torstai 7. kesäkuuta 2012

SITRUUNAINEN PARSAPASTA



Kerroinkin täällä, että sain käsiini ison nipun kotimaista parsaa. Siitä syntyi kaikenlaisia herkkuja, risottoa ja tätä pastaa esimerkiksi. Pastaan käytin parsat kuorimatta, katkaisin vain paksuinta tyveä hiukan pois. Ulkomainen parsa kannattanee kuoria ensin. En myöskään esikeittänyt parsaa, vaan kypsytin sen pannulla rasvassa.

Sitruunainen parsapasta


tuoretta, mielellään kotimaista parsaa
sitruunan kuorta raastettuna
tuoretta basilikaa
tuoretta kevätsipulia
kermaa
hyvälaatuista kuivapastaa ohjeen mukaan keitettynä
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ( ja voita )

Pilko parsa paloiksi. Lämmitä pannulla reilu satsi oliiviöljyä ja tilkka voita. Laita parsapalat kypsymään pannulle  kokojärjestyksessä, nuput viimeiseksi. Kun parsat alkavat olla kypsiä, heitä perään pieni määrä pilkottuja kevätsipulin varsia ja kermaa. Anna hautua minuutti, kaksi. Lisää hieman suolaa . Mausta raastetulla sitruunankuorella ja tuoreella basilikalla. Sekoita keitetyn pastan kanssa. Rouhaise annoksen päälle halutessasi hiukan lisää suolaa ja mustapippuria.



20 kommenttia:

  1. Parsa on herkkua. Sitruunan lisäksi kannattaa kokeilla sen kanssa myös sitruunaruohoa! Eräässä vegaanikeittokirjassani on ihastuttava sitruunaruoholla maustettu parsarisotto, johon tulee myös tuoretta minttua ja basilikaa. Harmi, etten voi enää syödä risottoa. :-/

    Täällä Hollannissa on jostain syystä ollut tosi nihkeästi vihreää parsaa saatavilla tänä keväänä, en tiedä miksi. Valkoinenkin maksaa hurjasti, mutta vihreää on vaikea löytää ollenkaan. Harmittavaa, koska en juuri valkoisesta parsasta perusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunaruoho parsan kanssa kuulostaa mielenkiintoiselta, samoin minttu.

      No on tosiaan harmi, jos risotto on kokonaan kiellettyjen listalla ! Se kun on melkein parasta italialaisessa keittiössä.

      Poista
  2. Mahtavaa! Näin syntyvät parhaat herkut: Yksinkertaisella tyylillä.

    Tätä on kokeiltava. Olen hulluna parsaan ja valitettavasti myös spaghettiin...ja kaikkeen italialaiseen ruokaan.

    Kiitos♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaisuus korostaa raaka-aineiden omaa makua, tykkään siksikin italialaisesta ruoanlaittotyylistä.

      Mäkin tykkään pastasta, mutta olen rajoittanut sen syömistä sattuneesta syystä...

      Maustamisen kanssa kannattaa olla varovainen tämän pastan kanssa, ks Tuian kommentti tuossa alla. :)

      Poista
  3. Mun paras kaveri on ihan hulluina noihin parsoihin... Tosin mä en ole koskaan ymmärtänyt sitä... ;) Tosin, koska en voi käyttää kermaa, tämä on varmaan selitettävissä...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet aiemmin syönyt parsaa keitettynä, kokeile paahtaa ne uunissa. Ehkä sitten ymmärrät! Kermalla lotraaminen on ihan turhaa touhua - kunnon ruoka-aineissa riittää makua kyllä muutenkin.

      Poista
    2. BagMiss: ei kerma liity parsoihin millään tavalla, paitsi poikkeuksellisesti juuri tässä ohjeessa :) . Makuasioitahan nämä, tuskin olet ainoa ihminen, joka ei ymmärrä parsan päälle ;)

      Parsasta saa vaikka mitä, yksinkertaisimmillaan esim. juuri tuo uunissa paahtaminen. Edellisessä parsa-aiheisessa postauksessa oli kommenttilaatikossa paljon hyviä vinkkejä valmistukseen, käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa ! :)

      Poista
  4. Tuon on pakko olla hyvää!
    Meilläkin syötiin juuri parsaa, uunissa parmankinkun ja tomaatin kanssa paistettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkäsin ! Ihanat, keväiset ( kesäiset ? ) maut.

      Poista
  5. Nam! Pakko kokeilla nyt viikonloppuna, kun appivanhemmat kyläilevät meillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ja kerro kuinka kävi ! :)

      Poista
    2. Tänään kokattiin tuota lounaaksi. :) Ihanan makuista! Olin tosin ehkä hieman liiankin varovainen sitruunan kanssa, mutta tästä tulee kyllä uusi lemppari. <3

      Poista
  6. Yh. Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä oli samantyyppinen ohje ja pakkohan sitä oli kokeilla. Ei ollut mun makuun, sitruuna vei parsasta kaiken maun. Ehkä ohjeessa oli mittasuhteet pielessä, hento tujaus sitruunaa olisi ollut enemmän mun mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aioin laittaakin tuohon ohjeeseen, että kannattaa olla tarkkana mausteiden ( ja sen sipulin kanssa ), mutta jätin sen kuitenkin pois. Mä maistelen aina, en luota mihinkään ohjeeseen sellaisenaan ... voin hyvin kuvitella, että liika sitruuna vie kaiken maun parsasta. Tässä sitruuna maistui vain aavistuksen, sopivasti.

      Pitäisikin taas pitkästä aikaa ostaa joku ruokalehti inspiraation vuoksi !

      Poista
  7. Kuulostaa tosi herkulta ja ihanan yksinkertaiselta. Pitääpä kokeilla tätä välillä, olen ollut nyt niin ihastunut parsan grillaamiseen (pintaan vain öljyä, suolaa ja pippuria), että ei olla tänä vuonna vielä muilla tavoilla valmistettukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillattu parsa on ihanaa sekin ! Tämän tein, kun halusin vähän vaihtelua repertuaariin :)

      Poista
  8. Näyttääpä hyvältä, lurps! Täytyy testata:)

    VastaaPoista
  9. Oi oi , tämä näyttää herkulliselta!!!

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !