta tuohon paikkaan kuuluu, se sulkee pihan, tarjoaa näkösuojaa ja toimii hyvänä varastotilana kaikenlaiselle. Navettarempan yhteydessä  tuli yksi oleellinenkin asia eli huussi samalla uusittua, täältä pääsee kurkkaamaan sitä projektia hiukan tarkemmin. 

 Ensi keväänä uusimme navetan ulkolaudoitusta ja siistimme rakennuksen vierustoja hieman myös. Navettaremontin tieltä kaadettiin pois useampi koivu ja pihalle hankittiin isohko kompostori. Piha on nyt aika kalju ja vaatii runsaasti ( helppohoitoisia ) istutuksia. 


Navetan ja huussin korjaamisen ja siistimisen yhteydessä tuli myös hieman siivottua pihaa. Kaatopaikalle lähti aika kuorma kaikenlaista outoa ryjää ja muutama valtava  kanto jyrsittiin puruksi. Villiksi roihahtanut syreenipusikko raivattiin ja sen juurakon päälle mies teki pienen terassin. Terassi olisi voinut olla isompikin ja istutuksia se toki kaipaa ympärille, mutta nyt on sentään ruokailulle sopiva, aurinkoinen ja tasainen paikka. Ruokapöytänä toimii miehen vanhasta leivinpöydästä ja lankuista  nikkaroima taso. 


Alkuperäisiä vinolaudoitettuja ulko-ovia ei ole löytynyt mistään. Tyydyimme poistamaan ( tai siis, minähän taas join vain kahvia ja otin valokuvia… ) ja maalaamaan nykyiset ( jonkun kansakoulun vanhat ? ) ovet Uulan mustalla pellavaöljymaalilla. Maalaamisesta on nyt usemapi kuukausi ja veikkaanpa, että maalin kuivuminen on edelleen kesken. Ovien pinnasta tuli kaikista yrityksistä huolimatta hieman epätasaiset, mutta joka tapauksessa ne ovat paremmat nyt kuin sen ruskean, hilseilevän muovimaalin aikaan.

Hetki menee, ennen kuin ollaan taas tässä tilanteessa.

Aika paljon tuli tehtyä, sekä suunniteltua että suunnittelematonta ( kuten terassi ) mutta paljon asioita jäi myös tekemättömien töiden listalle. Ulkorakennuksista tarkoitus olisi seuraavaksi kohentaa saunan sisätiloja uuden lattia, uusien lauteiden ja uuden vesipadan muodossa. Aitta odottaa vuoroaan myös, se pitäisi purkaa ja sen hirret uusia osittain sekä tehdä sille kunnon perustukset.  Sisätiloissakin on tapahtunut pientä edistystä, levytystä, tapetontia, lattian maalausta ja hitusen sisustamistakin, niistä lisää myöhemmin. Siihen asti, mukavaa kuluvaa marraskuuta ! 

18 kommenttia:

 1. Ihanan rentouttavan näköinen tuo viimeinen kuva! T: nainen remontin keskellä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, rempan keskelläkin pitää välillä rentoutua… kuten juoda viiniä, lukea kirjaa ja ottaa valokuvia !

   Poista
 2. Mukavaa, että olet tullut antamaan väliaikatiedoitetta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut aikeissa tulla jo hetken aikaa, mutta se vain on jäänyt :))

   Poista
 3. Kyllä siinä vaan oma hommansa aina on, ja useimmiten jää väkisinkin jotain tekemättä.. mutta isosti ootte jo hommia painelleet! :) Ihanan idyllinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma hommansa tosiaan, eikä kaikki ollenkaan aina mene siinä järjestyksessä kuin on suunniteltu. Olispa vaan määrättömästi rahaa ja aikaa…

   Kiitos !

   Poista
 4. Olipa tätä kiva lukea. Voih, saisinpa minäkin yllätysterassin ensi kesänä! Kaipailin kovasti jo nyt. Muuten meillä kovin saman oloisia kuvia venevajastamme kuin tuo teidän navetta, kattopressuineen päivineen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetta on noissa pressukuvissa melko murheellisen näköinen. Piha siistiytyi monta pykälää sen remontin yhteydessä ja terassi on tosiaan oiva, vaikka noissa kuvissa näyttääkin vähän postimerkiltä !

   Poista
 5. Olettepa saaneet hyvin aikaiseksi! Tuo navetta on varmasti mahtava säilytyspaikka monenlaiselle!

  Meillä kesäkoti laitettiin talveksi levolle. Ehdittiin onneksi syksy viettää siellä vielä ihan mukavasti, ja syyslomallakin oltiin useampi päivä. Nyt sitten odotellaan kevättä ja uutta kautta. Kohtahan se tulee!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ok on saatu aikaiseksi, tosi ulkopuolista työvoimaa on ollut pakko käyttää.

   Meidän pitäisi päästä käymään tuolla, mutta kun tuntuu siltä, että aika menee ihan kaikkeen muuhun viikonloppuisin. Ne ruuhkavuodet…. !

   Poista
 6. Kivan näköinen paikka!
  Kärsivällisyyttä ja sitkeyttä tuommoinen remppaaminen vaatii, mutta sitähän täältä näyttää löytyvän :)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 7. Kiitos :)
  Ja vaatii kyllä molempia ja sen lisäksi se vaatisi myös paksun lompakon. Uh.

  VastaaPoista
 8. Hitsit näitä kesän värejä ja valoja, kyllä tuntuvat nyt mukavilta.

  Vaahteramäen emäntä (ja vakkarilukija toisen nimimerkin takaa nyt uudesta) Nurkalla vaahtera -blogista

  VastaaPoista
 9. Oli oikein vaikea katsella näitä kuvia, kun on niin kova ikävä kesää, vihreyttä ja valoa :/
  Tulen jossain vaiheessa vastavierailulle, kiitos linkistä ! :)

  VastaaPoista
 10. Hei,
  pakko kysyä (toivottavasti et pahastu!), mutta palaatko vielä blogin puolelle? Ihana olisi seurata remppaanne + ihailla kuvia!
  Aurinkoista ja lämmintä kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pahastu :) Aikomus on kyllä ollut, mutta jostain syystä aikaa ja intoa ei ole sitten kuitenkaan löytynyt. Kuvaaminen on ollut vähänlaista myös. Mutta remppa jatkuu, ehkä sitä muutaman kuvan saisin tännekin asti laitettua ? :))
   Kiitos samoin sinne !

   Poista
 11. Miten uusi kesä on lähtenyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kivasti ! Saunaremontti on vähän hillinnyt muuta oleskelua, mutta nyt sekin alkaa olla valmis. Yritän saada kirjoiteltua edes hiukan kuulumisia, vähän tahmeaa on ollut täällä blogin puolella. Pahoittelut siitä !

   Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !