tiistai 26. heinäkuuta 2011

TOP TEN OSA 2/2 KIRJAT


Leena muisti minua taannoin haastella, jossa piti luetella kymmenen suosikkikirjaa ja kymmenen suosikkikosmetiikkatuotetta. Kosmetiikkavalinnat oli helppo tehdä, mutta samaa en voi sanoa kirjoista. Valitsin nämä kymmenen kirjaa pelkästään sillä perusteella, että ne tulivat ensimmäisenä mieleeni, syystä taikka toisesta. Mukana on sekä vanhoja että uudempia tuttavuuksia. Osa heistä ei enää koskaan kirjoita mitään ja osalta on lupa odottaa vaikka mitä.

1) Margaret Atwood: Sokea surmaaja
2) Jhumpa Lahiri: Tuore maa
3) Kerstin Ekman: Sudentalja-trilogia
4) Alice Munro: Kerjäläistyttö
5) Irene Nemirovsky: Sunnuntai
6) John Steinbeck: Eedenistä itään
7) Vikram Seth: Sopiva nuori mies
8) Geert Kimpen: Kabbalisti
9) Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
10) John Irving: Garpin maailma

Vaikeaahan tämä oli, todella vaikeaa. Siksipä teen lisäksi toisen kirjalistan, jossa on  todellisia suosikkikirjoja, sellaisia, joiden tekstit muistan melkeinpä sanasta sanaan. Tyttökirjoista parhaita, tietenkin.

1) L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
2) L.M. Alcott: Tytöistä parhain
3) Anni Polva: Tiina
4) Rauha S. Virtanen: Seljan tytöt
5) Helen Wells: Ursula
6) Martha Sandwall-Bergström: Gulla-tyttö koulussa
7) Susan Coolidge: Katyn toimet
8)  Salme Sadeniemi: Pension Grunérin tytöt
9) Cynthia Voigt: Matkalla kotiin
10) Merri Vik: Lotta on aina Lotta

Yhtään tuttua teosta mukana ?

***

Lämpimästi tervetuloa uusille lukijoille ! Se olisi sitten arvonnan paikka, kunhan vain keksin sopivan palkinnon. Mietitään. 

11 kommenttia:

 1. Viimeaikoina lukeminen vähän jäänyt, mutta nuo listasi tyttökirjat! Ah :) Ne Seljan tytöt, ihanaa että joku muukin tietää ne. Ystäväpiirissäni kukaan ei ole niitä lukenut. Minä tosin olinkin meistä se, joka mylläsi pientä kylä-kirjastoamme viikottain muiden ollessa Hevostalleilla... Tulipas ihania muistoja mieleen! :)

  VastaaPoista
 2. Ekalta listaltasi olen lukenut kokonaan vain Garpin maailman ja osan Tuoreesta maasta, mutta uskon että kaikki ovat yhtä hienoja teoksia; Atwoodia olen lukenut aika paljon.

  Tyttökirjalistalta tietenkin Alcott, Montgomery, Coolidge, Virtanen... Jostain syystä olen missannut nuo Lotta-kirjat kokonaan, vaikka moni muu tyttökirjojen parissa kasvanut on ne maininnut. Ehkä ne sijoittuivat mielestäni liian moderniin aikaan :).

  VastaaPoista
 3. Koska olen nuorempi, enkä kirjoista noin paljoa innostunut, niin oon aika lailla noita nykyajan nuorisokirjoja lukenut. Mutta yhden kirjan tunnistin sun listalta: Anni Polvan Tiina.
  Oon lukenut siitä sarjasta muutaman kirjan:)

  VastaaPoista
 4. Jälkimmäisestä listasta olen lukenut lähes kaikki! :D Tuttuja kirjoja.

  VastaaPoista
 5. Sanuliini Puoli kuuta peipposesta27. heinäkuuta 2011 klo 15.22

  Kaikki tyttökirjat luettuja ja tykättyjä. Hauskaa, että joukossa oli Lotta-kirjakin!
  Mutta ekassa 10 parhaan listassa oli paljon lukemattomia kirjoja. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 6. Jälkimäinen lista tuttu ja osa moneen kertaan luettu, kuten ne Lotta ja Tiina -kirjat. Neiti Etsivä oli myös pidetty.

  Ekalla listalla John Irvingiä on tullut luettua useitakin, suosikkia niistä on vaikea valita. =)

  VastaaPoista
 7. Ihana lukea kirjalistojasi!

  Ensimmäiseltä listalta omia suursuosikkeja ovat Kerjäläistyttö ja Eedenistä itään. Lahirilta olen lukenut toistaiseksi vain Tämän siunatun kodin, mutta pidin siitä tosi paljon. TBR-listalla ovat Ekman ja Oates (ja Irving, josta en mielelläni myönnä, etten ole vieläkään lukenut..).

  Toiselta vain numerot 6, 8 ja 9 ovat lukemattomia (muistaakseni), joskin Gullaa olen nyt hankkinut hyllyyn, kun sitä hehkutetaan ja kerätään niin paljon. Lotta-kirjat olivat enemmän isosiskoni heiniä, samoin kuin Seljat, mutta kyllä minäkin niitä luin. :) Suurimmat suosikit tuolta listalta ovat Anna, Tiina ja Katy.

  VastaaPoista
 8. Kiitos, että ehdit tehdä tämän.

  Aikuistne kirjoista Eedenistä itään, Kabbalisti, Haudankaivajan tytär ja Garpin maailma ovat tuttuja kovinkin.

  Tyttökirjoista Annat, Selja-sarja sekä Tytöistä parhain.

  Sopiva arvontapalkinto voi löytyä vaikka Marimekon myymälästä...

  VastaaPoista
 9. Susanna: Selja-sarja on ihana, kotimaisen tyttökirjallisuuden parasta antia, ehdottomasti. Omakin lukeminen on jäänyt vähiin viime vuosina, kirjaston kirjojakin palauttelen lukemattomina :-(

  Maria: Atwood on suosikkini, aina yhtä vakuuttava. Lotta-kirjat ovat tosiaan vähän erilaista tyttökirjallisuutta, sellaista modernimpaa ja reippaampaa.

  Helmi: Tiinat ovat kivoja, reiluja ja raikkaita :-) Toivon, että oma tyttäreni innostuu niistä jossain vaiheessa.

  BagMiss: jälkimmäinen lista taitaa olla aika tuttua kauraa monelle :-)

  VastaaPoista
 10. Sanuliini: omasta hyllystäni löytyy melkoinen Lotta-kokoelma :-) Ja ekan listan kirjoista uskallan suositella ihan jokaista !

  Riesu: Voi että, Neiti Etsivät ovat hyviä ! Kehtaankohan tässä ihan julkisesti myöntää, että olen viimeksi lukenut Neiti Etsivän ei-kovinkaan-kauan-aikaa-sitten. Tyttökirjat ovat lohtukirjojani. :-)

  Karoliina: Ekman on hyvä, todella hyvä. Irving-aukkosi hiukan ihmetyttää ;-), kun muuten luet niin paljon ! Cynthia Voigtin kirjat ovat ihan aikuistenkin luettavaa, taidokkaasti ja elävästi kirjoitettuja, eivät mitään peruskauraa vaan kirjoja oikeista asioista.

  Leena: ennen lomaa oli vähän hässäkää, ja tämä jäi jukaisematta :-) Eedenistä itään on ollut yksi ensimmäisiä lukemiani aikuisten kirjoja ja ehkäpä siksi niin mieleenpainuva. Olen toki lukenut kirjan pari, kolme kertaa myöhemminkin ja pitänyt siitä edelleen. Tosin Steinbeckilta löytyy parempiakin teoksia, kuten Vihan hedelmät.

  Hih, taidan arpoa luonnonkosmetiikkaa, kuinkas muutenkaan ! :-)

  VastaaPoista
 11. Kiva haaste! Lotta, Tiina kirjat... ihan tekisi mieli vieläkin lukea niitä :) niin hyviä olivat samoiten Neiti Etsivät olivat ihan mielettömiä.
  Eikä sun tartte hävetä niitä lukeneesi en yhtään ihmeettele.

  Täytyypä jossain vaiheessa laittaa listalle noita sinun 10 parhaan kirjan listan kirjoja.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !