lauantai 21. heinäkuuta 2012

@LOUHISAARI


Viime viikonloppuna teimme pienen kesäretken tähän lähialueelle, ajelimme Saariston Rengastietä Naantalista Askaisten Louhisaaren kartanolinnalle. Pelkästään kauniiden maisemien vuoksi ajelu oli mukavaa, mutta kieltämättä Louhisaari teki paljon suuremman vaikutuksen kuin maisemat. Vuonna 1655 valmistunut päärakennus on mahtava kooltaan ja ulkonäöltään. Se edustaa Suomessa varsin harvinaista palatsiarkkitehtuuria ja on säilynyt kokonaisuutena varsin hyvin. Rakennuksia ympäröi laaja englatilaistyylinen puistoalue, josta löytyy mm. Mannerheimin perheen lasten leikkimökki ja 1800-luvulla rakennettu kylpylärakennus. Kartanonhan on kuulunut mm. sekä Flemingeille että Mannerheimeille, nykyään se toimii Museoviraston alaisena museona. Perhelippu opastettuine kierroksineen maksoi yhteensä 12 € , joten kovin kallista tutustuminen tähän upeaan paikkaan ei ole. Opastettu kierros kesti alle tunnin, lapsetkin jaksoivat sen hyvin, kierros kun oli höystetty hytisyttävillä kummitusjutuilla ! Louhisaaren kummituksista on kirjoitettu kirjakin, sen lupasin lainata kirjastosta seuraavalla kerralla. Erityisesti mieleen jäivät perunoita heittelevä kellarikummitus sekä vaaleanpunaisessa kuvassa näkyvään seinäkomeroon unohdettu kartanonrouva, jonka mustasukkainen aviomies telkesi lukkojen taa useaksi viikoksi tai kuukaudeksi poissaolonsa ajaksi, unohtaen kertoa palvelusväelle asiasta. Nälkään nääntyneen rouvan haamun saattaa nähdä öisin puistossa vaeltelemassa. Muitakin kummituksia talosta löytyy ja uskon niistä jokaiseen, kartanossa ja sen yksinäisessä sijainnissa on erityistä ainesta kaikenlaisten kummitusten syntyyn. Talo jäi omaan mieleeni niin, että olen jo kärttänyt sinne tehtävää syysretkeä, ihan vain siksi, että saan fiilistellä  paikan hienoutta kaikessa rauhassa.

14 kommenttia:

 1. Vau, kuvistasi päätellen upea paikka, kiitos kesäretkivinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne kannattaa kyllä tehdä reissu ! Kartano on todella vaikuttava ja opastettu kierros oli erinomainen, vaikka vintille ja kellariin ei päässytkään.

   Poista
 2. Hieno! Mekin päätimme koukata tuota kautta seuraavalla reissulla. Jännä tuo eksoottinen leponurkka :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ! Eksoottinen lepohuone on lastenhuone, jonka käyttöoikeus on vanhimmalla sisaruksella :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Olen päässyt käymään Louhisaaressa kauan sitten viisitoistavuotiaana kotiväkeni kanssa, ja paikka jäi lähtemättömästi mieleen. Kaikki tarinat ja aitous. Mielikuvitus laukkaa tuollaisessa paikassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhisaari teki lähtemättömän vaikutuksen myös minuun. Tarinoita olisin kuunnellu vaikka kuinka kauan, mutta ilmeisesti kierros on aina vakiomittainen. Ja joo, ennätin kuvitella reissun aikana vaikka mitä ja senkin jälkeen on tullut kaikenlaista mieleen. :)

   Poista
 4. Kiitti vinkistä :) Rengastie on ajettu toissa kesänä, mutta uusintaa ajatellen tuo on kyllä paikka, missä poikkeaminen on tämän jutun jälkeen must!
  Kivaa loman jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat kuin aiemminkin : kannattaa käydä !

   Kiitos :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On ihana ! Vaikuttava ja Suomen oloissa harvinainen paikka.

   Poista
 6. Nyt ihan pisti harmittamaan, etten mennyt alkuviikolla linnaan sisälle, vaan kävimme vain lounaalla kartanon pihapiirissä olevassa kahvilassa.

  Lapsena luuhasin linnaa läpi uudestaan ja uudestaan, eikä se ole menettänyt taikuuttaan aikuisenakaan. Ihana päästä fiilistelemään kuvia näin pian oman pihareissun jälkeen. Seuraavalla kerralla on pakko päästä taas sisälle!

  Vintistä ja kellarista tuli mieleen, että käydessämme Turun Linnassa suunnittelimme mieheni kanssa "Siistimmän opastetun kierroksen", jossa kuljettaisiin niissä paikoissa, joihin meno on yleensä kielletty. Olen ihan varma, että ne mielenkiintoisimmat tarinat löytyvät suljettujen ovien ja kiellettyjen portaiden takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmaan juuri näin ! Itseäni jäi vaivaamaan erityisesti tuo vinttikerros, olen varma siitä että se on huikea ja että sillä on kerrottavanaan vaikka mitä.

   Tämä oli minun ja kaikkien meidän perheen jäsenten ensimmäinen kerta Louhisaaressa, toivottavasti ei kuitenkaan viimeinen !

   Poista
 7. Hei
  Kertoisitko, millä kameralla ja linssillä (nämä kuvat) kuvaat? Kauniita kuvia.
  Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kameran runkona on vanha Canonin järkkäri, EOS 450D ja näissä kuvissa olen käyttänyt Sigman linssiä, 17-50mm 1:2.8 EX DC OS HSM. Ja jos kysyt, mitä nuo kirjainyhdisteet tarkoittavat, niin vastaan, ettei hajuakaan :D

   Kiitos :)

   Poista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !