torstai 18. marraskuuta 2010

HEDELMÄISTÄ


Yritän sinnikkäästi lisätä hedelmiä omaan ja lasten ruokavalioon. Vaikka kasvisten käyttö tässä taloudessa on runsasta ja monipuolista, hedelmien syönti takkuilee jostain syystä. Yksi syy on tietenkin valikoiman suppeus ja hedelmien huono laatu; nehän poimitaan raakana ja kypsytellään sitten jossain laivan ruumassa. Jos kypsytellään. Olen kerran jos toisenkin ostanut kiivejä, jotka eivät parissa viikossakaan ole pehmenneet sopivasti, vaan muuttuvat pinnalta lössöiksi ja ovat kuitenkin sisältä kovia kuin golfpallot. Ärsyttävää. Puhumattakaan homeisista viinirypäleistä ja kuivista, puisevista appelsiineista... Nyt ajattelin taas kerran ryhdistäytyä ja kokeilla jotain erilaista. Ostin persimonin, jonka ajattelin syödä koeluontoisesti sellaisenaan sekä kokonaisen ananaksen, jonka ajattelin grillata halloumi-juuston kanssa. Olenkin miettinyt, että yritän jatkossa ujuttaa hedelmiä ruuan sekaan sen sijaan, että väkisin yritän nakertaa niitä sellaisenaan. Otankin kiitollisuudella kaikki hyvät vinkit vastaan, siis sellaiset, joiden avulla saisin lisättyä hedelmien syömistä ikään kuin vaivihkaa :-)


Kummitädin hedelmäherkku

erilaisia hedelmiä paloina ( esim. banaania, nektariinia, kirsikoita, ananasta )
valkosuklaata paloina

Levitä pilkotut hedelmät uunivuokaan. Paloittele päälle valkosuklaa ja laita vuoka uuniin ( n. 200 °C ), kunnes suklaa hiukan ruskistuu reunoilta. Tarjoile vähän jäähtyneenä sellaisenaan tai vaikkapa vaniljajäätelön kanssa.

6 kommenttia:

  1. Mäkin olen tosi huono hedelmien kanssa, ja oikeastaan vielä huonompi marjoissa... En tiedä mikä siinä on - ihan hyviä ne on, mut harvemmin tekee mieli. Idea ruuan sekaan ujuttamisesta on hyvä :)

    VastaaPoista
  2. vihannesten syöntihän on tärkeämpää. lukisin mielelläni postauksen teidän talouden vihannesten käytöstä, otan mielelläni vastaan vinkkejä.

    yksi tärkeä juttu on ostaa hedelmät irtomyynnistä, niissä puolen kilon viinirypälepakkauksissa voi olla keskellä mitä tahansa, samoin 1,5 kg:n mandariinipusseissa.

    omenaa voi raastaa viilin tai puuron päälle. banaani on hyvää paloiteltuna ja helppo kuoria. itsetehty hedelmäsalaatti on hyvä jälkiruoka. banaania, appelsiini ja omenaa.

    -e

    VastaaPoista
  3. Unohdinkin marjat tyystin ! Pidän niistä paljon tuoreina, mutta pakastemarjoja inhoan enkä osaa käyttää niitä kuin smoothien sekaan soseutettuna. Varmaankin jotain lapsuuden traumoja, kun oli joka aamu pakko syödä puuron kanssa lötsähtäneitä pakastemansikoita tai mustikoita :-/

    -e : hyvä postausehdotus, kiitos :-) Ja ihan totta, valmiiksi pakattuna ei kannattaisi ostaa yhtään mitään. Hyvä idea tuo omenan raastaminen, pitääkin kokeilla. Banaani on vakioeväs töihin, juuri helppoutensa takia. Hedelmäsalaatti on hyvää, sitä voisin tehdä jo tulevana viikonloppuna. Kiitos ideoista.

    VastaaPoista
  4. tuore ananas on ihan ehdoton oma suosikkini, voisin syödä sitä vaikka millä mitoin. välillä tehdäänkin jälkkärilautanen erilaisista hedelmistä. kaikki vaan pilkottuina kauniisti esille ja kyllä tekee kauppansa. niin, ja ihastuin sun hedelmäkoriin :)

    VastaaPoista
  5. Tuon takia mä en osta käytännössä ollenkaan "tuoreita" hedelmiä talvella - ne ovat aina kovia ja mauttomia. Eikä ihme - jos mustikkaa poimittaisiin raakana ja kuskattaisiin toiselle puolen maailmaa vihannestiskiin, olisiko se kovin hyvää?

    Kotimaisia omppuja ostan ja teen niistä sosetta. Aamuisin syön "omaa mysliä", jota teen sekoittamalla pähkinä-kuivahedelmäsekoitusta johon lisään marjajauhetta. Marjajauheita löytyy joistakin marketeista, mutta ainakin "ekokaupoista" kuten Punnitse & Säästä löytyy paljon marjajauhevalikoimaa. Ovat todellisia vitamiinipaukkuja!

    Kasviksia syön enemmän osana lämmintä ruokaa - käytän juureksia, papuja, linssejä ja sellaisia.

    Taisit muuten jossain kirjoituksessa kaivata hyvää kasvisruokablogia. Yksi tosi hyvä on Chocochili.

    VastaaPoista
  6. Hedelmäkori on lahja, josta olen tykännyt kovin. Se on aika vetoisa, tilava siis ! Alessin tuotteet ovat siitä kivoja, että niissä yhdistyy käytännöllisyys ja kaunis design.

    Salla: omenasose on tosi hyvää ! Harmi, että pakastimeen ei mahdu oikein mitään :-/ Marjajauheista en ole koskaan kuullutkaan: pitääpä tutkia Ruohonjuuren valikoimat ensi kerralla.

    Kiitos blogisuosituksesta, vaikuttaa hyvältä !

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !