sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

SAARISTOLAISLEIPÄÄ, MANSIKKAKAKKUA JA MUITA JUHANNUSILOJA


 Saaristolaisleipä

1 l appelsiinimehua
4 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl ruisleseitä
10 dl vehnäjauhoja


Lämmitä appelsiinimehu kattilassa. Älä kuumenna ! Sekoita kaikki aineet keskenään ja jaa taikina kolmeen 1,5 litran vuokaan. Nostata leipiä 1,5 tuntia.  Paista leipiä 175 asteessa noin 1,5 tuntia tai hivenen pidempään. Sivele noin tunnin paistamisen jälkeen leivät siirappi-vesiseoksella, jotta saat leipiin kauniin, kiiltävän tumman pinnan. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään päiväksi-kahdeksi.

Tarjolle voi laittaa leivän kanssa vaikkapa kalalajitelman, esimerkiksi graavia siikaa , kylmäsavustettua lohta ja sillikaviaaria. Tai sitten  leipää voi tarjota voissa paistettuna paahdetun lohen ja tillismetanan kera. Kummin vain, kokemuksesta voin sanoa, että hyvää on !


32 kommenttia:

  1. Ihana tunnelma kuvissa. Kaunis kattaus!

    VastaaPoista
  2. Ihana tunnelma kuvissa. Kaunis kattaus!

    VastaaPoista
  3. Tosi kivat nuo jalalliset lasit, aika retroisan näköiset - ovatko uudet vaiko jotain vanhaa sarjaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasit ovat Nanny Stillin Grappo-sarjaa, muistaakseni 1960-luvulta. Jonkun verran osto- ja myyntiliikkeissä on näitä tarjolla. Ovat Riihimäen Lasin valmistamat. :)

      Poista
  4. Laseihin tarttui minunkin silmäni! Ovat todella kauniit!

    Ja mitä herkkuja. Ihanaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään niistä itsekin tosi paljon, mutta ne ovat vähän turhan arvokkaita jokapäiväiseen käyttöön.

      Herkkuja tosiaan. Nyt on niiiin hyvinsyönyt olo ! :D

      Poista
  5. Oi, mitä herkkuja! Tässä tulee ihan nälkä, slurps!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne saisi tulla rääppiäisiin vaikka heti ! :D

      Poista
  6. Oolalaaa miten kaunis blogi, liityin lukijajoukkoosi!!

    VastaaPoista
  7. Ihania herkkuja, upeita kuvia ja todella kaunis kattaus! Saaristolaisleipää on minunkin pitänyt tehdä jo pitkään. Ihana kälyni sitä aina tekee ja tuo meillekin tullessaan - se on niin HYVÄÄ. Nyt loman kunniaksi taidan vihdoin itsekin "vaivautua" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis ! :)

      Saaristolaisleipä on oikeasti tosi helppo tehdä, tosin tästä ohjeesta tulee kolme isoa leipää. Puolittamalla sen saisi ehkä kaksi sopivankokoista... pitää muistaa se ensi kerralla, nyt on leipää nimittäin kaappi täynnä.

      Poista
  8. Ja kaiken kruunaa tuo Marie Antoinette-tyylinen kakku!Kyllä sinun pöydässäsi kelpaisi vierailla.Itse olen ollut jo 3 yötä töissä ja vielä 2 jäljellä(sairaalamaailmassa)elikkäs elän juhannusta juuri muiden upeiden kuvien kautta.Palkitsin itseni etukäteen jalkahoidolla ja jälkikäteen varmaan just jollain hyvällä ruoalla...ja ehkä Pian tunikalla.Ties vaikka tuota saaristolaisleipää ja kakun vääntäisi.Tämä blogi on uusi tuttavuus minulle(Mirkan kautta) ja näemmä todellakin kannatti löytää tämä.Toivokaamme kaikille hellekesää(sais siis todella tulla jo)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis ! :)

      Kakku on marenkikakku ja se maistui yhtä ihanalle mitä näytti hyvältä ulospäin. Leipä on helppo tehdä, mutta kannattaa muistaa, että sen pitää antaa tekeytyä päivä, kaksi.

      Viiden yön valvominen kuulostaa niin eksoottiselta, enpä taitaisi itse selvitä moisesta !

      Poista
  9. Ihanat juhannustunnelmat :) Nanny Stilleistä tykkään minäkin. Mulla lähinnä noita kippoja ja kulhoja ko rouvan suunnittelemana. Kaikki yhtä ihania, myös ne vihreät, mitä ällösin joskus sata vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika ihanaa kieltämättä :)

      Tämän sarjan kippoja ja kulhoja toivoisin minäkin löytäväni jostain, sopuhintaan. Lienee mahdoton tehtävä...

      Poista
  10. Kivan näköinen juhannus teillä! Nuo kukat on tässä ja tuolla ylempänä niin ihanat ja niin juhannusta ♥ Mökille poimittiin samanmoinen kimppu aattona.

    Hanna Melukylästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnokukat ovat tosiaan ihanat ja niiiin juhannusta ! :) Yllättävän hyvin nuo kukat ovat vieläpä kestäneet.

      Poista
  11. Ihania herkkuja!! Parasta kesässä on kyllä tuoreet raaka-aineet ja aurinko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, siinäpä ne kesän hyvät puolet tiivistettynä !

      Poista
  12. Löysin blogisi sattumalta ja voi hyvänen aika mitä ihania herkkuja pöydässänne on ollut, löytyykö reseptiikka jostain näidin herkkuihin?☼ ڿஇtஇڿ‎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipaatko jotain erikoisesti ? :) Antti Vahteran jostain kirjasta löytyy ainakin paahdettu lohi tillismetanalla ja muistaakseni peruna-kaprissalaatti, joka tarjoillaan kylmäsavulohen kanssa, on Jamie Oliverin, samoin muistaakseni salsa verden ohje ( joka on kuvissa kyljysten kanssa ). Sillikaviaarin ohje on miehen käsialaa. :)

      Poista
  13. Kysyin siksi, että joissain blogeissa on haulla haettavana esim. blogissa olleiden ruokien ohjeet, tarkoitin, että jos sinulla on tällainen osio, niin haluaisin linkin sinne :) kiitos vastauksestasi!☼ ڿஇtஇڿ‎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ruokaohjeet ja muut ruokajutut löytyvät "tunnisteet" kohdan ruoka-linkistä. Mutta näiden ohjetta ei ole täällä missään, pahoittelen ! :)

      Poista
  14. Ompas ihanan kesäisiä kuvia. Näistä henkii juuri sellainen kaunis kesän tunnelma. :)

    VastaaPoista
  15. Petriina, voi sua...tämä on ihana postaus♥

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !