keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

HYVINVOINTI LASISSA


Monen muun tavoin olen tällä hetkellä ihastunut ( viher )smoothien helppouteen ja terveellisyyteen. Marja- ja hedelmäsmoothieta olenkin harrastanut kumiankkaprojektin alusta lähtien ja se on kätevästi ratkaissut ikuisen " nopea-ja-täyttävä-aamupala-onko-sellaista " -ongelman. Vihersmoothie taas on ratkaissut ikuisen " nopea-ja-terveellinen-välipala-jotain-muuta- kuin-leipää " -ongelman.  Ihan kaikki näistä sötkötyksistä eivät ole onnistuneet, eivät maun eivätkä estetiikan puolesta. Se on ainakin tullut todettua, että samaan lasiin ei kannata survoa punaista ja vihreää, tulos muistuttaa epäilyttävästi kuravelliä vaikka maku olisi ihan kohdillaankin. Sen sijaan tällainen vihreä juoma on ilo silmälle, sen maun lisäksi.

Avokadosmoothie

1 iso avokado
1 banaani
1/2 verigreippi
1 kiivi
pakastepinaattia pari kuutiota
tuoretta basilikaa
jääkuutioita
( proteiinijauhetta esim. vaniljanmakuista )

Energiaa koko satsissa proteiinijauheen ( n. 0,5 dl ) kera on vähän yli 500 kcal, kasviksia lähes 500g, rasvaa 29,5 g, hh 43,5 g, proteiinia 16,6 g, kuituja 11 g.  Näin ison määrän puolitan yleensä kahdelle välipalalle. Säilytän syömättä jääneen puolikkaan kannellisessa astiassa jääkaapissa ja vedän sen napaani saman vuorokauden sisällä.

Tuosta proteiinijauheesta muutama sana. Mielestäni se ei täysipainoisessa ruokavaliossa ole mitenkään välttämätön lisä, mutta halusin itse kokeilla tuota törmättyäni hyvältä kuulostavaan tuotteeseen. Käyttämäni jauhe on Sun Warriorin Warrior Blend , joka on kasvipohjainen raakaproteiinivalmiste. Ostin sitä ihan testimielessä, ajatuksena saada vähän vaihtelua näihin harrastamiini sörsseleihin, joissa proteiininlähteenä on yleensä maitorahkaa, maustamatonta jogurttia tai raakaa kananmunaa. Tällä lyhyellä kokemuksella voin sanoa, että ainakin tuo maustettu versio on ihan liian makeaa omaan makuuni enkä pidä stevian keinomakean mausta oikeastaan ollenkaan. Harmi. Mikäli koen jatkossa tarvetta jollekin tämäntyyppiselle tuotteelle, taidan kallistua joko tämän saman valmistajan johonkin maustamattomaan versioon tai sitten esim. Urtekramin luomuherajauheeseen, tosin tiedän itse tulevani toimeen ilmankin varsin hyvin. Jos kuitenkin on tarvetta lisäproteiinin saannille esim. kasvisruokavaliota noudatettassa, niin joku tällainen tuote puoltaa kyllä hyvin paikkansa. Tosin aikamoinen hintalappu oli paikallisessa luontaistuotekaupassa esimerkiksi tuon Sun Warriorin paketin kyljessä, lähemmäs 70 euroa. Tilasinkin omani iHerbista, jolloin hintaa kilon pakkaukselle tuli noin puolet vähemmän.

Kumiankkaprojekti etenee siis edelleen, omalla painollaan. Sopivat syömiset ja liikkumiset ovat löytymässä tai löytyneet. Kaikenlaista on tullut kokeiltua ja välillä on tullut vähän takapakkiakin, mutta niinhän se näyttäisi olevan, että jokaisen on löydettävä omat, toimivat juttunsa itse. Minua on tässä prosessissa hyödyttänyt liikunta- ja ruokapäiväkirjan pito, johon esimerkiksi Kiloklubi tarjoaa hyvän alustan. Mitään kesä- tai bikinikuntoa en todellakaan havittele, vaan sellaista sopivaa tasapainoa syömisten ja liikkumisten suhteen myös tästä eteenpäin. Rapakunnon kohentaminen ja painon pudottaminen ei ole yhtään niin mukavaa puuhaa, että sitä viitsisi tehdä joka vuosi.

17 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Mitä suosittelesit tuohon pirtelöön avokadon ja kiwin tilalle, kysyy nimim. allerginen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiivin voi jättää hyvin poiskin, mutta avokadoa on vaikea korvata millään. Päärynä ja ruokalusikallinen hyvälaatuista öljyä ? Päärynästä kuidut ja mieto maku ja öljystä hyvät rasvat . En tiedä, pitää varmaan kokeilla ensin itse :))

      Poista
  2. Itsekin tohkeissani tilailin tuota vaniljaproteiinijauhetta Jenkeistä ja olin aivan järkyttynyt sen makeudesta. En saanut sitä edes alas. Harmitti kovasti ja varmasti pysyn tästä lähtien maustamattomissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aion syödä omani pois, mutta kyllä siinä tekemistä riittää ;) Parhaiten se tuntuu toimivan esim. greipin ja muiden kirpeiden hedelmien kanssa.

      Poista
  3. Tää oli niin mulle tämä postaus! :) Kyllä se on todellakin vain smoothien puutteesta johtuvaa tämä yleinen velttous.

    Mä ajattelin kesällä kokeilla vuohenputkea pienissä määrin joukkoon. Siinä on sellainen kumman hammastahnamainen maku, greipin kanssa voisi mennä. Meillä on ihan törkeä vuohenputkiongelma pihassa ja ajattelin, että if you can't beat it, eat it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli ! Mä olisin ehkä hieman hermostunut, jos et olisi kommentoinut mitään. ;)

      Mulla on velttouteen hyvät täsmälääkkeet: paljon kevyttä tai keskiraskasta liikuntaa ja smoothieta naamariin, kyllä se siitä ! ;)

      Vuohenputki on ihan liian hc:ta mulle, mutta voikukkaa ja nokkosta voisin kokeilla.

      Poista
  4. No osu ja uppos mullekin -tuli pääsiäisviikon aikana vietettyä sellaista anti-paastoa, että tulla tupsahti 2 kiloa lisää, apua! Ja uhosin, että nyt lähtee smoothie-paasto perään. Ja lähtikin, tämä resepti kokeiluun siis myös, kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkär juhlapyhät ovat pahoja, silloin tuppaa tuo anti-paasto olemaan päällä isolla vaihteella. Puuh.

      Smoothiet on hyviä, niihin kun saa sullottua mitä tahansa terveellistä vähän huomaamatta. Niitä pakastemarjojakin, joita muuten ei koskaan tule syötyä. :))

      Poista
  5. Sait minut kyllä kiinnostumaan viherpirtelöstä! Itse teen rahkapohjaisia marjapirtelöitä (vehnäleseellä :), mutta näitä vihreitä en ole uskaltanut kokeilla. Tuossa näyttäisi kaikki ainekset olevan mieleisiäni, joten ei kai se pahaakaan voi olla :)

    Sinulla on muuten erittäin kaunis blogi, oikea ilo silmälle!

    Anski (KKKK)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä ! Tässä on tosi mieto maku, raikas. Ajattelin tänään kokeilla avokado-ananas-pinaatti -yhdistelmää, katsotaan miten ämmän käy ;)

      Kiitos :))

      Poista
  6. Miekin olen hulluna vihersmoothieen. Juon joko sellaisen tai maitohera-banaani-kananmuna-mustikka-jne-juoman aamupalaksi joka aamu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko sulla mitään hyvää ohjetta ? Banaani-mustikka-kananmuna-jne. on niin tuttua huttua, että kivaa vaihtelua nämä vihreät ! :)

      Poista
  7. Täällä yksi pirtelöihin hurahtanut... Tätä reseptiäkin täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla ! Mun mielestä tuo greippi sopii tähän oikein hyvin, tuo sellaista kivaa kirpeyttä. Kokeilin eilen ananaksen kanssa, mutta siitä ei tullut tarpeeksi makua. Tosin, kiivikin jäi vahingossa pois.

      Poista
  8. Kiitos muistutuksesta! On ollut jo jonkun aikaa projektina että saisi surautettua vihersmoothiet aamun alkajaisiksi. Täytyy vaikka viikonloppuna kokeilla! Hyvältä näyttää! Mä en ymmärrä noista protskujauheista yhtään mitään, osaatko valaista tarkemmin? Itse en syö lihaa ollenkaan niin varmaan olisi hyvä lisä minunkin ruokavalioon. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeaa ja terveellistä ja hyvää, ihan paras tapa aloittaa aamu ! :))

      Mä en ole kovinkaan perehtynyt noihin proteiinijauheisiin, mutta sen tiedän, että niitä on paljon erilaisia. Suurin osa on heraproteiinipohjaisia eli jos olet vegaani, niin ne eivät käy. Halvimmissa on myös rutkasti lisäaineita. Tämä mun käyttämä vesrio on täysin kasvipohjainen ( sis. hamppu-, herne- ja karpaloproteiinia ). Vegaaniruokavaliossa ja muutenkin kasvisruokavaliossa proteiinien saanti jää helposti alakanttiin, jollei käytä runsaasti esim. maitotaloustuotteita ( rahkaa, raejuustoa esim. ) ja kananmunia sekä soijaa. Tosin, jos ei laihduta eikä liiku runsaasti, noin kilo proteiinia per painokilo riittää, joten ihan välttämättömiä nämä eivät ole missään ruokavaliossa. Jos jotain tällaista haluaa käyttää, niin jauheen voi sekoittaa esim. smoothieen tai pelkkään veteen, mehuun, maitoon tai esim. jogurtin tai rahkan joukkoon. Toivottavasti tästä vastauksesta oli edes jotain iloa !

      Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !