sunnuntai 13. helmikuuta 2011

MIEHET !



1. John Steinbeck: Vihan hedelmät
2. John Irving: Oman elämänsä sankari
3. Vikram Seth: Sopiva nuori mies
4. Peter Hoeg: Lumen taju
5. Irving Stone: Michelangelo
6. Alexandre Dumas: Monte Criston kreivi
7. Gabriel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys
8. Jostein Gaarder: Sofian maailma
9. Henri Charriere: Papillon
10. Henning Mankell: Kasvoton kuolema
11. Grimmin veljekset: Sadut
12. Kurt Vonnegut: Titanin seireenit
13. Mark Twain: Tom Sawyerin seikkailut
14. Pablo Neruda: Andien mainingit
15. JD Salinger: Sieppari ruispellossa
16. William Golding: Kärpästen herra
17. Mario Puzo: Kummisetä
18. Nicky Cruz: Juokse poika juokse
19. W.B. Yeats: Runoja
20. Thomas Hardy: Tessin tarina

Tämän kirjahaasteen tehtyäni jäin miettimään vastaavaa listaa mieskirjailijoiden teoksista. Jostain syystä kuitenkaan monet mieskirjailijoiden kirjoittamat klassikot tai muuten tunnetut teokset eivät ole tehneet mitenkään erityistä vaikutusta minuun. Hyviä toki monet ovat olleet ja lukemisen arvoisia, mutta vain harvat ovat onnistuneet jättämään sellaisen muistijäljen kuin edellisessä listassa mainitut teokset. Johtuneekohan tämä siitä, että tartun jostain syystä mielummin naiskirjailijoiden teksteihin, pohjalla kokemus yhteisestä naiseudesta ja sen myötä tietystä ajattelutavasta ja tunne-elämästä, joka välittyy teksteihin ja saa ne tuntumaan tutummilta ja omemmilta. 

Tämä lyhyt lista mieskirjailijoiden teoksista pohjautuu samaan ideaan kuin edellinen listani. Nämä kirjat ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen, tavalla tai toisella. Huomaan, että suurin osa näistäkin kirjoista on luettu alle parikymppisenä tai jossain niillä main. Ja kotimaisia kirjoja ei ole mukana yhtään. Lieneeköhän äidinkielentuntien pakkoluetuttaminen tehnyt tehtävänsä ? 

Nyt olen kuitenkin onnistunut hiukan haastamaan itseäni ja poikkeamaan totutusta. Luin kirjablogien innoittamana Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät , joka oli todella mukaansatempaava ja erikoinen lukukokemus. Nyt olen aloittanut Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan samalta tekijältä. Joel Haahtelaan tartun kotimaisista seuraavaksi. Le Clézion Harhaileva tähti oli ainoa kirja-alehankintani, vaikka hypistelin parin tutun naiskirjailijan teoksia sillä mielellä. 

Onko listassa yhtään tuttua nimeä ? Mitä siinä omasta mielestäsi tulisi ainakin olla ? Suosituksia saa antaa !

9 kommenttia:

  1. Mä haluisin enemmän aikaa lukemiselle. Tuntuu, että milloinkaan ei oikein ole sitä ihanaa rauhaa. Haluisin kääriytyä peittoon ja heittää mielen jonnekin kauas. Ehkä joskus!

    mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Tuttuja ovat listaltasi: John Steinbeck, John Irving,Peter Høeg, Alexandre Dumas, Henning Mankell, Kurt Vonnegut, Pablo Neruda ja J.D.salinger.

    Minä lisäisin vielä: Mika Waltari, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Thomas Mann, Herman Hesse, Heinrich Böll, Rainer Maria Rilke,Philip Roth ja Ian McEwan.

    VastaaPoista
  3. Emilia: siinähän se, kun on lapset ja työ ja nukkuakin pitäisi... haluaisin lukea enemmän, ehkä sitten taas joskus ?

    Leena:tuossa jälkimmäisessä listassasi on tuttuja nimiä, jäin miettimään sitä, että olisi pitänyt sittenkin venyttää tuota omaa listaani hiukan... no, olen nainen ja tein asian hankalaksi, lista pysyköön tuossa mitassa ;-)

    VastaaPoista
  4. Hei! Lumiomenan blogista eksyin tänne. Voi lue Haahtelaa, mutta älä aloita Katoamispisteestä vaan vaikkapa Perhoskerääjästä tai Elenasta. Katoamispistekin on hieno, mutta lue muita ensin.

    Ihania kuvia sinulla täällä!

    VastaaPoista
  5. Hei Joana ja kiva, että eksyit :-) Kiitos vinkeistä Haahtelan suhteen. Onko Katoamaispiste jotenkin turhan haastava tai erikoinen ?

    Ja kiitos :-)

    VastaaPoista
  6. Kiva pohtia myös kirjallisuuden miehiä. Palaan tähän varmasti myöhemmin omassa blogissani, kunhan ehdin. :) Joanan tavoin suosittelen Haahtelalta Perhoskerääjää. En tosin ole lukenut häneltä muuta, mutta rakastuin siihen kirjaan. Toivottavasti pidät Jääskeläisen Lumikosta.

    Listallesi ja Leena lisälistalle lisäisin vielä Hemingwayn "49 ensimmäistä kertomusta", Michael Cunninghaminin hienoakin hienomman "Tunnit", Juha Itkosen "Myöhempien aikojen pyhiä" sekä Italo Calvinon "Paronin puussa". Nämä tulivat äkkiseltään mieleen. Ai niin, ja Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen.

    VastaaPoista
  7. Hassua, että sulla ei ollut yhtään kotimaista kirjailijaa! Mun suurimmat kirjailijasuosikit puuttuu kokonaan: muidenkin mainitsema Haahtela, Reko Lundan, Riku Korhonen, Olli Jalonen

    VastaaPoista
  8. lumiomena: Palaa ihmeessä :-) Tätä olikin mielenkiintoista pohtia, lähinnä siis siltä kannalta, että miksi ylipäätään luen mieskirjailijoiden teoksia niin vähän. Ja kotimaisia mieskirjailijoita en oikeastaan ollenkaan ! Olen tosi tyytyväinen siitä, että luin sen Jääskeläisen, se madalsi kynnystä tähän asiaan jotenkin. Cunninghamia on kehuttu niinpaljon, että se pitänee siirtää lukulistalle.

    Marianna: eikö ! Olen vasta kiinnostumassa heistä, kuten kotimaisesta kirjallisuudesta ylipäätään. Äiti ei koskaan lukenut kotimaissta, liekö siis kotoa osa vaikutteista. Reko Lundan kiinnostaa Haahtelan lisäksi kyllä.

    VastaaPoista
  9. Minun tulisi tietysti jäävätä itseni PIJ:n isänä, mutta eihän pääministerikään sitä älynnyt tehdä, joten...
    Kun hyvään kirjaan paneutuu, niin siinä sukulaisuudet unohtuvat ja joutuu kirjan valtavirran vietäväksi nahkoineen luineen päivineen. Muutaman kerran Harjukaupungin kohdalla asuinpaikkojen samankaltaiset muistot muutaman kerran melkein sivaltavat kasvoille yllättävyydessään tyyliin: noinhan sen olisin itsekin kirjoittanut (tosin kykenemättömänä moiseen saavutukseen.

    Iisi

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !