keskiviikko 14. joulukuuta 2011

RENTO JOULU ?



 Joulupatja


Joulupatja o mu omakeksimä perinne,
mink mää tahtoissin lanseerata niil ihmisil,
ketkä tahto viättä lepojoulu.
Joulupatja tehrä nii, ett jouluaattoaamun sänkyst raahata patja keskel olohuane lattia peittoines tyynyneis päivines.
Ympärs asetella ruakka (mikä ei o itte tehty vaa myyjäisist ostettu taik jonku ahkera jouluihmise laittama), namei ja uussi kirjoi ja mitä muit paketei onka sattunu saama.
Siäl peito al sit maatta uuttevuatte saak,
käännetä välil kirja sivui taik kylkke
ja ojennella kätt kohren konvehtei.
Viarai ei saa tul käymä, eik itte kuulu käyrä missä.
Ei ol väli onk yksinäine, pariline taik perheline -
joulupatja o joustava ratkaisu.
Ko siit nousse, o niin kyllästyny makkamisse
ja niin täys tyäntouhu ja toiminna ilo,
et sitä riittä pitkäl kevässe.

- Heli Laaksonen

Idea on tässä mitä mainioin. Harkinnan arvoinen, sanoisin ;-)  Tämä keräisi Facebookissa varmaan monta Like - nappulan painallusta, sen verran joulustressiä alkaa olla ilmassa ! Meillä itsellämme on vielä yhdet synttäritkin järjestettävänä ennen kuin joulujuttuja voi edes alkaa kunnolla miettiä, mutta tulee se joulu vähän vähemmälläkin ajallisella panostuksella. Joulusiivouksen saa esimerkiksi nopsasti tehtyä niin, että sulloo kaiken ylimääräisen kaappeihin odottamaan loppaisen jälkeen alkavia muutenkin ankeita härkäviikkoja ja sen jälkeen sammuttaa kaikki kirkkaat valot. Laatikoihin käyvät oivasti valmiit soseet ja kalat voi onkia vaikka suoraan K-marketin kalatiskiltä. Tärkeintä on oikeasti kuitenkin yhdessäolo ja hyvä fiilis, esimerkiksi sillä joulupatjalla .

Leppoisaa joulunodotusta kaikille !

23 kommenttia:

  1. Tuo Laaksosen juttu on aivan mainio :-)! Myös sinulla on hyviä vinkkejä - mutta entäs jos komeroissa ei ole enää tilaa niille roinille?!? ;)

    VastaaPoista
  2. Tuo on varsin loistava idea. Minä päätin jo vuosia sitten että en stressaa joulusta. Yhtään.
    Lahjoja ostan vain kaikkein lähimmille sillä heille on helppo keksiä. Lahjan ei tarvitse olla uusi vaan se voi olla myös kierrätetty tai mikä parasta, itsetehty.
    Joulusiivoista hoidan vain kaikkein välttämättömimmän: imuroinnin ja lojuvien tavaroiden paikoilleen järjestelyn. En siis tee suursiivoa, en siivoa kaappeja enkä edes saunaa jos en jaksa. Jouluruuiksi laitamme yhdessä miehen kanssa vain ne joista oikeasti pidämme, mutta meillä jouluateria kokataankin englantilaiseen tapaan vasta joulupäivänä tai jopa vasta tapaninpäivänä. Aattona käymme valmiiseen pöytään äitini luona (joka hänkään ei toivottavasti stressaa joulusta enempää kuin mekään). Vieraitakaan emme jouluna odota emmekä toivo (paitsi korkeintaan äitiäni), siksi ei tarvitse stressata tarjoiluistakaan. Stressitön joulu on oikeastaan hirveän helppoa, pitää vain päättää ja lakata hösäämästä. Meillä nautitaan hyvästä ruuasta, laiskottelusta, leffoista, kirjoista, jutustelusta ja rennosta pienen perheen yhdessäolemisesta.

    VastaaPoista
  3. LOISTAVAA!!!!Lisää tätä :)
    Mulla on aina sama joulustressi, vaikka kuinka haluan ajatella että "vähempikin riittää", ja vaikka oikeasti olen sitä mieltä että riittää mutta jostain kumman syystä pitää silti tehdä asioita ITSE, omin pikkukätösin, jotka vaan on välillä niin täynnä ettei ne repee enää mihinkään.
    Tänä vuonna olen laiskotellut ekan kerran joulukorteissa...ja jos en jaksa (lue:en ehkä enää oikeasti ehdi) tehdä itse, en sitten laita kortteja!
    Eka joulu myös kun ollaan aatto ihan vaan oman perheen kesken.
    Pukki on tilattu, pikapiipahdukselle, se pienille vielä suotakoon.
    Ruokia tehdään osin itse, osa kaupan. Kuusi tuo tuoksun, kynttilänvalossa ei näy kaapinpäälisten pölyt. Niin, vaikka tiedän että aatonaattona kuitenkin pesen ja puunaan. Ajatus laiminlyödä siivous ei ole vielä kantanut....
    Kuitenkin pienin askelin vähemmän stressaavaan jouluun :D

    VastaaPoista
  4. Petriina, sulla ei ole hääpäivää jouluaatonaattona...Arvaa, olenko vuosia paistanut kinkkua korsetissa ja mielettömissä koroissa. Nyt ei enää sikaa kiitos ja koska nuoremme saapuvat vasta ekana joulupäivänä, voimme yhdistää joulun ja hääpäivän ja viettää sen tyylikkäästi kun kalat ja kalkkkuna on noudettu sekä kuusi koristeltu, vaikka alasti samppanjaa nauttien ja mätiherkkua syöden. Ei vainkaan, minulla on jälleen asuyllätys!

    Koko talo on nykyään valistu ledeillä, joita olen tuneknut kaikki paikat täyteen. Saavat olla koko talven valoina yötä päivää ainakin helmikuun lopulle eli tunnelmassa löytyy. Tunkemisesta tuli mieleen, että aloitin jo viikko sitten tunkemaan kaikkea turhaa pois joulun alta ja unohdin vallan viime viikonlopun vieraat...niitä epäkurantteja tavaroita löytyi sitten vierasmakkarin komerot piukillaan ja myös vähän muualtakin.

    Oikeesti lopetin stressaamisen kaksi vuotta sitten, kun tyttäremme toivomuksesta en vaatinut enää iltapukua joulupöytään ja katsoimme jouluna ostamiani leffoja sekä relasimme kaikin tavoin myös aikatauluista eli ne pistettiin kokonaan pois. Mitä enemmän ihminen voi itselleen nykyajassa antaa kuin aikaa!

    VastaaPoista
  5. Ihana idea toi joulupatja ;-))))! Luulen, että moni lapsi ja mies haluaisi viettää joulua juuri noin! Ja alkaa pian tuntua, että täällä yksi nainenkin... ! Olen jouluhössötyslakossa ja otan ihan iisisti kotona yssikseen tällä hetkellä!

    VastaaPoista
  6. Ihan loistava keksintö tuo joulupatja! Kiitos vaan vinkistä, tää sai aikaan päivän leveimmän hymyn :)

    VastaaPoista
  7. Aivan mahtava juttu -aion NIIN möllöttää olkkarin lattialla! Katsotaan mitä muut tuumaavat. Muahahaaa! :-) Muistan pienenä kun äitini stressasi ja siivosi ja pesi kaikki kaapitkin. Ihan turhaa. Valoa vaan himmeelle ja turhat roinat kaappiin (jos siis mahtuu?!) Tärkein on perhe, ruoka ja lahjat -ja tässä järjestyksessä! :-)

    Mahtavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
  8. Enkä ole koskaan stressannut joulusta...yleensä aloitan valmistautumisen elo-syyskuussa -hiljaa hyvä tulee!!? <3

    VastaaPoista
  9. ikä tuo viisautta..ja tänä jouluna en oo jaksanu ressata kun on sairasteltu tosi paljon koko perhe viimeset 6vk joten laatikot on ja luomukinkku varattu. Ihanat kuvat<3 päivän jatkoja

    VastaaPoista
  10. Mahtava tuo Laaksosen runo! Ja naamakirjan liketykset kun mainitsit, taidan tuon sinne omalle seinälle piritykseksi laittaa. Tänäkin aamuna aika monen päivitykset ovat sellaisia, että piristystä kaivataan ;)

    Me taidetaan soveltaa tuota Joulupatjaa ihan käytännössä tänä jouluna. Olemme vuokranneet ekaa kertaa mökin jonne menemme ihan vain oman perheen kesken. Ei mitään aikataulutettua ohjelmaa ja liikaa hälinää. Vain oma perhe ja kiireettömyys.

    Ja suursiivousta en tänä vuonna todellakaan tee, komeroon olen jo tovin sullonut ylimääräisiä, palataan niihin sitten joulun jälkeen :)

    VastaaPoista
  11. Tuo on juuri oikea asenne jouluun, Petriina. :) Itse rakastan joulua, mutta en koskaan stressaa kauheasti. Rakastan kyllä jouluruokia, mutta ne valmistuvat aika helposti kuitenkin. Mitään suursiivousta en tee koskaan, koska talvipimeillä pienet pölykoirat nurkissa eivät niin haittaa. Kaikenlaista pientä on kyllä mukava puuhailla pikkuhiljaa. Sellainen kartuttaa joulumieltä.

    Me tosin vietämme joulua aina lapsuudenkodissani, mutta ei sielläkään mielestäni kauheasti stressata, vaan joulumieli syntyy pienistä asioista: yhdessäolosta, herkuttelusta, kynttilöistä, kuusen tuoksusta, lasten ilosta, hyvästä kirjasta...

    Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  12. Joulussa minua ei stressaa niinkään tekeminen ja laittaminen - se on jopa ihan mukavaa, mutta suurin tuska tulee siitä, että pitää ajella ympäri Suomen, jotta saadaan tavattua sekä omat että Miehen vanhemmat. Aika harvoin on nykyään mahdollista lähteä muuten reissun päälle, joten ne ajoitetaan usein eri pyhien yhteyteen. Sinäänsähän perheen tapaaminen on parhautta, mutta reissuelämä pienten lasten kanssa ei. Onneksi muutama joulu on mennyt ihan omissa nurkissakin, mutta silloinkin on ollut vieraita. Olen vissiin jakomielitautinen tässä asiassa. Vieraista kyllä tykkään, mutta siitä aiheutuu aina passaamista ja laittamista enemmän kuin omalle perheelle.

    Joskus aion vielä toteuttaa tuon joulupatjan!

    VastaaPoista
  13. Aivan ihana tuo Heli Laaksosen Joulupatja! Joulu on yhdessäolon ja rentoutumisen aikaa, mitä sitä turhaan stressillä pilaamaan! Kaiken ei aina tarvitse olla täydellistä - juuri se tekee joulusta täydellisen. :) Rauhallista joulunodotusaikaa!

    VastaaPoista
  14. Blogimaailmasta olen bongannut yhden 6-henkisen perheen, jossa toi on jo 2 vuotta ollut käytössä.

    VastaaPoista
  15. Maria: hyväntekeväisyyteen, kirppikselle, autotalliin ?? Tiedän kyllä fiiliksen ja yritän koko ajan päästä kaikesta turhasta eroon, mutta silti sitä kamaa riittää... huoh.

    Rhia: missään tapauksessa lahjan ei tarvitse olla uusi ! Eikä sen tarvitse olla tavara. Joulunne kuulostaa mukavan leppoisalta !

    heidi: lehdet ja netti on täynnä tulvillaan toinen toistaan komeampia joulukoteja ja ruokaohjeita ymym. , ei ihme, jos tulee sellainen olo, että meillekin kiitos ! Eikä siinä mitään, jos on aikaa, intoa ja halua tehdä kaikki itse... mulla ei ole enkä haluaisi, että muutkaan stressaavat vain siksi, että "pitäisi" olla tietynlaista :-)

    Leena: ei ole , onneksi ! Korsetti ja kinkku kuulostaa ihan hulvattoman hauskalta yhdistelmältä :-D . Aikatauluja ei saa jouluna olla, vaikka ymmärrän hyvin sen,e ttä joillekin se on ainoa aika tähän vuodenaikaan, kun voi tavata sukulaisia ja ystäviä !

    VastaaPoista
  16. M-K : arvasin, että sä olet jouluhössöttäjä :-D

    pellavaunelmia: hymyilytti täälläkin, kun löysin tuon runon :-)

    Himoshoppaaja: se kuuluisa Marttojen ohje on pistämätön: Jos aioit viettää joulun komerossa, siivoa se ( muuten ei tarvitse ). Kokeile tätä ja kerro sitten, että miten kävi ! :-D

    mirka: just noin, nykyään saa valmiina kaikenlaista. Meillä tehdään kyllä kaikki ruoat itse, mutta ruoanlaittoon osallistuu useampi, joten se ei ole paha nakki ! Kiitos :-)

    Susa: kuulostaa mukavalta teidän joulunne ! Ja tuttua tuo sullominen, harrastan sitä ( liikaa ) itsekin. Poissa näkyvistä, poissa mielestä. Näkisit meidän autotallin ! :-O

    Katja: minunkin mielestä jouluruoat ovat helppotekoisia, tosin sortteja vaan tulee valmistettua aika paljon, että kyllä siihen aikaa menee. Mutta siivous, siinä menen siitä missä aita on matalin.

    Yhdessäolo, herkuttelu, kynttilät... <3

    Mirka: ymmärrän hyvin tuon ympäri Suomea ajelemisen rasittavuuden, vielä kun kelit saattavat tähän vuodenaikaan olla ihan mitä vain. Ja pimeä nyt ainakin on :-/

    Patjan aion minäkin toteuttaa vielä joskus !

    Simm: on se ! Ja oikeastaan minkään ei tarvitse olla koskaan täydellistä, vähempikin riittää :-) Kiitos samoin sinne !

    Anonyymi: hihii, oikeasti ?! Olisi kiva tietää käyttökokemuksia :-)

    VastaaPoista
  17. korjaus, tein siis itse laatikot mutta hyvissä ajoin :) ja kinkun paistamme, en pysty syömään "valmisruokia" !

    VastaaPoista
  18. Mainio vinkki =) Taidan ottaa sen käyttöön tänä jouluna ja muutenkin. Hih! Ihanat sävyt kuvissa. Kaunis.

    VastaaPoista
  19. mirka: luin huolimattomasti, anteeksi ! Minäkään en suosi valmisruokia, mutta tiedän, että niitäkin saa varsin hyviä esim. just laatikoita joulumyyjäisistä jne.

    Krista: kokemukset jakoon sitten ! :-D Kiitos -:)

    VastaaPoista
  20. Facebookin like-kommenttisi hymyilytti, mietin nimittäin, että tuon ajatuksen voisi laittaa fb:n statukseksikin!

    VastaaPoista
  21. Hanna: laita ihmeessä :-) Josko se piristäisi jonkun joulustressaajan päivää !

    VastaaPoista
  22. Juu, oikeesti on joulupatja blogistaniassa käytössä: http://susikaira.blogspot.com/2009/12/hyvaa-joulua.html tuolta löytyy ja sitten 2010 on taas tehty sama juttu. Tätä vuotta odotellessa...

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta viestistä, ihan lyhyestä ja höpsöstäkin. Kiitos, kun piristit päivääni !