tiistai 23. marraskuuta 2010

VÄRIÄ LAUTASELLE !




Vihannesten käytöstä tässä huushollissa on toivottu postausta :-) .  Tämä on sellainen asia, josta voisin puhua vaikka yön läpeensä ja ajattelinkin jatkaa juttua jossain vaiheessa. Jos nyt muutaman asian saisi kuitenkin sanottua ihan heti. Olen tällainen semikasvishyväkarppi eli  noudattelen pääsääntöisesti kasvisruokapainotteista hyvähiilihydraattista ruokavaliota. Omasta mielestäni syön normaalisti ja oikein hyvin, mutta välillä ympäristö kokee, että ruokavalioni on hieman liikaa "tavallisesta" poikkeava. Olen ihmettelijöille sanonut suoraan, että kannattaa kokeilla tätä minun tapaani syödä, että ei se tapa, vaikka ei syö perunaa tai sokeria tai oranssia lihaa ja jättää liemikuutiot ja makkarat kaupan hyllyyn.

Tärkein tapani käyttää vihanneksia ja juureksia on valmistaa niistä lämmin ruoka, salaattia syön vain sesonkiaikana enkä voi sietää raasteita. Inhoni raasteita kohtaan juontaa juurensa kouluajoille, jolloin porkkanaraasteen sekaan oli ujutettu rusinoita ja ananasta ja jolloin oli pakko nauttia myös lantturaasteesta ja raa'asta kaalista. Yksi kestoinhokkini on erilaisissa ruokapaikoissa tarjottava kiinankaali"salaatti".  Syön muuten melkein mitä vain ( paitsii kanaviilokkia ja tillilihaa ) , mutta näihin en vain kykene.

Käytän ruuanlaitossa paljon juureksia ja runsaasti erilaisia kaaleja ja munakoisoa sekä kesäkurpitsaa ja paprikoita. Lähtökohtani aterian teossa  on usein se, että mietin, mitä kasviksia tekee mieli. Sen perusteella sitten rakennetaan muu ruoka, joka hyvin usein sisältää joko linssejä, kikherneitä, kvinoaa, täysjyväohraa tai -couscousia ja lisäproteiinin lähteenä tofua, soijaa, kalaa, äyriäsiä tai maitotuotteita. Vihannekset yleensä freesaan oliiviöljyssä, höyrytän tai kiehautan nopeasti ja sekoitan ne sitten esimerkiksi kikherneiden joukkoon. Varsinkin juureksia paahdan uunissa oliiviöljyn ja mausteiden kera ja  sosekeittoa teen ainakin kerran viikossa. Lapsille maistuvat pinaatti- ja porkkanalätyt ja moniin ruokiin saa ujutettua vihanneksia, kun ne vain raastaa tai silppuaa muuten pieneksi . Pakastevihanneksia kannattaa käyttää varsinkin talvella, niissä on ravintoaineet kohdallaan, toisin kuin huonosti säilytetyillä "tuoreilla" vihanneksilla. Esimerkiksi käyttämäni parsakaali on lähes aina pakastetavaraa, tuoreet parsakaalit ovat yleensä kaikkea muuta kuin tuoreita. Mikäli haluaa lisätä kasvisten käyttöä omassa ruokavaliossaan, kannattaa tehdä ihan puhtaasti kasvisruokia useamman kerran viikossa ja ainakin  huolehtia siitä, että kaikilla aterioilla on tarjolla vähintään  kasvislisäke, jota otetaan se puoli lautasellista !


Juures-couscous

3-4 punajuurta
3-4 porkkanaa
palsternakka
( muitakin juureksia voi käyttää, unohda kuitenkin peruna )
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
tuoreita yrttejä ( esim. oregano, timjami, rosmariini )

Kuori ja paloittele juurekset. Punajuuret saavat olla aika pieninä kappaleina. Päälle oliiviöljyä ja mausteita ( yrtit voivat olla myös kuivattuja ).  Paahda hyvässä uuninlämmössä kunnes juurekset kypsyvät.

Keitä couscous kasvisliemessä ohjeen mukaan. Laita lautaselle pari ruokalusikallista couscousia ja asettele päälle kypsät juureslohkot. Koristele tuoreilla yrteillä. Jos haluat tarjota tämän pääruokana, niin murustele päälle lisäksi esim. feta-juustoa.

7 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Mikähän siinä onkin että nuo kasvisruoat tuntuu niin tylsiltä vaikka oikeesti on tosi herkullisisa :/ ? Heitteleppä tänne niitä linssi/kikherne ym muita ohjeita niin voin itselleni kopsata kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Mukavaa ja tärkeää asiaa. Ja ihanan värikästä! Couscousista saa niin hyvää.

    Olin itse kasvissyöjä (tai pescovegetaristi) useita vuosia, mutta aloin syödä lihaa uudelleen. En tosin nytkään syö juuri kuin kanaa. On parempi olo näin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä postauksesta, kirjoita aiheesta vaan lisää, jos jaksat! Luen kyllä mielelläni.

    Tästä semihyväkarpista kuoriutui pimeän vuodenajan myötä pelkkää huonoa hiilihydraattia mättävä ahmatti. Jotenkin perustelen tätä itselleni sillä, että olen tällä hetkellä ihan puhki erityisesti nuoremman viikarimme vuoksi, enkä jaksa yhtään miettiä syömisiä. Toisalta tiedän kyllä, että perustelu tökkii, koska oikeastihan olisi ihan yhtä helppo tehdä se "oikea" valintakin. Meidän vanhempi poikakin kieltäytyy tällä hetkellä kaikista uunin/hellan kautta käyneistä kasviksista (tuoreita sentään syö mielellään, paitsi mitään kaalia), enkä jaksa monta kertaa päivässä sitä tappelua ruokalautasen äärellä. Jos tämä tästä vähän helpottaisi, niin sitten minäkin.

    Juu, juu, tiedän että selittämiseltä kuullostaa...

    VastaaPoista
  4. Mielelläni palaan tähän asiaan, tämä postaus oli vähän niin kuin alustusta asiaan, sellaista tajunnanvirtaa. Pitänee jäsennellä ajatuksia enemmän.

    pampula: ainakin linssikeiton ohje löytyy arkistosta. Kasvisksilla saa mielestäni ateriaan paljon enemmän vaihtelua kuin peruna/riisi/pasta/nuudelimätöllä, puhumattakaan ravitsemuksellisesta sisällöstä. Pidän mielessä toiveesi :-)

    Mirka: koita ajatella niin, että jaksatkin sitten paremmin, kun syöt paremmin :-) Ymmärrän kyllä tuon tuskastumisen lasten syömisiin. Meillä nuorempi on varsinainen nirsake, joka eläisi pelkällä punaisella lihalla ja karkilla, jos saisi. Ei saa, mutta teen monesti lapsille erikseen ruuan, vaikka joskus vannoinkin, että siihen en ryhdy. Teen usein juuri noita vihanneslättyjä tai esim. soijarouheesta ja säilyketomaateista pastakastiketta, ne uppoavat aina, samoin monet keitot. Onneksi päivähoidossa on kohtalaisen monipuolinen ruoka ( vaikka siellä tarjotaan ihan liikaa makkara- ja liharuokia, jos minulta kysytään ! Ei kysytä, mutta protestoin kumminkin ).

    lumiomena: itse syön lihaakin, mutta vain harvoin. Lähinnä silloin, jos on vieraita, jotka ovat liharuokaa toivoneet tai jos sitä tarjotaan jossain. Pidän erityisesti karitsasta ja riistalihasta. Proteiinia saan ihan riittävästi ilman lihaakin ja rautaa saa onneksi tablettimuodossa.

    VastaaPoista
  5. Miten teet leivän kanssa, syötkö ollenkaan? Minulle varsinkin se aamupala on vaikea ilman leipää... olen syönyt kananamuna-aamiaisiakin paljon, mutta se ei oikein meikäläiselle sovi kun on sappikiviä.... Eli nyt sitten syön tummaa leipää ja Ullan pakarin lisä-aineettomia leipiä, ne on kyllä tosi hyviä!
    Minäkin olen sellainen ehkä puolikarppaaja ;) paitsi että makeaa menee kyllä aina silloin tällöin vatsanpohjalle, kun kerta kaikkiaan vaan NIIN tekee mieli ;)

    VastaaPoista
  6. Ei se haittaa, vaikka makeaa syökin joskus. Kohtuus kaikessa, sillä pääsee jo pitkälle !

    Syön leipää, mutta vain täysjyväruisleipää ja sitäkin ainoastaan kaksi palaa päivässä, runsailla kala- tai kananmunalisukkeilla yleensä. Laitan siis päälle esim. salaattia ja munavoita tai graavia kalaa/kylmäsavulohta, pesto-tonnikalalevitettä tai esim. salaattia ja kananmunaa plus anjovista. Tällaisesta satsista lähtee nälkä piiitkäksi aikaa. Aamulla syön yleensä kaurapuuron, sen liukoinen kuitu tekee hyvää ja se on nopea nielaista, aamulla kun aika tuppaa aina loppumaan kesken ;-)

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !