torstai 30. joulukuuta 2010

RUOKAPUHETTA



Olen hiljattain tehnyt parille tutulle ravintoanalyysiä ruokapäiväkirjojen pohjalta. Se on ollut mielenkiintoista puuhaa ja huomaan taas kerran ajattelevani, että voisin tietää ravintoasioista enemmänkin. Ja erityisesti huomaan toivovani, että muut ihmiset tietäisivät ravintoasioista edes sen, mitä minä tiedän tällä hetkellä. Tällä viikolla on esimerkiksi selvinnyt se, että työpaikkaruokalamme listoilta jää "kasvis"lounas kokonaan pois.  Lainausmerkit siksi, että kasvisruokavaihtoehto on välillä ollut  esimerkiksi jauhelihakeittoa ( ! ) ja välillä kana- tai kalakeittoa ( ihan totta ! ).  Jauhelihahan on tosin makkaran ohella lähes kansallisvihanneksen asemassa täällä Suomessa... Tällä viikolla on sentään ollut tarjolla parsa- ja kukkakaalikeittoa. Salaatteja edustaa työpaikkaruokalassa vaihteleva valikoima riisi- ja pastapohjaisia ruokia, joissa on jokunen herne ja suolakurkun pala edustamassa vihreää puolta. Huokaus. Yhtenäkään kertana ruokalassa ei ole ollut tarjolla soijaa, kikherneitä, linssejä. Kasviksilla ei saa mitenkään täytettyä puolta lautasellista ja perunaahan ei tässä tapauksessa lueta kasvikseksi. Pääruokana on luonnollisesti lähes joka päivä lihaa ja sitä perunaa eri versioina, mielellään jossain ( kevyt )kermakastikkeessa. Ja huolestuttavinta tässä on se, että ainakin jonkun tutkimuksen perusteella työpaikoilla ja kouluissa syöty ruoka on päivän laadukkain ateria ! Mitähän ihmiset sitten kotona enää mahtavatkaan syödä !?

Itselleni ei ole mitenkään samantekevää, että mitä syön. Ruoan ravinteikkuus on tärkeintä näin yksilötasolla ja samalla yleisemmällä tasolla pitää miettiä ruoan eettisyyttä ja ekologisuutta. Vaikeaahan se on tietää kaikkien valintojen todellista merkitystä mutta muutamalla simppelillä ohjeella syöt paremmin, voit paremmin ja ehkä vaikutat positiivisesti muidenkin elämään.

1) syö pääsääntöisesti  kasvisruokaa
2) karta nopeita hiilihydraatteja 
3) unohda einekset ja muut pitkälle jalostetut tuotteet
4) käytä suhteessa enemmän pehmeitä kuin kovia rasvoja ( oliiviöljyä, avokadoa, kalaa, siemeniä,      pähkinöitä )
5) varmista kuitujen saanti ( vain 100% täysjyväviljaa, palkokasveja, kasviksia ja juureksia kehiin )
6) osta kotimaista, reilua ja luomua aina kun voit
7) ota D-vitamiini purkista varmistaaksesi sen riittävän saannin
8) muista laadukkaat proteiinilähteet ( soija, kala, kananmuna, maitotuotteet, täysjyvävilja )
9) 500 g kasviksia päivässä on MINIMI eli enemmänkin saa syödä
10) tee ruoka itse ja nauti ! Hyvä ruoka, parempi mieli :-)

Mitä sitten tänään syötäisiin ? Täällä porisee liedellä tomaatti-linssipata, päälle aion paistaa oliiviöljyssä pienen siivun halloumijuustoa. Namnam.

PS. Valkoisessa pitsiunelmassa ei kannata avata säilyketomaattitölkkiä. Hups.


10 kommenttia:

  1. Jauhelihakeittoa kasvisruokana?! Aika uskomatonta, tai sitten ne siellä ruokalassa ovat ottaneet tosissaan sen, että lenkkimakkara on yksi suosituimmista vihanneksista. Jauhalihahan menee sitten siinä sivussa...

    Ruokavaliolla on tietysti suuri merkitys hyvinvointiin. Omalla kohdalla muuten sujuu ruokailut suhteellisen terveellisesti, mutta sokeria kroppa vaatii herkkujen muodossa. Vaatisi varmaankin aikamoista totaalikieltäytymistä, jotta pääsisi pulla päivässä traditiosta eroon (pulla voi olla mitä tahansa makeaa).

    VastaaPoista
  2. jos ne ajattelevat, että kasvisruoka on ruoka, jossa on ylipäätään jotain kasviksia mukana. ei tuota voi muuten käsittää.

    minulla on roskaruokakausi muutettuani pois kotoa. ajattelin, että terveellinen ruoka on yhtä tylsää kuin kouluruoka ja laitosmaista ja puisen makuista. luin pikkuisen oppaita ja huomasin olevani väärässä, onneksi. nykyään ruokavalioni on parantunut, mutta herkkuja tulee ahmittua liikaa. pitäisi vain muistaa syödä riittävän usein, niin ei tule himoja päivän päätteeksi.

    VastaaPoista
  3. piti vielä lisätä, että minusta välimerellinen ruokavalio on hyvä ohjenuora: http://www.poliklinikka.fi/?page=5575414&id=0745498

    minä haluaisin oppia tekemään enemmän yksinkertaisia ruokia, joita saa nopeasti pyöräytettyä arjessa. eli korkeintaan yksi valmistuskippo (ei esim. sekä kattilaa että paistinpannua). lähikauppojen valikoimat asettavat myös rajoituksensa, olen huomannut, että kaikkialta ei saa esim. parsakaalta.

    VastaaPoista
  4. Nämä ruokajuttusi ovat kyllä niin mielenkiintoisia! Lähinnäkin siis siksi, että itse (vaikka tiedän saman) noudatan tällä hetkellä yltiöhuithapelia ruokavaliota, joka koostuu lähes ja vain ja ainoastaan nopeista hiilihydraateista. Ei ihme, että pinna palaa, päätä painaa ja ketuttaa 24 h vuorokaudessa! :/ Jotenkin haluaisin elämäni jonkinlaiseen hallintaan _ennen_ kuin alan panostaa parempaan syömiseen, vaikka ymmärrän hyvin, että, että logiikkani on täysin väärä. Jaksaisin paremmin, jos söisin paremmin.

    VastaaPoista
  5. Ruualla tosiaan on suora yhteys vointiimme ja näin joulun jälkeen on skarpattava itsensä rytmiin...tai oikeastaan on jo odottanut että normi tilanne astuu voimaan. Kiitos listastasi ja vinkeistä.
    Hyvää tulevaa vuodenvaihdetta sinne!

    VastaaPoista
  6. Hyvä, että nostit kissan pöydälle tässä tärkeässä asiassa. Kiitos tästä postauksestasi.

    Minun on pakko kertoa, että muutamassa vaiheessa elämääni ruokasuhteeni on ollut ongelmallinen: kymmenkunta vuotta sitten sairastuin syömishäiriöön - aikuisena! Onneksi pääsin siitä eroon, joskin kotiäitivuosien jälkeen töihin palattuani turvauduin liikaa eineksiin. Nyt olen mielestäni löytänyt hyvän keskitien, ja pyrin samoin ostamaan mieluiten kotimaista ruokaa, tekemään melkein kaiken itse sekä syömään paljon kasviksia. Liharuoissa suosin riistaa ekologisista syistä.

    Tomaatti-linssipata kuulostaa herkulliselta. Halloumia rakastan. :)

    VastaaPoista
  7. Kiitokset hyvästä kirjoituksesta!!
    Näin meilläkin syödään ja kuten ollaan asiasta juteltu,olet ollut inspiraationa.
    Omalta osaltani olen kammoksunut eineksiä aina ja karatna lisäaineita ja kemikaaleja kaikessa missä mahdollista.
    Lisään vielä listaan ihanat kotimaiset marjat joilla aamut alkaa paremmin smoothien muodossa.

    Hyvää Uutta Vuotta ja tänä vuonna nähdään useammin!!! <3

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, että täällä on näin paljon kommentteja ! Kiitos jokaisesta.

    Toivoisin, että kaikkia kiinnostaisi se, mitä he suuhunsa laittavat. Enkä siis todellakaan puhu kaloreista vaan siitä ruuan muusta sisällöstä.

    Anne: minä en usko totaalikieltäytymiseen muussa kuin huumeiden ja tupakkatuotteiden käytössä :-) Kyllä joku pieni herkku on sallittu, vaikka päivittäin, jos isommat linjaukset ovat kunnossa. Omat syntini ovat tumma suklaa ja viini sekä italialainen ruoka.

    Anonyymi: oma ruokavalioni noudattelee aika hyvin tuota välimerellistä ruokavaliota, vähän nopeita hiilihydraatteja ja eläinrasvaa, runsaasti kasvisruokaa. Harvardin ruokapyramidi on hyvä katsastaa myös, jos nämä asiat kiinnostavat :-) Esimerkiksi linssikeitto tai -pata tulee helposti yhdessä kipossa :-)

    Mirka: olen ihan samaa mieltä ! Kun syöt paremmin, jaksat paremmin. Verensokeri pysyy tasaisena ja vastustuskyky paranee. On omakohtaista kokemusta :-)

    Marie: toivottavasti listasta oli jotain hyötyä !

    lumiomena: keskitie on ihan hyvä tie. Minäkin käytän varsinkin näin talvisin esimerkiksi pakastevihanneksia, ne ovat nopeita ja tasalaatuisia ja niissä on myös kotimaisia kasviksia saatavilla. Joskus ostan valmista pinaattikeittoa, se maistuu jotenkin "oikealta" ( eli koulun pinaattikeitolta ;-) ) Riistalihaa söisin minäkin, mutta sen saatavuus on nolla.

    Ikävä kuulla syömishäiriöstäsi, onneksi olet kuitenkin selättänyt sen :-)

    Jenni:kiva kuulla :-) Minäkin kartan eineksiä ja muita lisäaine pommeja. En siksi, että uskoisin lisäaineiden olevan jotenkin vaarallisia, en vain pidä ajatuksesta, että raaka-aineet jalostetaan joksikin mauttomaksi mössöksi ja kuluttajille myydään ties mitä moskaa lisäaineilla naamioituna. Kemikaaleja haluan välttää myös, siksi olenkin siirtynyt lähes kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja ekopesuaineisiin.

    VastaaPoista
  9. Oikein oiva muistutus tämä postaus näin vuoden vaihtuessa ja ihmisten skarpatessa jälleen kerran niin liikunnan kuin ruokavalion suhteen.

    Olen itse terveystieteilijä ja sitä kautta hyvinkin kiinnostunut siitä, mitä itse ja mitä läheiseni (lähinnä siis perheeni) laittavat suuhunsa. Yleisellä tasolla en jaksa nähdä isompaa vaivaa valistamisen suhteen, vaikkakin surullista on, jos jauhelihakeittoa tarjotaan kasviruokana. Nykyään valistusta tulee kyllä joka tuutista ja on varmasti erityisesti asioista tietämättömän vaikea mieltää, mikä on juuri se oikea ja terveellisin vaihtoehto. Toisaalta jo aika pienillä valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, vaikka se ei aina siltä tunnukkaan.

    Mukavaa Uutta vuotta! Huomenna sukellan paremmin blogisi syvyyksiin tutustamaan. Olipas siis mukava löytö.

    *Anni*

    VastaaPoista
  10. Hei Anni ja kiva kun löysit tänne :-) Valistaminen on tosiaan aika turhauttavaa ja turhaa jos vastaanottavalta osapuolelta motivaatiota ja kiinnostusta ei löydy. Mutta totta, aika pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa pitkällä tähtäimellä ainakin. Mukavaa uutta vuotta sinnekin !

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !